Stílus mentor http://stilusmentor.hu Szín-stílustanácsadás Tue, 22 May 2018 18:11:48 +0000 hu hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.6 Színtípusok, rúzsok, fantázianevek http://stilusmentor.hu/szintipusok-ruzsok-fantazianevek/ http://stilusmentor.hu/szintipusok-ruzsok-fantazianevek/#comments Wed, 16 May 2018 20:58:52 +0000 http://stilusmentor.hu/?p=26957 Az ideális rúzst kiválasztani soha se könnyű feladat, főleg, ha a márkák még az elnevezésekben sem következetesek. Rendszert vagy szabályt egyik kozmetikai cégnél sem érdemes keresnünk, mert nincs. Ami az egyik helyen cool, a másik helyen soft, az egyik cégnél true, a másik cégnél ferrari stb.
Hol értelmezhetetlen marketingnevek alatt (flört, romantika, csábítás stb.), hol számozásokkal jelölik a különböző rúzs árnyalatokat, amikkel általában az egyszeri vásárlók nem túl sokra mennek… Nem véletlen, hogy megannyi, kétségbeesett nőt látunk keringeni a rúzspultok körül.

Készítettem egy vázlatos összeállítást, ami segíthet a kiindulásban: milyen jelzők, fantázianevek is merülhetnek fel az egyes típusok rúzs árnyalataival kapcsolatban.

 • Tél típusként például a “soft, dusty, shy” – elnevezések alapján gyanakodhatunk, hogy valami fáradtabb szín kerül a szánkra.
 • Nyár típusként kerüljük a “true, a vivid, a shocking” – jelzőket, valószínű nem véletlenül az egy rúzsnak a neve, hogy “botrányosan vörös”.
 • Tavasz típusként kerüljünk minden “cool, icy, violet, purple” stb. árnyalatnevet.
 • Ősz típusként a túl babás “baby”, a habkönnyű “sunny”, a “cheerful apricot” valószínű nem a mi árnyalatunk, hasonlóként a “true magentához”.

Ugyanakkor a rúzs elnevezése pusztán csak kiindulópont, de soha se meghatározó! A végső döntést mindig a rúzs kipróbálása után hozzuk meg, ha valóban láttuk az ajkainkon!

Az alábbi összefoglaló tehát pusztán csak iránymutatás, a (talán) leggyakoribb elnevezésekkel.(Szándékosan angolul írtam a táblázatot, mivel a rúzsaink 99% külföldi márkák terméke.)

Illetve logikusan az egyes típusok rúzsnevei között bőven van átfedés, például egy “true red” – árnyalatot minden élénk típus kipróbálhat, egy “english rose” – rúzst minden Nyár típus, egy “coral” – színt minden Tavasz, egy “natural honey”-t minden Ősz stb.

SÖTÉT Jelzők:
dark, diva, sin, danger, majesty, dragon, pure, true, deep, velvet
hideg meleg
 színnév ruby, red, plum, crimson, violet, purple, wine, claret chili, red, brick, chocolate, sienna, maroon, terracotta, tomato
VILÁGOS Jelzők:
light, shy, blossom, babe, angel, pretty, sunny, seashell
hideg meleg
  színnév rose, pink, orchid peach, coral, salmon, nude, coral pink
LÁGY Jelzők:
soft, dusty, misty, dusk, vintage, natural, pale, medium, antique
hideg meleg
  színnév mauve, plum, rose, cherry, berry, violet mocha, brick, coral, sand, indian red, peach, tan, nude
ÉLÉNK Jelzők:
fabulous, rebel, danger, hollywood, viva, hot, brave, spanish, pure, true, shocking, vivid, vigorous, alert
hideg meleg
  színnév rasberry, rose, red, violet, magenta coral, coral pink, coral red, red, peach, orange, strawberry, tomato, coffee
HIDEG Jelzők:
icy, lily, silver, cool, breeze, chill, frozen
hideg
  színnév rose, pink, azalea, fuchsia, violet, orchid
MELEG Jelzők:
bronzed, golden, tan, warm, sunset, cheerful
meleg
  színnév brown, beige, honey, peach, nectarine, coral, salmon, nude, citrus, orange, tomato, coral pink, terracotta, cinnamon, coffee

 


"A divatnak nem az a lényege, hogy mi illendő. Az öltözködés sokkal élvezetesebb, ha téged tölt el örömmel." Alexander Wang

]]>
http://stilusmentor.hu/szintipusok-ruzsok-fantazianevek/feed/ 6
Vágjunk rendet – 10 pontban az alapokról és a színtípusokról http://stilusmentor.hu/vagjunk-rendet-10-pontban-az-alapokrol-es-a-szintipusokrol/ http://stilusmentor.hu/vagjunk-rendet-10-pontban-az-alapokrol-es-a-szintipusokrol/#comments Sat, 12 May 2018 11:03:11 +0000 http://stilusmentor.hu/?p=26901 1. Nem horoszkópot állítunk.

A színtanácsadás lényege a fizikai adottságaink, a szem-bőr-hajszín összefüggéseinek, jellemzőinek objektív megfigyelése és definiálása, nem pedig a születési dátumunk megfejtése. 🙂


2. Az elemzésnél kizárólag az eredeti hajszín mérvadó!

Az a sokszor uncsi, semmilyen, fakó árnyalat, amit a hajhagymáink produkálnak, nem az, amit a fodrászunk. Bármennyire is azonosítjuk magunkat a festett mahagóni hajszínünkkel, vagy érezzük személyiségünk védjegyének a húsz éve viselt aranyszőkét, szigorúan véve a színtípusunk meghatározásánál ez nem irányadó. Ezt néha nehéz elfogadni, de kizárólag a természetes színeink számítanak a színvilágunk definiálásánál!

Ha a haj festve, színezve, melírozva van, azt összefogjuk és letakarjuk, hogy ne legyen zavaró tényező az arc, a szem természetes harmóniája mellett.
Az ősz hajszín – bár eredetinek nevezhető – szintén letakarásra kerül, addig legalábbis egészen biztosan, míg körvonalazódik, hogy hideg, vagy meleg színtípusba tartozik-e valaki?


3. A hajtő érdekesebb, mint a hajvég.

Sokan elvesznek a hajvégek színében, holott a legfrissebb, leghitelesebb árnyalata a hajnak a hajtőnél látható. Mire a hajunkból negyven-ötven-hatvan centiméteres álomzuhatag lesz, elég sok káros behatás éri, kiszívja a nap, leégeti a hajszárító, eltöredezik, elvékonyodik stb., ami mind befolyásolja a színét. A hajvégek éppen ezért tűnnek sokszor sárgásnak, vörösesnek. Mert a haj védőrétegei károsodnak, és bizony színükben kikopnak!
Szóval a copfunkat a hajtőhöz méregetni azzal a felkiáltással, hogy márpedig vörös! – teljesen felesleges. Nem ugyanaz a színük.


4. A színtípusunkat nem az ereink színéből lehet kiolvasni.

Színtanácsadót ereket nézegetni én még nem láttam.
Mi magunk is inkább figyeljünk az arcunkra. Az előnyös színek mellett ragyog a szem, kisimul a bőrtónus, szép fényben csillog a hajszín. Az előnytelen színek elszínezik az arcot, kioltják a szem színét, és minden apró bőrhibát a felszínre hoznak.


5. Szinte biztos, hogy a tablóképünk és minden fénykép 1980-ból be van sárgulva – a színeinkkel együtt!

Régi családi képekkel behatárolni a színtípusunkat azért rettentően nehéz, mert sajnos nagyon kevés fénykép tartja meg a színét, különösen a húsz-harminc évvel ezelőtti technikákkal. Ne keressük a színhűséget rajtuk, inkább csak vázlatos iránymutatásnak használjuk őket.


6. A kedvenc színeink nem mindig a legelőnyösebb színeink.

Azok a színek, amiket aktuálisan szeretünk, nem biztos, hogy fizikailag a legelőnyösebbek a számunkra. Mivel a színekkel kapcsolatban számos prekoncepció, társadalmi sztereotípia, régi berögződés, vizuális emlék stb. él a fejünkben, néha nehézséget jelent tiszta lappal fordulni feléjük.

A színtípusunk tekintetében másodlagos, hogy egy adott színről mit gondolunk, felvennénk-e, vagy sem? A legfontosabb, hogy színtulajdonságában illik-e az adottságainkhoz? Hogy utána mit is kezdünk ezzel az információval, viselünk-e egy pink/mustár/babarózsaszín stb. pulóvert… nos… az már teljes mértékben rajtunk múlik.


7. A személyiségünknek nincs köze a színtípusunkhoz, és a színtípusunk sem befolyásolja a személyiségünket!

Találkozni olyan megközelítéssel, mely összekapcsolja a színtípusokat bizonyos személyiségjegyekkel. Ez legalább annyira koherens, mint a női újság horoszkóp rovata. Nem jelenthető ki pusztán a színek alapján, hogy minden Nyár típus introvertált, minden Tavasz jókedvű, mosolygós tündér. Volt már kendőpróbán nem egy közgazdász Tavasz, és művészlélek Tél.

A színpaletták természetesen keltenek bennünk bizonyos képzeteket, hangulatokat, szeretünk mindent megszemélyesíteni, de ezeket a belső képeket logikusan nem vetíthetjük ki a világ összes vörös hajú, fekete hajú stb. emberére. Ezen az alapon például India a rend és a fegyelem országa lenne, mivel 90%-ban Tél típusok lakják.

A színtípus meghatározás szigorúan csak a fizikai adottságokat helyezi a középpontba, nem a személyiségjegyeket. Így is éppen elég komplikált a témakör. Nincs szükség hozzá családállításra.


8. Ki mondja meg, mi áll jól?

Gyakran előfordul, hogy a témakört azonosítják magával a színtanácsadóval, azaz sokan úgy gondolják, hogy egy színtanácsadó másokra erőlteti a saját elképzeléseit, ízlését stb., így az egész egy nagy hókuszpókusz, és teljesen értelmetlen pénzkidobás.
Fontos megérteni, hogy a színtanácsadó pusztán a közvetítő szerepét tölti be a színtípus meghatározásnak, nem szólhat egy tanácsadás az ő személyes ízléséről!

Hivatalosan csak abban segít, hogy megtanuld, mire kell figyelni a vásárlásnál, hogy gyorsabban felismerd a saját színeidet, rámutat az előnyös és az előnytelen árnyalatok hatására, a színkombinációkban rejlő lehetőségekre. Segít elindulni a színek ösvényén.

Akár kérünk profi segítséget, akár nem, a fizikai adottságaink adottak. A színtanácsadás – mint szakma megléte, vagy nem-léte – nem befolyásolja azt, hogy nekünk milyen színek állnak igazán jól.
Így összességében nem egy színtanácsadó mondja meg, mi áll jól, hanem a saját tükörképünk, csak a színtanácsadó valószínűleg előbb kiolvassa belőle a lényeget. 🙂


9. Senki se kivételes.

Van, aki annyira bizonytalan, hogy úgy érzi, azért kivétel, mert neki semmi sem áll jól, mások éppen ellenkezőleg látják, úgy vélik, rajtuk minden lehengerlően jól áll.
Értelemszerűen egyik végpont sem igaz. Nincs olyan ember, akit ne lehetne színeiben előnyösen megmutatni, és nincs olyan, akinek minden szín jól állna.

Fizikai adottságainkban hihetetlenül változatosak és sokszínűek vagyunk, de végeredményben egy adott csoporthoz tartozók. Sokan azért nem látják a fától az erdőt, mert annyira szeretnének kitűnni az átlagból, hogy úgy vélik, ők azok az egyedi kivételek, akik erősítik a szabályt.

Jó példája ennek, amikor valaki mindenáron Ősz típusnak látja magát, holott “csak” a sokadik, átlagosnak nevezhető (de közel sem átlagos adottságú) Tél típusba tartozik.
Természetesen vannak itthon ritkábbnak nevezhető típusok, egzotikusnak nevezhető karakterek, de a többség mégis csak a többség – ami az átlag, magyar megjelenést illeti.

Ahelyett tehát, hogy mindenáron szőkék szeretnénk lenni fekete helyett, vagy kék szeműek barna helyett stb., próbáljunk kibékülni azzal, amit a természet adott, és felfedezni az adottságaink egyéni-és csoportos csodáját.


10. A vizuális tapasztalat nem adható át.

Egyszer hallottam valakitől még a ruhaipari képzéseim során, hogy milyen jó is lenne megörökölni a mester szabóollóját! Hát igen, a szakmai tudás, a sok éves tapasztalat, a kifinomult látásmód, a sok-sok gyötrelmes munkaóra, ami egy ilyen szabóollóban nyugszik megfizethetetlen, ugyanakkor átadhatatlan.

Pontosan ugyanez a helyzet a színelemzéssel.
A színtanácsadás során nem lehet átadni azt a tudásmélységet, amivel egy szakértő rendelkezik, éppen ezért mindig hangsúlyozom, hogy a színtípus meghatározása pusztán csak az első lépés, a kiindulópont! Akik azt gondolják, hogy egy színpalettával a kezükben kényelmesen hátradőlhetnek, valószínű hamar csalódnak! Hiszen nem lehet átadni azt a vizuális tapasztalatot, tudatos megfigyelést, ami ezután következik! Ez pedig kizárólag saját munka lehet, saját fejlődés, saját befektetés, saját tanulási folyamat. És igen, akár 1-2 év munkája is, hiszen meg kell tanulnunk újfajta szempontok alapján a tükörbe nézni!
(Nem véletlen, hogy sok színpaletta kallódik akár évtizedeket háztartásokban a kezdeti lelkesedés után.)

Ezért sincs értelme végtelenségig színtanácsadásokra járni, ezzel csak halogatjuk, hogy a saját döntéseinket meghozzuk a megjelenésünkkel kapcsolatban. Kezdjük el használni, a gyakorlatban megfigyelni a saját színvilágunkat! Ne elhiggyük, amit hallunk, hanem tapasztaljuk meg!

A színtípusunk meghatározása nagyjából olyan, mintha egy térképen kijelölnénk az otthonunk határait. Megadja az origót, a kiindulópontot, azt a helyet, ahova bármikor visszatérhetünk, ahonnan bármikor újrakezdhetjük. De az, hogy elinduljunk bárhová is, a mi feladatunk és tapasztalatunk lesz.


"A stílus az egyik módja annak, hogy elmondd ki vagy, anélkül, hogy megszólalnál." Rachel Zoe

]]>
http://stilusmentor.hu/vagjunk-rendet-10-pontban-az-alapokrol-es-a-szintipusokrol/feed/ 2
Rövid láb, rövid derék – Georgie Thompson http://stilusmentor.hu/rovid-lab-rovid-derek-georgie-thompson/ http://stilusmentor.hu/rovid-lab-rovid-derek-georgie-thompson/#comments Sat, 21 Apr 2018 18:44:08 +0000 http://stilusmentor.hu/?p=26770 Egyszer még tinédzser koromban valaki azt mondta nekem, hogy bár rövidebb a lábam, legalább hosszú a derekam – mondanom sem kell, hogy jó pár év volt, mire saját kútfőből rájöttem, hogy bizony nem így van!
Mert nemcsak a lábam, de bizony a derekam is rövid.
Ami természetesen nem minősíthető rosszabbnak, mint egy hosszú derékív, egyszerűen csak pont fél tenyérnyivel rövidebbnek, mint az ideális. Öltözködés szempontjából annak minden buktatójával. 🙂

Ez ugyanis azt jelenti a gyakorlatban, hogy két, ellentétes irányú optikai hatásra kell törekedni, egyfelől a rövidebb alsótestet szükséges felfelé nyújtani (hogy hosszabbnak tűnjön a láb), másfelől a rövid derékvonalat szükséges lefelé nyújtani (hogy hosszabbnak tűnjön a derék).

Mit jelent mindez a gyakorlatban?
– Nagyjából centimétereken múlik, hogy hol előnyös egy öv, derékvonal, a betűrés.
– Nagyon kell ügyelni rá, hogy hol végződnek a felsőhosszak, blézerek, szoknyahosszak, mert a megjelenés nagyon könnyen alsótest-hangsúlyossá válhat. (Rövidül a láb, erősödik a csípő.)

A hosszú felsőtest nem egyenlő a hosszú derékkal!

Ami sokáig megnehezítette a tisztánlátásomat, hogy az öltözködéssel foglalkozó szakirodalomban  alapvetően csak az alsó és a felsőtest arányairól esik szó:
1) Van az ideális arányú típus. (Akinek az alsó és felsőteste is arányos.)
2) Van a hosszú lábú típus. (Akinek az alsóteste hosszabb, mint a felsőteste.)
3) Van a rövid lábú típus. (Akinek az alsóteste rövidebb, mint a felsőteste.)

Ha valaki hosszú lábú típus (nyakigláb), nem lehet hosszú derekú is egyben, éppen azért hosszú lábú, mert rövid a torzó. Ez logikus.
Viszont ha valaki rövid lábú típus, ott már felmerül a kérdés, hogy milyen mindemellett a derékmagassága? Arányos, rövid, vagy hosszú? Tapasztalataim alapján itthon a hosszú derékvonal a ritkább. Ellenben majdnem minden nőnek rövid a dereka, és kicsit hosszabb a derékvonal és a combtő közötti átmeneti szakasz.

És akkor nézzünk egy hölgyet minderre példaként. Georgie Thompson angol újságíró, tévés bemondó, műsorvezető, sport közvetítő. A nyilvános adatai szerint 1 méter 57 centiméter, ami azért tűnik optikailag kevesebbnek, mivel az átlagosnál is rövidebb az alsóteste. No és van egy 1 méter 83 centiméter magas férje, aki mellett igazán pici kis nőnek tűnik a fényképeken. 🙂

A rövid alsótest nem egyenlő a körte típussal!

Mielőtt rávágnánk, hogy Georgie tuti körte típus, azért, mert pici és rövid lábú, és a súlypontja fél méterre van a földtől, érdemes kicsit objektívebben megnézni az arányait.

Bizony gyönyörű a válla, és szép, arányos ívei vannak. Én lágyabb homokórának mondanám, akit veszélyeztet a “bekörtésedés”, ha kicsit is előnytelenül öltözködik. (Vagy felszed néhány kilót)


A tévés személyiség öltözködésének másik nagy kihívása az, hogy alacsony. Annyira pici, hogy még a telepakolt bevásárlószatyor is ólomnehezéknek fest a kezében, így nagyjából bármi, ami kicsit is közelít az átlagos középmérethez, már hatalmasnak tűnik rajta.


Alacsony testmagassággal ne engedjük meg magunknak az “integetős kabátok és blézerek” luxusát! A felsőrészeket igazíttassuk le tisztességes ujjhosszúságra, különben mindenben úgy fogunk festeni, mintha kölcsönkaptuk volna valakitől – másfelől a legkisebb mértékben sem hat professzionálisnak egy kézfejre bukó kabát, vagy blézer.


Minél kevesebb vízszintes elvágást alkalmazzunk!

Alacsony testalkatnál, különösen, ha rövid lábakkal is párosul, kiemelten fontos az öltözködésben a vízszintes vonalak, elvágások megzabolázása, leegyszerűsítése. Elegendő egy előnytelen helyen végződő blézer, szoknya, egy kevésbé ideális színpárosítás, ami erős blokkokat alakít ki a testen, és alapjaiban rendül meg a harmonikus összkép.

Vannak dolgok, amiket érdemes átengedni a magas, vagy hosszú lábú nőknek. Ilyen például a midiszoknya, vagy bokaszoknya, a lábat elvágó, feltűnő csizmák…


Ne rövidítsük tovább a derekat!

A túlságosan széles övek, vagy a túlságosan magasra csúszó (természetes derékvonal, vagy fölé) kerülő derekazások még jobban összetömörítik a derékmagasságot.

Elméletben tehát ha azt halljuk, hogy a hosszú felsőtest tagolásához ideális az öv, legyünk nagyon kritikusak! Mindig vegyük figyelembe, hogy ezzel segítjük-e a derékvonalat, vagy éppen ellenkezőleg: eltűntetjük vele?


Ennél a testalkat típusnál nagyon nem szerencsés, ha az öv alatt optikailag egy erős trapéz forma alakul ki (amit például láthatunk a fehér ruhás képen, balra). Ez ugyanis egy az egyben kihangsúlyozza mind a rövid derékvonalat, mind az alacsony súlyponttal rendelkező csípőt – így bizony körte formává torzíthatja a legformásabb alkatot is!

Ha övet teszünk fel és nem a derék a legelső, amit észreveszünk magunkon, hanem éppen a csípő… valószínű nincs igazán előnyös helyen az az öv!


Egyszerű vonalvezetés, egyszerű övezés

A fenti válogatás után talán egyértelműbb, miért is látjuk arányosabbnak és sudárabbnak Georgiet a lenti két képen. A szabásvonalak finoman kihangsúlyozzák a testalkatát, az öv nem tolódik se nagyon fel a derekára, se nem rövidíti előnytelenül az alsótestét, a szoknyahosszak nem nyomják össze a lábait.


Nem feltétlenül értek egyet azzal, hogy százötven-százhatvan centi magassággal kötelező lenne embert próbáló tűsarokba kényszeríteni magunkat – főként, hogy láthatóan a cipők méretével is vannak gondok Georgienál – de egy nyitott lábfejű cipő segít tovább nyújtani a lábakat. (Habár hozzáteszem, ha minden más előnytelen rajtunk, a magas sarok nem oszt, nem szoroz…)


Összefoglalva

Mi az, amit általánosságban láthatunk, tanulhatunk Georgie Thompson testalkatából, öltözködéséből? Nagy vonalakban:

 • Ha alacsony vagy, ne viselj alaktalan, túlzó, terjedelmes anyagokat, díszítéseket, kiegészítőket, mintákat.
 • Rövid lábbal kerüld a túl sok vízszintes elvágást, különösen az alsótesten! Ne halmozódjanak se az egymás alól kilógó holmik, se a színek az alsótesteden!
 • Előnyösebb a ruha vagy a szoknya, mint a nadrág. Előbbi elrejti a lábat, utóbbi mindig mutat valamennyit abból, hogy az alsótest rövid/vagy erős.
 • A fókuszpont a derékon, vagy fölötte legyen, ne az alsótesteden.
 • Mérd fel, hova helyezhető az öv, a dekoráció a derékvonalon. Rövid derékmagasság esetén nem használjuk a természetes derékvonalat, mindent igazíts kicsit szellősebben lefelé.

Képek forrása: google


"Mi értelme van egy ruhának, ha nem inspirálja a férfiakat arra, hogy levegyék rólad?" Françoise Sagan

]]>
http://stilusmentor.hu/rovid-lab-rovid-derek-georgie-thompson/feed/ 8
Drágakövek hideg színtípusoknak – a semleges oldal http://stilusmentor.hu/dragakovek-hideg-szintipusoknak-a-semleges-oldal/ http://stilusmentor.hu/dragakovek-hideg-szintipusoknak-a-semleges-oldal/#respond Wed, 04 Apr 2018 19:41:32 +0000 http://stilusmentor.hu/?p=26671 A hideg színtípusok világába illeszkedő féldrágakövek, ásványok sorozatában most olyan darabokat szeretnék megmutatni, amik mondhatni bármivel viselhető opciót jelentenek. (Ha találkozunk velük)

balról jobbra: achát, füstkvarc, hegyikristály, hematit


(szürke) Achát – A kvarccsoport tagja. Már az ókorban is ismerték. Az achát sávos kalcedon, melybe néha opálanyag rakódik. Az egyes sávok színeikben igen különbözők lehetnek. Az egyik legváltozatosabb ásvány, a világ minden táján megtalálható.

Füstkvarc – Nevét a füstösnek ható színéről kapta, sokféle verzióban előfordul. Barnás, szürkés és fekete színváltozatban is létezik. Az angol-skót háborúk idején a skót harcosok amulettje volt.

Hegyikristály–  A kvarccsoport tagja. Színtelen átlátszó kristály, a legismertebb gyógykövek egyike, nagyon gyakori ásvány, hazánkban a Mátrában, vagy a Zemplénben is előfordul.  Neve a görög “jég” szóból ered. Az ókorban örökre megfagyott jégnek gondolták. Tejszerűen átlátszatlan formájában tejkvarcnak nevezik.

Hematit – Fontos vasérc. Már az ókorban is használták vérzéscsillapításra. Csiszoláskor vérvörössé válik a hűtővíz, innen is ered a Vérkő elnevezése. A színei sötétszürke, fekete, barnásvörös.


balról jobbra: holdkő, howlit, pirit, ulexit


Holdkő – A földpátok csoportjába tartozik, lehet színtelen, fehér, sárga, barna. Nevét a svájci Adula hegyről kapta (adulár), színjátéka leginkább a Holdfényhez hasonlítható. A klasszikus és legszebb holdkő Sri Lankáról származik. A fényjátéka minőségét a csiszolás is befolyásolja.

Howlit – Elefántcsont színű, hófehér, mattfehér, vagy színtelen kő. Nevét Henry How kanadai kutató tiszteletére kapta. A leggyakrabban gipsszel, kősóval együtt fordul elő a természetben. Kisebb dísztárgyakat, ékszereket készítenek belőle, gyakran festik türkizkékre, a jóval drágább türkiz helyettesítésére.

Pirit – A bolondok aranyának is nevezik, mert az aranyláz idején gyakran összetévesztették a termésarannyal. A leggyakrabban kocka formában fordul elő. Régen tűzcsiholásra használták, neve a görög pür (tűz) szóból ered. Mágikus amulettként is használták.

Ulexit – Nevét első leírójáról, Georg Ludwig Ulexről kapta. TV- kőnek is nevezik, mivel ritka optikai fényvezető. Ha a kő alá papírt teszünk, olyan, mintha a papíron lévő írás a kő tetején futna.Igyekeztem a lehető legpontosabban párosítani a drágaköveket és az ékszereket, de a tévedés jogát fenntartanám.

Forrás: pinterest (képek, ékszerek)
Szöveg: Wikipédia, Walter Schumann – Drágakő Biblia


"Az elegancia nem abból fakad, amit viselsz, vagy ahogy viseled. Sokkal inkább abból, ami te magad vagy." Alber Elbaz

]]>
http://stilusmentor.hu/dragakovek-hideg-szintipusoknak-a-semleges-oldal/feed/ 0
Beszéljünk ugyanarról! – akkor most ki a sárga, és ki nem? http://stilusmentor.hu/beszeljunk-ugyanarrol-akkor-most-ki-a-sarga-es-ki-nem/ http://stilusmentor.hu/beszeljunk-ugyanarrol-akkor-most-ki-a-sarga-es-ki-nem/#respond Wed, 21 Mar 2018 15:16:41 +0000 http://stilusmentor.hu/?p=26559 A színtípus besorolással kapcsolatban van egy tézis, ami a leggyakrabban, és már alapjaiban vezeti tévútra a téma iránt érdeklődőket. Ez pedig a bőrszínek alábbi (félre)értelmezése:

Ha rózsás színezetű bőrtónusod van, akkor hideg színtípusba tartozol, ha sárgás színezetű bőrtónusod van, akkor meleg színtípusba tartozol.

Ez a közkeletű szemlélet viszi a legjellemzőbben félre az embereket (és sajnos sokszor a gyakorlatlanabb, vagy felületesebb színelemzőket is), amikor évszaktípusokat szeretnének meghatározni.

Számtalanszor találkozom azzal, hogy a vendégek szemében a sárgás bőrtónus teljes egyenlőségjelet jelent az Ősz típussal.
Sárgás a bőröm, meleg színtípus vagyok! – állítják megannyiszor, még úgy is, hogy újra és újra szembesülnek vele, hogy a klasszikus meleg színek mégis megbicsaklanak az összképben. A mustársárga, a drapp, az óarany, a borsózöld valahogy nem igazolja vissza ezt a elképzelt melegséget.

Magyarországon az emberek legnagyobb százalékának VAN némi sárga fény a bőrében! Még a Tél típusoknak is!

Nem véletlen, hogy a nők többsége iszonyú körülményesen talál alapozót magának, hiszen a kozmetikai piac sokkal rózsásabbra, és narancsosabbra van hangolva, mint azt a hazai igények szükségessé tennék! (Kérdezzünk meg néhány profi sminkest. Bizony a legritkábban kell valakit kifejezetten rózsás, vagy narancsos alapozóval kisminkelni.)

Az “átlag magyar” bőrszín bizony az átlagos, se nem világos, se nem sötét, semleges-sárgás bézs. Nem a rózsás bézs, nem az aranybézs, nem a sötétbézs. Fontos, és a színtípusok reális felmérésének alapfeltétele, hogy megértsük:

Minden évszaktípusnál találhatunk sárgásabb érzetű bőrtónust!

Nagyon nem mindegy azonban, hogy a bőrszínünk milyen alapszínezettel sárgás? Azaz sárgás és egyben hamuszínű, vagy sárgás és egyben aranyló, barackos fényű-e?

Meleg és hideg bézs bőrtónus


A hideg színtípusok sárgás bőrszíne sose aranyló, mindig nagyon erősen zöldes-szürkés, hamvas árnyékot vet. Ezt leginkább az állkapocsnál, a nyaknál, a halántéknál lehet látni (ahol természetes árnyékok keletkeznek). Ezt a sárgaságot sokkal inkább nevezhetjük egyfajta “hamis sárgás fénynek”, hamuszínnek, hideg kreolnak, vagy hűvös olívának. A megfelelő, kékes színek tükröződésében ez a bőrszín nem lesz ragyogóbb, csak egységesebb, tömörebb, és nagyon szép, szórt, gyöngyház fényt kap. A sárgaság nem erősödik fel, hiszen nem tud, a hideg színek “kordában tartják.”

A meleg árnyalatok azonban látványosan és fizikailag ütköznek ezzel a hamis sárga fénnyel, éppen ezért kimondhatjuk, minél melegebb/sárgásabb színt visel egy hideg típus, annál mocsári-zöldebbé válik tőle az arcszíne. Ezért nem tud kivirulni egy Tél vagy egy Nyár típus egy nude színben, egy lazacszínben, egy korallszínben. Mert minél lazacosabb a szín, annál sárgásabb tőle az arca, annál vibrálóbb közöttük a diszharmónia.

Sajnos sokszor ez a színhatás egyfajta öngerjesztő folyamattá alakul: egy hideg színtípus (reálisan) sárgásnak értékeli a bőrét, amihez (félreértve az alap meghatározásokat) meleg színeket kezd el viselni, amitől még sárgább lesz a bőre, tehát még feltűnőbben látja ezt az alaptulajdonságot, és még inkább ragaszkodik a meleg színekhez. Persze, hogy egy mályvás, violás szín mellett felkiált: – Mennyire sápadt lettem! – hiszen ekkor szembesül a valódi, harmonikus arcszínével.


A meleg színtípusok sárgás bőrszíne ezzel szemben aranyló. Meleg, puha, olyan fényű, mint a méz, a borostyán, a barack. Nem látunk benne hamuszínt, szürkeséget. A meleg színtípusok sárgás bőrtónusa nagyon más, mint a hideg típusoknál. Egyszerűen üdébb összhatást kelt, ezért is lehet egy Ősz, vagy egy Tavasz típust azonnal észrevenni a sokadalomban. Kitűnik a sok szürkés-sárga hamuszínű arc közül a friss barnasága.

A meleg színtípusok bőrszíne nem nagyon fog zöldebbé, narancsosabbá változni, ha egy meleg színt teszünk a közelükbe, hiszen önmagukban is aranylók. (Ezért sem jellemzi karakteresen a meleg színtípusokat, hogy epezölddé, kanárisárgává színeződne a bőrük egy előnytelen színreflexióban. Két meleg szín kiegészíti egymást.)
A meleg típusok sárgás bőre éppen inkább elsápad, mert a túlzottan hideg színek úgymond lehúzzák az arcról ezt a ropogósabb, mézesebb arany fényt, és kifehérítik a bőrt.


Ezeket a színviszonyokat önmagukban nagyon nehéz objektíven felmérni, nem véletlen, hogy nagyon sokan tanácstalanul bámulják a csuklójukat, az ereiket. (Ne vesszünk el a részletekben. 🙂 )

Mit jelent tehát sárgás bőrűnek lenni?


Az, hogy sárga fényt látunk a bőrünkben pusztán csak egy tényező, nem jelent azonnali és egyértelmű kategóriát! Próbáljuk megfigyelni, milyen irányban, és milyen intenzitással is reagál ez a sárgaság az egyes színek közelségére. Ne fordítva gondolkodjunk, tehát nem a sárgaság tesz minket Ősz típussá!

Képek forrása: google

"A stílus annyi, mint tudni, hogy ki vagy, hogy mit akarsz mondani, és fütyülni minden másra" Kim Cattrall

]]>
http://stilusmentor.hu/beszeljunk-ugyanarrol-akkor-most-ki-a-sarga-es-ki-nem/feed/ 0
Árulkodó színhatás – eltűnő és feltűnő hajszínek http://stilusmentor.hu/arulkodo-szinhatas-eltuno-es-feltuno-hajszinek/ http://stilusmentor.hu/arulkodo-szinhatas-eltuno-es-feltuno-hajszinek/#respond Tue, 27 Feb 2018 23:48:56 +0000 http://stilusmentor.hu/?p=25975 Az előnytelen színek fizikai reflexiói egyes típusoknál egy kicsit eltérők, viszont van egy nagyon domináns, optikai jelzés, amit legjellegzetesebben a Tél típusokon figyelhetünk meg:

A hajszín fekete parókává válik az előnytelen színek mellett!

Ha disszonáns árnyalat kerül az arcunk közelébe, mindig összetett hatást láthatunk:
– A bőrtónus elszíneződik.
– A bőrhibák kiugróbbá válnak.
– A szemkörnyék karikásabbá válik.
– A szemszín letompul.
– Az ajkak elszíneződnek.
– A hajszín (a Tél típusoknál) uralkodóvá válik az összképben.

Miért?
Mert az egymást negatívan kioltó színreflexióban minden árnyalat kicsit leszürkül, vagy eltolódik, kivéve a Tél típusok közép-sötétbarna hajtónusa.
Tegyünk feketét tompa és fáradt színek közé. Mit fogunk észrevenni mindenből? A feketét. (Lássuk be, kevés dolog tudja kimozdítani a feketét a “feketeségéből.”) Így válik a Tél típus amúgy nemes hajszíne rideggé, sprőddé egy előnytelen színhatásban, és mint ilyen, azonnal magára vonja a figyelmet.
Nézzünk egy konkrét példát:

Jennifer Connelly igazi, klasszikus Hófehérke típus, középbarna, hamvas hajszínnel (vagy egy nagyon jó fodrásszal).
A mosott kőszínű kabát tompítja az arcát, viszont túlzóan felerősíti a hajszínét, mint az a bal oldali képen is látható. A pasztell színvilág nem előnyös a Tél típusoknak. (Se a hajszínüknek.) 🙂

Ha az arc közelében viselt színek képesek válaszolni a hajszínben rejtőző (közel fekete) mélységekre, akkor a hajtónus is az egység részévé válik, nem követel magának túlzó figyelmet. Mint a jobb oldali képen látható, ahol a hófehér blúz mellett a haj gyönyörű, fekete végpontban teljesedhet ki, a tiszta piros pedig megkoronázza ezt az összhatást.

A hajszín dominánsabb, mint a ruha – balra / Előnyös összhang a hajszín mélységével – jobbra


Amikor elillan a hajszín

A visszafogottabb hajszínek éppen fordítva működnek, azaz szélsőséges színhatások mellett elszürkülnek, eltűnnek, kevesebbnek látszanak. És nem csak a hajszín, a szemöldök is kopottá válik!
(Férfiaknál gyakran lehet látni, mintha a kopaszodás is jelentősebbnek tűnne egy túl sötét, túl intenzív árnyalat tompító hatása mellett. Erre mondhatjuk, hogy az előnytelen színek mellett magasabb a homlokunk is.)

Miért?
Azért, mert a tompább hajszín nem tudja felvenni a versenyt egy sokkal mélyebb és karakteresebb árnyalattal.
Ez a hatás minden világos-közepes színtípuson megfigyelhető, legyen szó Nyarakról, Tavaszokról, Őszökről.
Ha a színtulajdonságaink visszafogottabbak, sokkal jellemzőbben válunk mi magunk “kevesebbé” egy szín mellett.

Lássuk az ellenpéldát.
Diana hercegné tökéletesen megtestesítette a Nyár típust. Hogy Világos, vagy inkább Hideg Nyár típus volt-e, arról megoszlanak a vélemények. Egy biztos, ha megnézzük a fenti példához hasonló összeállításban, nagyon jól látszik, mennyire sápasztó is volt rá nézve a télies színpárosítás.

Ugyanis a fekete mellett nem tudnak azok a fény-árnyék játékok megmutatkozni, amik a maguk természetességében a legsötétebb és legvilágosabb pontokként működnek a megjelenésben. A fekete és a piros uralja a képet.

Ha azonban Diana adottságaihoz közelebbi, és visszafogottabb színhatást figyelünk meg, mint a jobb oldali példán, látható, hogy mennyire szépen kiegészítik egymást az árnyalatok a hajában, és a kabátban. A ruha legsötétebb és legvilágosabb pontjai viszonylag közel állnak Diana legsötétebb és legvilágosabb jegyeihez, így végeredményben az arc tud a középpontban lenni.
Az, ami kevés egy Tél típusnak, éppen elegendő egy Nyár típusnak és fordítva.

A ruha dominánsabb, mint a hajszín – balra / Előnyös összhang a hajszín mélységével – jobbra


Mi a tanulság mindebből?

Talán az, hogy érdemes megfigyelnünk, hogyan is változik, erősödik, tompul a hajszínünk szín-és fényhatása egy-egy árnyalat közelségére. Az talán biztosan mondható, hogy egy sötétbarna/fekete hajszín és a tompa színek csatájából sose az előbbi kerül ki vesztesként. Ez is egy jó kiinduló pont lehet a színeink felfedezésében.

Képek forrása: google

"A szín a fény jellemzője. Már a tárgyakra eső fény is színes, nem a tárgy teszi színessé a fehér fényt." Isaac Newton

]]>
http://stilusmentor.hu/arulkodo-szinhatas-eltuno-es-feltuno-hajszinek/feed/ 0
Beszéljünk ugyanarról! – azaz miért gondoljuk a szőkéről, hogy barna? http://stilusmentor.hu/beszeljunk-ugyanarrol-azaz-miert-gondoljuk-a-szokerol-hogy-barna/ http://stilusmentor.hu/beszeljunk-ugyanarrol-azaz-miert-gondoljuk-a-szokerol-hogy-barna/#comments Thu, 15 Feb 2018 23:04:26 +0000 http://stilusmentor.hu/?p=26224 A színtanácsadás sarkalatos pontja az ideális hajszínek meghatározása, és sok esetben az egyszer volt, vagy a festék alatt rejtőző természetes hajszín meghatározása is.  Egyik sem könnyű feladat, de talán az utóbbi a nagyobb kihívás. Főként, ha valaki homályosan, vagy (makacsul) pontatlanul emlékszik a saját, eredeti hajszínére. A munkám ezen a téren töretlen önismétlés: tulajdonképpen nőket próbálok felvilágosítani arról, hogy valójában nem barnák, hanem szőkék.

Ez a hajszín-káosz érthető következmény.

Egyfelől ott a józan, paraszti ész, és a vizuális tény: ha a haj sötét, akkor bizony barna. (És végeredményben mondhatjuk, tényleg az.) Viszont ezen megközelítés alapján minden ember fejében teljesen egyedülálló hajszínskála létezik a kicsit barnáktól a nagyon barnákig, a vörösöktől az aranyszőkékig stb.
Közös nevező hiányában pedig nagyon könnyen elbeszélünk egymás mellett, mint ahogy folyamatosan el is beszélünk, ha például a színtípus besorolásról van szó.

Szabványosítsunk!

Nem véletlenül születtek meg a fodrászati hajszínskálák, és nem véletlenül lettek szabványosítva. Hogy (közel) minden fodrász, a világ (közel) minden tájékán ugyanazt az árnyalatot keverhesse a vendége hajára. No és hogy értékesíthetőbbek legyenek a termékpaletták.

Tulajdonképpen csak használnunk kell(ene) egy már meglévő eszközt egy olyan témában, ami szinte teljes (elméleti) átfedésben van azzal, amire alkalmazzák. Mert nemcsak a fodrászatokban lenne szükség közös nyelvezetre, hanem a színtanácsadók, stylistok, sminkesek stb. között is! (Ami tudom, naív álom… de hátha…)


Emlékszem, mennyi bizonytalanságot okozott számomra a legelején, hogy akárhol is tájékozódtam az évszaktípusokkal kapcsolatban, mindenhol mást írtak a hajszínekről. Teljesen elveszettnek éreztem magam ebben a témában, mert úgy tűnt, nagyjából bármilyen hajszín feltűnhet bárhol, különösebb szabályszerűség nélkül, ami végképp megfoghatatlanná tette az egyes típusok közötti különbségeket… Pedig nem így van!

Miért gond, ha mélyebbnek gondolod a hajszíned, mint amilyen?

A félreértelmezett hajszín a leggyakrabban a Nyár típusok problémája. Számtalan esetben találkozom az alábbi szituációval:
1. A vendég régi, kopott fényképek, az emlékei, vagy a vizuális felmérése alapján azt gondolja, hogy az ő hajszíne barna.
2. Vásárol/festet egy barna hajszínt, ami természetesen lesápasztja, öregíti és fakítja, mivel a barna nem a Nyár típusok színmélysége.
3. Elmegy a kedve az egész hercehurcától.
4. Téves következtetéssel (mely szerint akkor neki az eredeti hajszíne biztosan nagy melléfogás), még kevésbé előnyös hajszínekkel kezd el kísérletezni, és teljesen eltávolodik az ideális világos-középszőkék irányából.


A hajszínek, hasonlóképp a színtulajdonságokhoz, egy -tól, -ig skálán mutatják az adott színtípus karakterjegyeit.
Egy bizonyos sötétségi értéktől például az ember már nem lehet Nyár típus. Miért? Mert egy Nyár típuson nincs semmilyen fizikai jegy, ami közel fekete lenne. A hajszíne sem lehet túl mély, maximum sötétszürke-értékű!
Ha azt mondjuk, hogy egy adott színtípus közepes színvilágú (nem is túl világos, nem is túl sötét), egyben azt is állíthatjuk, hogy a hajszínskálája is közepes színvilágú, azaz nem is lesz platinaszőke, és nem is lesz sötétbarna. (Se a hideg, se a meleg oldalon!)

Nem véletlen, hogy a legtöbb Nyár típus egérszínűnek nevezi a hajszínét, pontosan ezen okok miatt. A hajszín erőtlenebb, fakóbb a szó minden értelmében, ezért tartozik valaki a visszafogottabb színtípusok közé.

Hasonlóképp nincs fekete, sötétbarna hajú Tavasz. (Bármit is állít az Internet végtelen bugyra például Beyonce színtípusáról. Egy afro-amerikai karakter nem lesz Tavasz típus csak azért, mert átfesti a haját mézszőkére.) 😀
Ha valakinek valóban karakteres, mély barna hajszíne van, akkor Tél, esetleg ritkábban Ősz típus.


A hajszínek nem mindig azok, amiknek látszanak!

Amit tehát barnának nevezünk, számtalanszor még mindig csak szőke. Amit vörösnek hívunk, valójában valamilyen melegszőke. Még az Ősz típusoknál is gyakrabban látni a sötét szőkék karamellás, dohányszínű, gesztenyés, aranybézs árnyalatait, mint a sötétbarnát!

Ezen az oldalon következetesen a fodrászati hajszínskála színmélységi rendszerét igyekszem használni a színtípusok definiálásakor, azért, mert közös terminológia nélkül minden csupán tippelgetés, és számtalan félreértést szül.


Az alapelveik a hajszínskáláknak ugyanazok. Az, hogy mi valósítható meg velük a gyakorlatban, már egészen más kérdés. Vannak márkák, amik divatszínekben gazdagabbak, mások inkább az alapokra fektetnek hangsúlyt. (A natúr, természetes árnyalatok minden márkánál közel azonosak!) Más színválasztéka van egy profi márkának, és más egy drogériás termékcsaládnak.

Semmi se tökéletes. Viszont jelenleg nincs pontosabb eszköz a kezünkben, amivel egyszerűbbé és átláthatóbbá tehetnénk a hajszínek sokféleségét és változatosságát, így ha nem is profi szinten, de a kötelező minimum ismeretével érdemes felvértezni magunkat velük kapcsolatban, főként akkor, ha hajfestésen, hajszínváltáson gondolkodunk.

Képek forrása: google


"Szeretnél már valamilyen pozitív változást az életedben? Akkor kezd el! Magadban keresd a forrást, az erőt, a hitet, a reménységet, és engedd, hogy az ezt szolgáló, veled született, magaddal hozott képességed működésbe tudjon lépni." Prof. Dr. Bagdy Emőke

]]>
http://stilusmentor.hu/beszeljunk-ugyanarrol-azaz-miert-gondoljuk-a-szokerol-hogy-barna/feed/ 17
Hangulatos fényt szeretnél, vagy használhatót? http://stilusmentor.hu/hangulatos-fenyt-szeretnel-vagy-hasznalhatot/ http://stilusmentor.hu/hangulatos-fenyt-szeretnel-vagy-hasznalhatot/#comments Sun, 11 Feb 2018 11:26:59 +0000 http://stilusmentor.hu/?p=26123 Nagyon sok ízlésesen, látványosan berendezett hálószobában, fürdőszobában, gardróbszobában stb. jártam már, meghitt, rejtett világítással, de emlékeim szerint egyben sem lehetett volna teljes magabiztossággal ítéletet hozni pusztán a világításra hagyatkozva egy szín fölött naplemente után.

Szinte biztosra vehető, hogy az átlagos lakásokban nem találunk olyan szobát, ami megfelelő, funkcionális világítási körülményeket adna az öltözködéshez, sminkeléshez. Ez az apró hiányosság elég sok kellemetlenséget tud okozni a hétköznapokban, és ez a tényszerű oka, (no és a legkülönbözőbb színezetű falak és tapéták), amiért a lelkiismeretes tanácsadók minimum a természetes fényhez, vagy a saját stúdiójukhoz ragaszkodnak, ha színelemzésről van szó.


Praktikus legyen, vagy esztétikus?

A kettő nem zárja ki egymást, azonban érdemes átgondolni, hol tudnánk egy valóban színhelyes zugot kialakítani magunknak az otthonunkban? Napjainkban egy lakásban minden milliméter komoly értékkel bír, kevesen engedhetik meg maguknak például egy fésülködőasztal luxusát. Sőt, tapasztalataim szerint nagyon sokan még a teljes alakos tükör luxusát sem.

Az öltözködés kellékei, mint például egy sminkasztal, egy szobainas sokak szemében elavult, ósdi kacatoknak tűnnek, talán azért, mert manapság már nem is fordítunk igazán figyelmet a készülődésre. A nők legnagyobb százaléka a mosógép, vagy a mosdókagyló fölött pipiskedve, egy árván pislákoló mennyezeti lámpa fényében teszi fel a reggeli rúzst, vagy a szempillaspirált.
Sokan érkeznek sminktanácsadásra “csak egy kis korrektorral” az arcukon, amit valószínű, nem használnának, ha értékelhető fényviszonyban látták volna, milyen feltűnően elszíneződik a bőrükön.

Az öltözködésünk, sminkelési rutinunk sikeresebbé tételében nagyon sokat tehetünk pusztán a világítási körülmények megváltoztatásával!


Ami nem szerencsés – a túl sárgás, a túl kékes

A világítással kapcsolatban két végponttal kell foglalkozni, a vörössel és a kékkel. Minél magasabb a fény színhőmérséklete, annál kékesebb érzetű, és minél alacsonyabb, annál vörösesebb, sárgásabb lesz a színe.

Mindenféle fénnyel volt már szerencsém találkozni, és azt mondhatom, hogy nem a sárgás a legrosszabb. Az extrém kékes fényt szóró spotlámpák mellett egyszerűen felismerhetetlenül elszíneződnek a ruhadarabok, mintha egy nagyon furcsa magenta-scifibe csöppentünk volna, de minimum egy gigantikus Hello Kitty univerzumban ücsörögnénk.


A sárgás műfény – melegfehér fény

Talán nincs is hazánkban meghittebb, generációkat összekovácsoló fény-élmény, mint a jó öreg, hagyományos sárgás lámpafény. Ebben nőttünk fel, ez alatt görnyedtünk az iskolapadban, álltunk a buszmegállókban, vártunk a hivatalokban… beleégett a tudatalattinkba. Nem véletlen, hogy sokan hátrahőkölnek a smink stúdióba lépve:
– Úr Isten, milyen hideg ez a fény! – holott csak természetesebb és tisztább, mint amihez hozzászoktak.

Az általunk látható színhőmérséklet mértékegysége a Kelvin fok, azaz “K”. Ez a szám jelöli, mire ne hagyjuk magunkat rádumálni a boltban, ha éppenséggel nem sárgás hangulatfényre vágyunk, amit hivatalosan 2700 és 3400 Kelvin közötti értékek jelölnek. A régi izzószálak 2800 Kelvin környékén mozogtak, ez talán ad valamilyen viszonyítási pontot.

A melegfehér fényforrásokat a leggyakrabban hangulati megvilágításnak, derengő háttérfénynek szokták javasolni a szakemberek.


A Nap bizony nem melegen süt le ránk!

A napfény kb. 5600 Kelvin értékű, logikusan ez napszaktól, időjárástól, magasságtól, földrajzi helyzettől függően változik. A napnyugta színhőmérséklete 2500 Kelvin környékére esik vissza, a hegyvidéken, a tengeren tiszta időben meg akár 10 000 Kelvin feletti értékek is lehetnek. (Ahogy a barátnőm mondja, Skandináviában mindig HD a képminőség.) 🙂

A delelő, tiszta napfény ezen a skálán meglepő módon a hidegfehér színhőmérséklet tartományába esik.
Ezt az 5600 Kelvint próbálják megközelíteni a fotóstúdiókban, a vakuk, stúdiólámpák, profi világításra alkalmas eszközök gyártásánál is.

A legtöbb gyártó pszichológiai megközelítésből kerüli a “hidegfehér”, “hidegfény” jelzőket, mert ez könnyen elriaszthatja a vásárlókat. Helyette a közérthetőbb Daylight, azaz “napfény” megnevezést alkalmazzák.

Ha tehát tiszta, egyenletes, megfelelő fényt szeretnénk, a Daylight elnevezésű fényforrásokat keressük, ezek már 5000 Kelvin feletti tartományokban világítanak. Jelenleg így tudjuk a leginkább megközelíteni a természetes fényviszonyokat.
Nem mellesleg a Daylight világítás közel 80-90%-os színhelyességű fényt biztosít, ami azt gondolom, a célnak bőven megfelelő. Efölött már csak speciális, akvarisztikai lámpákat találunk, 90-100%-os színvisszaadási értékekkel, amik alatt növényeket lehet fotoszintézisre bíztatni.

Sok helyen olvashatjuk, hogy van, akinek zavaró a hidegfehér fény, szerintem ez inkább megszokás kérdése. Ha eltöltünk néhány órát egy természetes megvilágítású környezetben, és utána belépünk egy “átlagos” melegfehér, vagy gyengén megvilágított helyiségbe, rögtön érezni és látni fogjuk a minőségbeli különbséget.

Az ideális megvilágítás akkor működik, ha észre se vesszük, nem zavarja a szemünket, nem kelt fejfájást, szorongást, nyugtalanságot, nyomasztó érzést. A Daylight fény tisztább, megnyugtatóbb, kellemes közérzetet biztosít, nem véletlenül javasolják olyan helyiségekbe, ahol napi tevékenységeket végzünk.

A Daylight lámpák utáni tartományok kb. 6500-7000 Kelvin fölöttiek, már kifejezetten kékes, északi fénnyel vonják be a szobánkat. Legyünk velük körültekintőek, meleg színek felismerésére valószínű például alkalmatlanná teszik a helyiséget. Valami oknál fogva eddig én mindig csak étkezők, konyhák megvilágításánál találkoztam ilyen fényforrásokkal, és… kicsit nekem szubjektív-furcsának hatottak a piros-zöld almák fölött.
Elképzelhetőbb mondjuk egy hangárban, egy pincében, egy csarnokban, vagy üzemben ennek a fénynek a steril, tiszta hatása.


Középtájékon a középfehér fény

A melegfény és a hidegfény közötti tartományt középfehérnek nevezik. Ez 3500-4900 Kelvint jelent, mindazok számára, akiket elriaszt a hidegfehér fényforrás.
Én próbáltam a stúdióba, mert nem lehetett éppen mást kapni a Daylight helyett, de nekem nem volt elegendő ez a középmegoldás. Tompább, erőtlenebb, melegebb volt a fényérzete.
Természetesen egy se nem túl hideg, se nem túl meleg fény sok helyre használható, ha a célunknak megfelel. Kisminkelni magunkat például szerintem már korrektül lehet egy középfehér fényű lámpa mellett is.


Válaszd a számodra megfelelő világítást!

Napjainkban mérhetetlen világítási megoldás áll a rendelkezésünkre! Egy kis utánaolvasással, felméréssel rengeteget javíthatunk akár az egész lakásunk fényérzetén, mindenképpen érdemes belevágnunk!

Természetesen van az a helyzet, mikor nincs lehetőségünk komolyabb átalakításokra, mert például kollégiumban, albérletben stb. élünk. Ilyenkor is van vészmegoldás, hiszen már egy csiptethető asztali lámpába is lehet megfelelő színhőmérsékletű égőt venni, vagy akár egy fehér esernyővel, egy fehér pauszpapírral szórtabbá is lehet alakítani egy túl éles, direkt fényt!
🙂


Amire viszont sajnos tényleg fel kell külön hívnom a figyelmet, az a világítástechnikai üzletekben uralkodó, általános, hímsoviniszta hozzáállás. Katasztrófális, de azért átvergődhető. A lámpát meg úgyis én kapcsolgatom a végén, nem igaz? 🙂


"A szépség rabja nem mer élni, fél, hogy romlik a szépsége." Füst Milán

]]>
http://stilusmentor.hu/hangulatos-fenyt-szeretnel-vagy-hasznalhatot/feed/ 4
Drágakövek hideg színtípusoknak – lilás fények http://stilusmentor.hu/dragakovek-hideg-szintipusoknak-lilas-fenyek/ http://stilusmentor.hu/dragakovek-hideg-szintipusoknak-lilas-fenyek/#comments Sun, 28 Jan 2018 10:14:05 +0000 http://stilusmentor.hu/?p=25993 A hideg színtípusok világába illeszkedő, kékes féldrágakövek bemutatása után induljunk el a lilásabb, rózsásabb színhatások irányába.

balról jobbra: achát, fluorit, ametiszt, iolit


(lila) Achát – A kvarccsoport tagja. Már az ókorban is ismerték. Az achát sávos kalcedon, melybe néha opálanyag rakódik. Az egyes sávok színeikben igen különbözők lehetnek. Az egyik legváltozatosabb ásvány, a világ minden táján megtalálható.

Fluorit – Színét a szennyeződések okozzák,  az egyik legszínesebb ásványtípus. Jellemző rá a sávosság, ezért is nagyon népszerű díszítőkő. Sokféle drágakővel összetéveszthető. Régen folypátnak nevezték, a kohászatban használták az olvadáspont csökkentésére.

Ametiszt –  A kvarccsoport legkedveltebb köve, melynek régen természetfölötti erőt tulajdonítottak, és talizmánként hordozták. Az állhatatosság jelképe, a püspöki, bíborosi gyűrűk gyakori ásványa. A kristályai mindig valamilyen alapra nőnek. Napfénytől védeni kell, mert fény hatására kifakulhat.

Iolit – Más néven vízzafir, dikroit, cordierit. A látomás köve. Nevét a zafírhoz hasonló színéről kapta. Zsíros, üvegfényű.


balról jobbra: kianit, tanzanit, kunzit


Kianit, disztén – Gyakori ásványnak nevezhető, neve a görög sötétkék szóból ered. Nehezen csiszolható, kényes kristály, színe gyakran réteges, üvegfényű. Összetéveszthető a zafírral és az akvamarinnal. Régen a szónokok köveként ismerték.

Tanzanit – Nevét Tanzánia államról kapta. A jó minőségű kövek színe ultramarin, vagy zafírkék. Rendkívül ritka.  Minél intenzívebb színű, annál értékesebb.

Kunzit – nevét G.F. Kunzról kapta, aki elsőnek írta le a követ 1902-ben. A színe kifakulhat. Többféle rózsás kővel összetéveszthető. A szeretet ásványának is nevezik.Igyekeztem a lehető legpontosabban párosítani a drágaköveket és az ékszereket, de a tévedés jogát fenntartanám.

Forrás: pinterest (képek, ékszerek)
Szöveg: Wikipédia, Walter Schumann – Drágakő Biblia


“Ahhoz, hogy felfedezzünk egy új kontinenst, készen kell lennünk arra, hogy elveszítsük a part biztonságát.” Brian Tracy

]]>
http://stilusmentor.hu/dragakovek-hideg-szintipusoknak-lilas-fenyek/feed/ 2
Mindennapi korrektor tévedéseink http://stilusmentor.hu/mindennapi-korrektor-tevedeseink/ http://stilusmentor.hu/mindennapi-korrektor-tevedeseink/#comments Fri, 05 Jan 2018 22:31:03 +0000 http://stilusmentor.hu/?p=24806 A sminktanfolyamokon szinte mindig kiderül, hogy az alapozón túl a korrektor okozza a legnagyobb galibát. Mert van is, vagy nincs, ha van, akkor meg minek, hova kenjük, miért kenjük, miért nem jó, ráncol, és öregít stb.? Ezzel a bejegyzéssel szeretnék egy kis segítséget adni, hogyan is érdemes közelítenünk a kérdéshez.

Alapvetően kétféle korrektorra van szükségünk

 • Egy korrektorra kizárólag a szemkörnyékre.
 • Egy korrektorra a bőrhibákra.
 • (Na jó, nem hátrány, ha van egy zöld korrektorunk is pattanás-vészhelyzetekre, de ez nem kötelező)

Nagyon sokan automatikusan vesznek egy világos korrektort a szemük alatti területekre, és két fontos szempontról feledkeznek el közben: az árnyalatáról és a fedéséről.

Szemkörnyék – avagy a kialvatlanság ötven árnyalata

Ha az ember hideg színvilágba tartozik, a pigmentációja inkább hűvös alaptónusú, ami bizony a bőrön kialakuló árnyékokra, karikákra is vonatkozik! Egy Tél, vagy egy Nyár típusnak a bőrhibái, pigmentfoltjai is hamvasak, szürkébbek!
Sokkal valószínűbb tehát, hogy a szemünk alatti karikák rejtenek magukban némi kékes-lilás érzetet, így a semlegesítésükben is többre megyünk egy kissé sárgás korrektorral, mint rózsás tónusúval.

Minél sötétebb, kreolosabb a bőrtónusunk, a szem alatti karikák annál mélyebbek és makacsabbak. Ilyen esetben a narancsos korrektorok csodákra képesek a megfelelő árnyalatban!

Hamvas adottságok – hűvös hatású árnyékok, karikák


A meleg színtípusba tartozók bőrtónusa sokkal aranylóbb, melegebb, így a rajtuk keletkező árnyékok is “ropogósabbak”. Talán mondhatjuk, hogy nem fair, de egy Tavasz, vagy egy Ősz típus még legrosszabb formájában sem lesz annyira hamuszínű, mint egy hideg típus. A lilás-fáradt szemkörnyék azért őket is jellemezheti, egy kissé barackosabb, lazacosabb, rózsásabb korrektort érdemes kipróbálniuk.

Ha képszerűvé próbálnánk tenni a különbséget, talán úgy tudnánk megfogalmazni, hogy a meleg színtípusok szem alatti karikái a legtöbbször inkább didergősen lilák, mint amikor gyerekként nem voltunk hajlandók kimászni a medencéből. A hideg színtípusok szem alatti karikái pedig legrosszabb variációkban egy súlyos napfény-és vitaminhiánytól szenvedő fekvőbeteg érzetét keltik a külső szemlélőben, annyira szürkék és mélyek.
Természetesen altípusonként, alkatonként, genetikai adottságoktól függően vannak eltérések.

Meleg bőrtónus – aranylóbb tónusú árnyékok, karikák


Honnan tudod, ha nem megfelelő a szemed alatti korrektor?

Nagyon egyszerűen! Látod!
A korrektor árnyalata akkor ideális, ha optikailag úgymond, “lehúzza”, “semlegesíti” a szem körüli, legmélyebb árnyékokat. 
Ha felkened, és az árnyék maga nem tűnik el, pusztán csak némiképp tompul, vagy még azt sem (sokszor szürkén, fáradtan koszosnak tűnik), akkor valószínű, hogy van még mit próbálgatni. Az előnytelen színvilágú korrektor analógiája kicsit olyan, mint a mosdóba fújt légfrissítőé… nos… illatos, csak hát nem sok mindent semlegesít a kényes ügyeken… 🙂

 • Ennek az egyik oka az lehet, hogy a korrektorod fedőértéke kevés a szemed alatti karikához mérten. Azaz túl fátyolos, áttetsző. Ilyenkor érdemes közepesebb, sűrűbb (de nem túl tömör!) fedést próbálni, ami felveszi a harcot a legsötétebb árkokkal is.
 • A másik (vagy együttes) ok pedig az, hogy nem ideális a korrektor árnyalata a bőrtónusodhoz. Ha nem vagy elégedett a korrektoroddal, érdemes más színeket próbálgatnod, akár narancsosból rózsásabb, akár rózsásból narancsosabb, sárgásabb irányba. Logikusan előbb a színt próbáld meg változtatni, utána a fedést, mert lehet, hogy már ezzel meg is oldod a problémát.

Haladó tipp:

Gyakran használt trükk, hogy a narancsos-sárgás korrektort kizárólag a legsötétebb részekre ütögetjük, majd vékony rétegben az egész szemkörnyékre óvatosan felvisszük az általános színvilágú korrektorunkat, ami ugyan lehet, hogy önmagában nem fedné le a karikákat, de a szemkörnyék egészét szépen és egyenletesen kivilágosítja.

Sajnos nem csak egyféle karika létezik

Vannak kevésbé szerencsés típusok is, akiknek sokkal kiugróbb pigment zavarokkal kell megküzdeniük a szemük környékén, és szinte már-már feketébe hajlóan sötét karikáik vannak. Ezen területek optikai semlegesítésénél sajnos nem várhatjuk egyetlen termék csodáját. Ilyen esetben, akár egy festőművésznek, egyénileg kell kikísérletezni a korrektorok megfelelő színkeverékét.

Vegyünk sorra néhány általános tanácsot a szem alatti karikákra felkerülő korrektorral kapcsolatban:

 • Az első és legfontosabb, hogy tegyünk valamit a szemkörnyékért! Hidratáljuk, aludjunk eleget, fogyasszunk megfelelő mennyiségű vizet, táplálkozzunk vitamindúsan. Egy kipihent, ápolt szemkörnyékkel kevesebb a sminkelnivalónk.
 • Kezdjük a napot szemkörnyék ápolóval. Mire a korrektorig jutunk, máris élettelibb, feszesebb lesz a bőrünk.
 • A korrektor kiválasztásánál mindig a könnyedebb fedésűektől haladjunk a sűrűbb, közepes fedésűek felé.
 • Ne használjunk olyan korrektort a szemünk alá, ami hegeket, sebhelyeket, pattanásokat stb. fed le, szárít, fertőtlenít stb., ezek a korrektorok szem alá túl nehezek, tömörek!
 • A legvékonyabb bőrfelülettel dolgozunk! Ezért a korrektort mindig a lehető legkönnyebb mozdulatokkal, legkisebb nyúzással, húzással vigyük fel! Elütögetni, egyenlíteni akár ujjbeggyel, akár benedvesített szivaccsal is ideális.
 • Inkább színirányokban, színmélységekben gondolkodjunk, ha az ideális korrektort keressük. Alaposan figyeljük meg, milyen árnyalatok simulnak jobban a bőrünkhöz, és mi az, ami egyértelműen kizárható, mert rosszabb lesz, mint volt? Ha túl sok a sárga, az zúzódásnak néz ki. Ha túl sok a rózsaszín, az szürkíti az árnyékot, de nem tűnteti el.
 • A világosabb bőrre mindenből a pasztellesebb verziót próbáljuk ki. A sötétebb bőrre, sötétebb karikákra lehet kicsit karakteresebb alapárnyalatokat is feltenni.
 • Ha bizonytalanok vagyunk, keressük az arcunk alapszínezetéhez legközelebb álló árnyalatot korrektorban is!
 • Ahány márka, annyiféle korrektor, ahány korrektor, annyiféle fedés és tartósság. Folyékonyból egyaránt találni semmit nem érőt, és vakolat szilárdságúra megkötőt.
 • Minden korrektor mozog némiképp a szem alatt, hiszen beszélünk, mosolygunk, hunyorgunk stb. Nincsenek “24 órás” korrektorok, az a marketing része a témának. Ha a beülés pusztán egy-két milliméternyi csík, amit napközben kicsit kiigazítunk, semmi gond. Ha a feltétel utáni ötödik percben lényegében masszává áll össze a korrektor a szemünk alatt, érdemes lecserélni egy másik márkára.
 • Vásárlás előtt a korrektort MINDIG ellenőrizzük le nappali fénynél is! A sminkboltok félhomályában feltett korrektor okozhat komoly meglepetéseket, ha kilépünk az utcára!

Képek forrása: pinterest


"Gyöngeségeink kincsesbányát jelentenek arra nézve, hogy meglássuk, hol és hogyan veszítettünk egyensúlyt, és mivel kellene foglalkoznunk, miben gyógyulhatnánk, fejlődhetnénk. Tehát a gyöngébb részeink fokozott törődést igényelnek, és miközben az önértékelésünkben kifejezhetjük nemtetszésünket ezekkel kapcsolatban, az önbecsülésünkben mondhatunk igent a teljes önmagunkra." Pál Ferenc

]]>
http://stilusmentor.hu/mindennapi-korrektor-tevedeseink/feed/ 7