Stílus mentor http://stilusmentor.hu Szín-stílustanácsadás Sun, 25 Feb 2018 17:14:33 +0000 hu hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.4 Beszéljünk ugyanarról! – azaz miért gondoljuk a szőkéről, hogy barna? http://stilusmentor.hu/beszeljunk-ugyanarrol-azaz-miert-gondoljuk-a-szokerol-hogy-barna/ http://stilusmentor.hu/beszeljunk-ugyanarrol-azaz-miert-gondoljuk-a-szokerol-hogy-barna/#comments Thu, 15 Feb 2018 23:04:26 +0000 http://stilusmentor.hu/?p=26224 A színtanácsadás sarkalatos pontja az ideális hajszínek meghatározása, és sok esetben az egyszer volt, vagy a festék alatt rejtőző természetes hajszín meghatározása is.  Egyik sem könnyű feladat, de talán az utóbbi a nagyobb kihívás. Főként, ha valaki homályosan, vagy (makacsul) pontatlanul emlékszik a saját, eredeti hajszínére. A munkám ezen a téren töretlen önismétlés: tulajdonképpen nőket próbálok felvilágosítani arról, hogy valójában nem barnák, hanem szőkék.

Ez a hajszín-káosz érthető következmény.

Egyfelől ott a józan, paraszti ész, és a vizuális tény: ha a haj sötét, akkor bizony barna. (És végeredményben mondhatjuk, tényleg az.) Viszont ezen megközelítés alapján minden ember fejében teljesen egyedülálló hajszínskála létezik a kicsit barnáktól a nagyon barnákig, a vörösöktől az aranyszőkékig stb.
Közös nevező hiányában pedig nagyon könnyen elbeszélünk egymás mellett, mint ahogy folyamatosan el is beszélünk, ha például a színtípus besorolásról van szó.

Szabványosítsunk!

Nem véletlenül születtek meg a fodrászati hajszínskálák, és nem véletlenül lettek szabványosítva. Hogy (közel) minden fodrász, a világ (közel) minden tájékán ugyanazt az árnyalatot keverhesse a vendége hajára. No és hogy értékesíthetőbbek legyenek a termékpaletták.

Tulajdonképpen csak használnunk kell(ene) egy már meglévő eszközt egy olyan témában, ami szinte teljes (elméleti) átfedésben van azzal, amire alkalmazzák. Mert nemcsak a fodrászatokban lenne szükség közös nyelvezetre, hanem a színtanácsadók, stylistok, sminkesek stb. között is! (Ami tudom, naív álom… de hátha…)


Emlékszem, mennyi bizonytalanságot okozott számomra a legelején, hogy akárhol is tájékozódtam az évszaktípusokkal kapcsolatban, mindenhol mást írtak a hajszínekről. Teljesen elveszettnek éreztem magam ebben a témában, mert úgy tűnt, nagyjából bármilyen hajszín feltűnhet bárhol, különösebb szabályszerűség nélkül, ami végképp megfoghatatlanná tette az egyes típusok közötti különbségeket… Pedig nem így van!

Miért gond, ha mélyebbnek gondolod a hajszíned, mint amilyen?

A félreértelmezett hajszín a leggyakrabban a Nyár típusok problémája. Számtalan esetben találkozom az alábbi szituációval:
1. A vendég régi, kopott fényképek, az emlékei, vagy a vizuális felmérése alapján azt gondolja, hogy az ő hajszíne barna.
2. Vásárol/festet egy barna hajszínt, ami természetesen lesápasztja, öregíti és fakítja, mivel a barna nem a Nyár típusok színmélysége.
3. Elmegy a kedve az egész hercehurcától.
4. Téves következtetéssel (mely szerint akkor neki az eredeti hajszíne biztosan nagy melléfogás), még kevésbé előnyös hajszínekkel kezd el kísérletezni, és teljesen eltávolodik az ideális világos-középszőkék irányából.


A hajszínek, hasonlóképp a színtulajdonságokhoz, egy -tól, -ig skálán mutatják az adott színtípus karakterjegyeit.
Egy bizonyos sötétségi értéktől például az ember már nem lehet Nyár típus. Miért? Mert egy Nyár típuson nincs semmilyen fizikai jegy, ami közel fekete lenne. A hajszíne sem lehet túl mély, maximum sötétszürke-értékű!
Ha azt mondjuk, hogy egy adott színtípus közepes színvilágú (nem is túl világos, nem is túl sötét), egyben azt is állíthatjuk, hogy a hajszínskálája is közepes színvilágú, azaz nem is lesz platinaszőke, és nem is lesz sötétbarna. (Se a hideg, se a meleg oldalon!)

Nem véletlen, hogy a legtöbb Nyár típus egérszínűnek nevezi a hajszínét, pontosan ezen okok miatt. A hajszín erőtlenebb, fakóbb a szó minden értelmében, ezért tartozik valaki a visszafogottabb színtípusok közé.

Hasonlóképp nincs fekete, sötétbarna hajú Tavasz. (Bármit is állít az Internet végtelen bugyra például Beyonce színtípusáról. Egy afro-amerikai karakter nem lesz Tavasz típus csak azért, mert átfesti a haját mézszőkére.) 😀
Ha valakinek valóban karakteres, mély barna hajszíne van, akkor Tél, esetleg ritkábban Ősz típus.


A hajszínek nem mindig azok, amiknek látszanak!

Amit tehát barnának nevezünk, számtalanszor még mindig csak szőke. Amit vörösnek hívunk, valójában valamilyen melegszőke. Még az Ősz típusoknál is gyakrabban látni a sötét szőkék karamellás, dohányszínű, gesztenyés, aranybézs árnyalatait, mint a sötétbarnát!

Ezen az oldalon következetesen a fodrászati hajszínskála színmélységi rendszerét igyekszem használni a színtípusok definiálásakor, azért, mert közös terminológia nélkül minden csupán tippelgetés, és számtalan félreértést szül.


Az alapelveik a hajszínskáláknak ugyanazok. Az, hogy mi valósítható meg velük a gyakorlatban, már egészen más kérdés. Vannak márkák, amik divatszínekben gazdagabbak, mások inkább az alapokra fektetnek hangsúlyt. (A natúr, természetes árnyalatok minden márkánál közel azonosak!) Más színválasztéka van egy profi márkának, és más egy drogériás termékcsaládnak.

Semmi se tökéletes. Viszont jelenleg nincs pontosabb eszköz a kezünkben, amivel egyszerűbbé és átláthatóbbá tehetnénk a hajszínek sokféleségét és változatosságát, így ha nem is profi szinten, de a kötelező minimum ismeretével érdemes felvértezni magunkat velük kapcsolatban, főként akkor, ha hajfestésen, hajszínváltáson gondolkodunk.

Képek forrása: google


"A stílus az egyetlen olyan igazi luxus, amit bárki megengedhet magának, függetlenül attól, hogy mennyi pénze van. Ez olyan dolog, ami velünk született, de tanulható, feltéve, ha megvan hozzá az emberben a kellő intelligencia." Giorgio Armani

]]>
http://stilusmentor.hu/beszeljunk-ugyanarrol-azaz-miert-gondoljuk-a-szokerol-hogy-barna/feed/ 10
Hangulatos fényt szeretnél, vagy használhatót? http://stilusmentor.hu/hangulatos-fenyt-szeretnel-vagy-hasznalhatot/ http://stilusmentor.hu/hangulatos-fenyt-szeretnel-vagy-hasznalhatot/#comments Sun, 11 Feb 2018 11:26:59 +0000 http://stilusmentor.hu/?p=26123 Nagyon sok ízlésesen, látványosan berendezett hálószobában, fürdőszobában, gardróbszobában stb. jártam már, meghitt, rejtett világítással, de emlékeim szerint egyben sem lehetett volna teljes magabiztossággal ítéletet hozni pusztán a világításra hagyatkozva egy szín fölött naplemente után.

Szinte biztosra vehető, hogy az átlagos lakásokban nem találunk olyan szobát, ami megfelelő, funkcionális világítási körülményeket adna az öltözködéshez, sminkeléshez. Ez az apró hiányosság elég sok kellemetlenséget tud okozni a hétköznapokban, és ez a tényszerű oka, (no és a legkülönbözőbb színezetű falak és tapéták), amiért a lelkiismeretes tanácsadók minimum a természetes fényhez, vagy a saját stúdiójukhoz ragaszkodnak, ha színelemzésről van szó.


Praktikus legyen, vagy esztétikus?

A kettő nem zárja ki egymást, azonban érdemes átgondolni, hol tudnánk egy valóban színhelyes zugot kialakítani magunknak az otthonunkban? Napjainkban egy lakásban minden milliméter komoly értékkel bír, kevesen engedhetik meg maguknak például egy fésülködőasztal luxusát. Sőt, tapasztalataim szerint nagyon sokan még a teljes alakos tükör luxusát sem.

Az öltözködés kellékei, mint például egy sminkasztal, egy szobainas sokak szemében elavult, ósdi kacatoknak tűnnek, talán azért, mert manapság már nem is fordítunk igazán figyelmet a készülődésre. A nők legnagyobb százaléka a mosógép, vagy a mosdókagyló fölött pipiskedve, egy árván pislákoló mennyezeti lámpa fényében teszi fel a reggeli rúzst, vagy a szempillaspirált.
Sokan érkeznek sminktanácsadásra “csak egy kis korrektorral” az arcukon, amit valószínű, nem használnának, ha értékelhető fényviszonyban látták volna, milyen feltűnően elszíneződik a bőrükön.

Az öltözködésünk, sminkelési rutinunk sikeresebbé tételében nagyon sokat tehetünk pusztán a világítási körülmények megváltoztatásával!


Ami nem szerencsés – a túl sárgás, a túl kékes

A világítással kapcsolatban két végponttal kell foglalkozni, a vörössel és a kékkel. Minél magasabb a fény színhőmérséklete, annál kékesebb érzetű, és minél alacsonyabb, annál vörösesebb, sárgásabb lesz a színe.

Mindenféle fénnyel volt már szerencsém találkozni, és azt mondhatom, hogy nem a sárgás a legrosszabb. Az extrém kékes fényt szóró spotlámpák mellett egyszerűen felismerhetetlenül elszíneződnek a ruhadarabok, mintha egy nagyon furcsa magenta-scifibe csöppentünk volna, de minimum egy gigantikus Hello Kitty univerzumban ücsörögnénk.


A sárgás műfény – melegfehér fény

Talán nincs is hazánkban meghittebb, generációkat összekovácsoló fény-élmény, mint a jó öreg, hagyományos sárgás lámpafény. Ebben nőttünk fel, ez alatt görnyedtünk az iskolapadban, álltunk a buszmegállókban, vártunk a hivatalokban… beleégett a tudatalattinkba. Nem véletlen, hogy sokan hátrahőkölnek a smink stúdióba lépve:
– Úr Isten, milyen hideg ez a fény! – holott csak természetesebb és tisztább, mint amihez hozzászoktak.

Az általunk látható színhőmérséklet mértékegysége a Kelvin fok, azaz “K”. Ez a szám jelöli, mire ne hagyjuk magunkat rádumálni a boltban, ha éppenséggel nem sárgás hangulatfényre vágyunk, amit hivatalosan 2700 és 3400 Kelvin közötti értékek jelölnek. A régi izzószálak 2800 Kelvin környékén mozogtak, ez talán ad valamilyen viszonyítási pontot.

A melegfehér fényforrásokat a leggyakrabban hangulati megvilágításnak, derengő háttérfénynek szokták javasolni a szakemberek.


A Nap bizony nem melegen süt le ránk!

A napfény kb. 5600 Kelvin értékű, logikusan ez napszaktól, időjárástól, magasságtól, földrajzi helyzettől függően változik. A napnyugta színhőmérséklete 2500 Kelvin környékére esik vissza, a hegyvidéken, a tengeren tiszta időben meg akár 10 000 Kelvin feletti értékek is lehetnek. (Ahogy a barátnőm mondja, Skandináviában mindig HD a képminőség.) 🙂

A delelő, tiszta napfény ezen a skálán meglepő módon a hidegfehér színhőmérséklet tartományába esik.
Ezt az 5600 Kelvint próbálják megközelíteni a fotóstúdiókban, a vakuk, stúdiólámpák, profi világításra alkalmas eszközök gyártásánál is.

A legtöbb gyártó pszichológiai megközelítésből kerüli a “hidegfehér”, “hidegfény” jelzőket, mert ez könnyen elriaszthatja a vásárlókat. Helyette a közérthetőbb Daylight, azaz “napfény” megnevezést alkalmazzák.

Ha tehát tiszta, egyenletes, megfelelő fényt szeretnénk, a Daylight elnevezésű fényforrásokat keressük, ezek már 5000 Kelvin feletti tartományokban világítanak. Jelenleg így tudjuk a leginkább megközelíteni a természetes fényviszonyokat.
Nem mellesleg a Daylight világítás közel 80-90%-os színhelyességű fényt biztosít, ami azt gondolom, a célnak bőven megfelelő. Efölött már csak speciális, akvarisztikai lámpákat találunk, 90-100%-os színvisszaadási értékekkel, amik alatt növényeket lehet fotoszintézisre bíztatni.

Sok helyen olvashatjuk, hogy van, akinek zavaró a hidegfehér fény, szerintem ez inkább megszokás kérdése. Ha eltöltünk néhány órát egy természetes megvilágítású környezetben, és utána belépünk egy “átlagos” melegfehér, vagy gyengén megvilágított helyiségbe, rögtön érezni és látni fogjuk a minőségbeli különbséget.

Az ideális megvilágítás akkor működik, ha észre se vesszük, nem zavarja a szemünket, nem kelt fejfájást, szorongást, nyugtalanságot, nyomasztó érzést. A Daylight fény tisztább, megnyugtatóbb, kellemes közérzetet biztosít, nem véletlenül javasolják olyan helyiségekbe, ahol napi tevékenységeket végzünk.

A Daylight lámpák utáni tartományok kb. 6500-7000 Kelvin fölöttiek, már kifejezetten kékes, északi fénnyel vonják be a szobánkat. Legyünk velük körültekintőek, meleg színek felismerésére valószínű például alkalmatlanná teszik a helyiséget. Valami oknál fogva eddig én mindig csak étkezők, konyhák megvilágításánál találkoztam ilyen fényforrásokkal, és… kicsit nekem szubjektív-furcsának hatottak a piros-zöld almák fölött.
Elképzelhetőbb mondjuk egy hangárban, egy pincében, egy csarnokban, vagy üzemben ennek a fénynek a steril, tiszta hatása.


Középtájékon a középfehér fény

A melegfény és a hidegfény közötti tartományt középfehérnek nevezik. Ez 3500-4900 Kelvint jelent, mindazok számára, akiket elriaszt a hidegfehér fényforrás.
Én próbáltam a stúdióba, mert nem lehetett éppen mást kapni a Daylight helyett, de nekem nem volt elegendő ez a középmegoldás. Tompább, erőtlenebb, melegebb volt a fényérzete.
Természetesen egy se nem túl hideg, se nem túl meleg fény sok helyre használható, ha a célunknak megfelel. Kisminkelni magunkat például szerintem már korrektül lehet egy középfehér fényű lámpa mellett is.


Amivel magad alatt vágod a fát – a félhomály

Ha még úgy-ahogy átküzdjük magunkat a színhőmérsékleti buktatókon, van valami, ami menthetetlenül színvakká tesz minket: ez pedig a szürkületi félhomály. Érezted már azt, hogy felkapcsoltad a lámpát egy helyiségben, de minden ugyanolyan koszos, fakó és megfoghatatlan maradt? Na, akkor nem volt elég a fényerő!
Az emberi agy bizonyítottan pocsékul értelmez bármit alkonyatban, éppen ezért, megfelelő fényerő nélkül a legtökéletesebb világítás sem ér semmit.

És éppen ezért tartom hibás és bosszantó megközelítésnek a drogériák, parfümériák, sminkboltok stb. félhomályos, vásárlásra alkalmatlan megvilágítását, ami lényegében nem más, mint mesterségesen fenntartott, optikai megtévesztés!

A megvilágításnál nemcsak a színhőmérséklet számít, hanem a fényerő is! 

Azt, hogy mennyire erős egy lámpa fénye, a Lumen értéke határozza meg. (“lm”) A különböző technológiájú világításokra más és más lumen érték jellemző, egy kompakt fénycső esetében például 50-60 lumen, egy kicsi ledlámpa esetében 30-60 lumen felel meg 1 watt fényerőnek.

Fontos átgondolni, hogy irányított fényforrásról beszélünk-e, vagy olyanról, ami szórt fény ad, és ez a tényező, ami helyiségenként, funkciónként, lámpatestenként más és más!
Sajnos itt néha kompromisszumot kell kötnünk, hiszen teljesen más a fényereje egy koncentráltan irányított fényforrásnak, mint egy nagy felületet bevilágító fénycsőnek. Hozzá kell még tenni, hogy a hidegfehér fény optikailag világítóbb erejű, mint a gyertya lángját imitáló melegfehér.

 • Például én tudtam, hogy mindenképpen fénycsöveket szeretnék a stúdióba, ami egyben sajnos azzal is jár, hogy nagyobb felületen kisebb fényerőt biztosítanak, mint mondjuk 10 db spotlámpa, amik viszont 3-4 órás “face-to-face” tükörbe-nézős sminkoktatás végére nagyjából lyukat égetnek az ember koponyájába. A színtanácsadáshoz is kellemesebb szerintem, ha a fény kissé szórt, és nem direkt. (A fénycsöveknél egyszerű a szabály: minél rövidebb a fénycső, annál kisebb a fényereje.)

 • Ha viszont otthonra alakít ki az ember  egy megfelelő, természetes fényviszonyú világítást, lehet praktikusabb inkább égőkkel megoldani a kérdést, mint fénycsövekkel, minden csak döntés kérdése.

Válaszd a számodra megfelelő világítást!

Napjainkban mérhetetlen világítási megoldás áll a rendelkezésünkre! Egy kis utánaolvasással, felméréssel rengeteget javíthatunk akár az egész lakásunk fényérzetén, mindenképpen érdemes belevágnunk!

Természetesen van az a helyzet, mikor nincs lehetőségünk komolyabb átalakításokra, mert például kollégiumban, albérletben stb. élünk. Ilyenkor is van vészmegoldás, hiszen már egy csiptethető asztali lámpába is lehet megfelelő színhőmérsékletű égőt venni, vagy akár egy fehér esernyővel, egy fehér pauszpapírral szórtabbá is lehet alakítani egy túl éles, direkt fényt!
🙂
Amire viszont sajnos tényleg fel kell külön hívnom a figyelmet, az a világítástechnikai üzletekben uralkodó, általános, hímsoviniszta hozzáállás. Katasztrófális, de azért átvergődhető. A lámpát meg úgyis én kapcsolgatom a végén, nem igaz? 🙂


„A stílus egyszerű módja bonyolult dolgok kifejezésének.” Jean Cocteau

]]>
http://stilusmentor.hu/hangulatos-fenyt-szeretnel-vagy-hasznalhatot/feed/ 4
Drágakövek hideg színtípusoknak – lilás fények http://stilusmentor.hu/dragakovek-hideg-szintipusoknak-lilas-fenyek/ http://stilusmentor.hu/dragakovek-hideg-szintipusoknak-lilas-fenyek/#comments Sun, 28 Jan 2018 10:14:05 +0000 http://stilusmentor.hu/?p=25993 A hideg színtípusok világába illeszkedő, kékes féldrágakövek bemutatása után induljunk el a lilásabb, rózsásabb színhatások irányába.

balról jobbra: achát, fluorit, ametiszt, iolit


(lila) Achát – A kvarccsoport tagja. Már az ókorban is ismerték. Az achát sávos kalcedon, melybe néha opálanyag rakódik. Az egyes sávok színeikben igen különbözők lehetnek. Az egyik legváltozatosabb ásvány, a világ minden táján megtalálható.

Fluorit – Színét a szennyeződések okozzák,  az egyik legszínesebb ásványtípus. Jellemző rá a sávosság, ezért is nagyon népszerű díszítőkő. Sokféle drágakővel összetéveszthető. Régen folypátnak nevezték, a kohászatban használták az olvadáspont csökkentésére.

Ametiszt –  A kvarccsoport legkedveltebb köve, melynek régen természetfölötti erőt tulajdonítottak, és talizmánként hordozták. Az állhatatosság jelképe, a püspöki, bíborosi gyűrűk gyakori ásványa. A kristályai mindig valamilyen alapra nőnek. Napfénytől védeni kell, mert fény hatására kifakulhat.

Iolit – Más néven vízzafir, dikroit, cordierit. A látomás köve. Nevét a zafírhoz hasonló színéről kapta. Zsíros, üvegfényű.


balról jobbra: kianit, tanzanit, kunzit


Kianit, disztén – Gyakori ásványnak nevezhető, neve a görög sötétkék szóból ered. Nehezen csiszolható, kényes kristály, színe gyakran réteges, üvegfényű. Összetéveszthető a zafírral és az akvamarinnal. Régen a szónokok köveként ismerték.

Tanzanit – Nevét Tanzánia államról kapta. A jó minőségű kövek színe ultramarin, vagy zafírkék. Rendkívül ritka.  Minél intenzívebb színű, annál értékesebb.

Kunzit – nevét G.F. Kunzról kapta, aki elsőnek írta le a követ 1902-ben. A színe kifakulhat. Többféle rózsás kővel összetéveszthető. A szeretet ásványának is nevezik.Igyekeztem a lehető legpontosabban párosítani a drágaköveket és az ékszereket, de a tévedés jogát fenntartanám.

Forrás: pinterest (képek, ékszerek)
Szöveg: Wikipédia, Walter Schumann – Drágakő Biblia


"Mi értelme van egy ruhának, ha nem inspirálja a férfiakat arra, hogy levegyék rólad?" Françoise Sagan

]]>
http://stilusmentor.hu/dragakovek-hideg-szintipusoknak-lilas-fenyek/feed/ 2
Mindennapi korrektor tévedéseink http://stilusmentor.hu/mindennapi-korrektor-tevedeseink/ http://stilusmentor.hu/mindennapi-korrektor-tevedeseink/#comments Fri, 05 Jan 2018 22:31:03 +0000 http://stilusmentor.hu/?p=24806 A sminktanfolyamokon szinte mindig kiderül, hogy az alapozón túl a korrektor okozza a legnagyobb galibát. Mert van is, vagy nincs, ha van, akkor meg minek, hova kenjük, miért kenjük, miért nem jó, ráncol, és öregít stb.? Ezzel a bejegyzéssel szeretnék egy kis segítséget adni, hogyan is érdemes közelítenünk a kérdéshez.

Alapvetően kétféle korrektorra van szükségünk

 • Egy korrektorra kizárólag a szemkörnyékre.
 • Egy korrektorra a bőrhibákra.
 • (Na jó, nem hátrány, ha van egy zöld korrektorunk is pattanás-vészhelyzetekre, de ez nem kötelező)

Nagyon sokan automatikusan vesznek egy világos korrektort a szemük alatti területekre, és két fontos szempontról feledkeznek el közben: az árnyalatáról és a fedéséről.

Szemkörnyék – avagy a kialvatlanság ötven árnyalata

Ha az ember hideg színvilágba tartozik, a pigmentációja inkább hűvös alaptónusú, ami bizony a bőrön kialakuló árnyékokra, karikákra is vonatkozik! Egy Tél, vagy egy Nyár típusnak a bőrhibái, pigmentfoltjai is hamvasak, szürkébbek!
Sokkal valószínűbb tehát, hogy a szemünk alatti karikák rejtenek magukban némi kékes-lilás érzetet, így a semlegesítésükben is többre megyünk egy kissé sárgás korrektorral, mint rózsás tónusúval.

Minél sötétebb, kreolosabb a bőrtónusunk, a szem alatti karikák annál mélyebbek és makacsabbak. Ilyen esetben a narancsos korrektorok csodákra képesek a megfelelő árnyalatban!

Hamvas adottságok – hűvös hatású árnyékok, karikák


A meleg színtípusba tartozók bőrtónusa sokkal aranylóbb, melegebb, így a rajtuk keletkező árnyékok is “ropogósabbak”. Talán mondhatjuk, hogy nem fair, de egy Tavasz, vagy egy Ősz típus még legrosszabb formájában sem lesz annyira hamuszínű, mint egy hideg típus. A lilás-fáradt szemkörnyék azért őket is jellemezheti, egy kissé barackosabb, lazacosabb, rózsásabb korrektort érdemes kipróbálniuk.

Ha képszerűvé próbálnánk tenni a különbséget, talán úgy tudnánk megfogalmazni, hogy a meleg színtípusok szem alatti karikái a legtöbbször inkább didergősen lilák, mint amikor gyerekként nem voltunk hajlandók kimászni a medencéből. A hideg színtípusok szem alatti karikái pedig legrosszabb variációkban egy súlyos napfény-és vitaminhiánytól szenvedő fekvőbeteg érzetét keltik a külső szemlélőben, annyira szürkék és mélyek.
Természetesen altípusonként, alkatonként, genetikai adottságoktól függően vannak eltérések.

Meleg bőrtónus – aranylóbb tónusú árnyékok, karikák


Honnan tudod, ha nem megfelelő a szemed alatti korrektor?

Nagyon egyszerűen! Látod!
A korrektor árnyalata akkor ideális, ha optikailag úgymond, “lehúzza”, “semlegesíti” a szem körüli, legmélyebb árnyékokat. 
Ha felkened, és az árnyék maga nem tűnik el, pusztán csak némiképp tompul, vagy még azt sem (sokszor szürkén, fáradtan koszosnak tűnik), akkor valószínű, hogy van még mit próbálgatni. Az előnytelen színvilágú korrektor analógiája kicsit olyan, mint a mosdóba fújt légfrissítőé… nos… illatos, csak hát nem sok mindent semlegesít a kényes ügyeken… 🙂

 • Ennek az egyik oka az lehet, hogy a korrektorod fedőértéke kevés a szemed alatti karikához mérten. Azaz túl fátyolos, áttetsző. Ilyenkor érdemes közepesebb, sűrűbb (de nem túl tömör!) fedést próbálni, ami felveszi a harcot a legsötétebb árkokkal is.
 • A másik (vagy együttes) ok pedig az, hogy nem ideális a korrektor árnyalata a bőrtónusodhoz. Ha nem vagy elégedett a korrektoroddal, érdemes más színeket próbálgatnod, akár narancsosból rózsásabb, akár rózsásból narancsosabb, sárgásabb irányba. Logikusan előbb a színt próbáld meg változtatni, utána a fedést, mert lehet, hogy már ezzel meg is oldod a problémát.

Haladó tipp:

Gyakran használt trükk, hogy a narancsos-sárgás korrektort kizárólag a legsötétebb részekre ütögetjük, majd vékony rétegben az egész szemkörnyékre óvatosan felvisszük az általános színvilágú korrektorunkat, ami ugyan lehet, hogy önmagában nem fedné le a karikákat, de a szemkörnyék egészét szépen és egyenletesen kivilágosítja.

Sajnos nem csak egyféle karika létezik

Vannak kevésbé szerencsés típusok is, akiknek sokkal kiugróbb pigment zavarokkal kell megküzdeniük a szemük környékén, és szinte már-már feketébe hajlóan sötét karikáik vannak. Ezen területek optikai semlegesítésénél sajnos nem várhatjuk egyetlen termék csodáját. Ilyen esetben, akár egy festőművésznek, egyénileg kell kikísérletezni a korrektorok megfelelő színkeverékét.

Vegyünk sorra néhány általános tanácsot a szem alatti karikákra felkerülő korrektorral kapcsolatban:

 • Az első és legfontosabb, hogy tegyünk valamit a szemkörnyékért! Hidratáljuk, aludjunk eleget, fogyasszunk megfelelő mennyiségű vizet, táplálkozzunk vitamindúsan. Egy kipihent, ápolt szemkörnyékkel kevesebb a sminkelnivalónk.
 • Kezdjük a napot szemkörnyék ápolóval. Mire a korrektorig jutunk, máris élettelibb, feszesebb lesz a bőrünk.
 • A korrektor kiválasztásánál mindig a könnyedebb fedésűektől haladjunk a sűrűbb, közepes fedésűek felé.
 • Ne használjunk olyan korrektort a szemünk alá, ami hegeket, sebhelyeket, pattanásokat stb. fed le, szárít, fertőtlenít stb., ezek a korrektorok szem alá túl nehezek, tömörek!
 • A legvékonyabb bőrfelülettel dolgozunk! Ezért a korrektort mindig a lehető legkönnyebb mozdulatokkal, legkisebb nyúzással, húzással vigyük fel! Elütögetni, egyenlíteni akár ujjbeggyel, akár benedvesített szivaccsal is ideális.
 • Inkább színirányokban, színmélységekben gondolkodjunk, ha az ideális korrektort keressük. Alaposan figyeljük meg, milyen árnyalatok simulnak jobban a bőrünkhöz, és mi az, ami egyértelműen kizárható, mert rosszabb lesz, mint volt? Ha túl sok a sárga, az zúzódásnak néz ki. Ha túl sok a rózsaszín, az szürkíti az árnyékot, de nem tűnteti el.
 • A világosabb bőrre mindenből a pasztellesebb verziót próbáljuk ki. A sötétebb bőrre, sötétebb karikákra lehet kicsit karakteresebb alapárnyalatokat is feltenni.
 • Ha bizonytalanok vagyunk, keressük az arcunk alapszínezetéhez legközelebb álló árnyalatot korrektorban is!
 • Ahány márka, annyiféle korrektor, ahány korrektor, annyiféle fedés és tartósság. Folyékonyból egyaránt találni semmit nem érőt, és vakolat szilárdságúra megkötőt.
 • Minden korrektor mozog némiképp a szem alatt, hiszen beszélünk, mosolygunk, hunyorgunk stb. Nincsenek “24 órás” korrektorok, az a marketing része a témának. Ha a beülés pusztán egy-két milliméternyi csík, amit napközben kicsit kiigazítunk, semmi gond. Ha a feltétel utáni ötödik percben lényegében masszává áll össze a korrektor a szemünk alatt, érdemes lecserélni egy másik márkára.
 • Vásárlás előtt a korrektort MINDIG ellenőrizzük le nappali fénynél is! A sminkboltok félhomályában feltett korrektor okozhat komoly meglepetéseket, ha kilépünk az utcára!

Képek forrása: pinterest


"A stílus az egyetlen olyan igazi luxus, amit bárki megengedhet magának, függetlenül attól, hogy mennyi pénze van. Ez olyan dolog, ami velünk született, de tanulható, feltéve, ha megvan hozzá az emberben a kellő intelligencia." Giorgio Armani

]]>
http://stilusmentor.hu/mindennapi-korrektor-tevedeseink/feed/ 7
Top 5 – 2017 legnépszerűbb cikkei http://stilusmentor.hu/top-5-2017-legnepszerubb-cikkei/ http://stilusmentor.hu/top-5-2017-legnepszerubb-cikkei/#respond Fri, 29 Dec 2017 10:30:51 +0000 http://stilusmentor.hu/?p=25394 Nemsokára átlépünk az új esztendőbe, így ismét eljött az összesítés ideje. Mindig nagyon izgalmas áttekinteni, melyek is voltak az eltelt év legolvasottabb, legtöbbet kattintott cikkei, és mindig akad olyan kakukktojás a listában, amire én nem is számítottam volna.

Köszönöm minden olvasómnak, hogy velem tartott 2017-ben, köszönöm a hozzászólásokat, a véleményeket, a meglátásokat!
Találkozunk 2018-ban! 🙂 

Most pedig lássuk, melyek voltak

2017 legnépszerűbb cikkei a Stílus mentor blogjában! *


5. Te ismered a legjobb rózsaszíned? – avagy a négyes besorolás korlátai

Egy vendégem mesélte, hogy annak idején nem tudták a négyes típusok közé besorolni őt. Nos, nem azért, mert úgymond “nincs” színtípusa, hanem azért, mert nem fért bele az általános halmazokba.

Elolvasom


4. Az öltözködés MINDIG a sziluettről szól!

Mindig, nagybetűvel, és ezen alapszabály alól nincs kivétel. A sziluett minden, a legelső és legfontosabb építőköve egy ruhának, egy szettnek, egy összhatásnak.

Elolvasom


3. Kapszula gardrób – sikerek, kudarcok, az apróbetűs rész

Szeretnék kapszula gardróbot! – hallom szinte napra nap, ugyanakkor kevesebben jutnak el a tényszerű megvalósításig. Vajon miért is van ez így? Szerintem azért, mert itt is kiderül: nem mindenkinek való.

Elolvasom


2. Gondoljuk tovább! Harmadlagos típusok – Tél és Nyár

Haladjunk egy kicsit tovább, és bontsuk a tizenkettes rendszert további, izgalmas rétegekre! Gondoljuk végig, milyen altípusok is bontakozhatnak ki, hogyha három évszaktípus színtulajdonságai hatnak egymásra?

Elolvasom


1. Egy átgondolt ruhatár alapjai

A ruhatár végső soron olyan, akár egy kötelező elsősegély doboz. Tartalmaznia kell a minimumot az élet váratlan meglepetéseire.

Elolvasom


*A listán a 2017. január és 2017. december között publikálásra került cikkek közötti sorrend olvasható.

Érdekelnek az előző évek? Az alábbi linkeken találod az összefoglalókat:
2016
2015
2014
2013


"Életem legnagyobb eredményének azt tartom, hogy összhangban tudok élni önmagammal, hogy képes vagyok elfogadni magam és a mások hiányosságait. Távolról sem vagyok az az ember, aki szeretnék lenni de beláttam, hogy nem is vagyok olyan nagyon "hibás". " Audrey Hepburn

]]>
http://stilusmentor.hu/top-5-2017-legnepszerubb-cikkei/feed/ 0
Meddig érjen? http://stilusmentor.hu/meddig-erjen/ http://stilusmentor.hu/meddig-erjen/#respond Thu, 21 Dec 2017 23:32:51 +0000 http://stilusmentor.hu/?p=25325 Az emberi test komplex, összetett térbeli forma, aminek a megkurtítása nagyon fontos művészi feladatot jelent. (No és egyben bosszantó hétköznapi problémát is a tükör előtt.)
Portrék, rajzok, skiccek, aktok, torzók, szobrok sokasága bizonyítja, hogy néha a legegyszerűbb megoldások a legkézenfekvőbbek. Az emberi szem számára ugyanis a legmegnyugtatóbb, legkiegyensúlyozottabb megoldások mindig hajlatok felé vezetik a tekintetet. Próbáljuk meg definiálni a műalkotásokban leggyakrabban előforduló metszéspontokat!

Könyök – derék

A könyök környéki elvágások dominánsan jellemzik a portrékat, egyszerre hozzák intim közelségbe a rajtuk szereplő alakot, és teszik feszessé magát a kompozíciót. Nagyon gyakori a kép aljára keretként ráülő karhajlítás, ami egyben lezárja, befejezetté teszi a szemlélődő számára a műalkotást.


Ágyék – combtő

Bár első pillantásra azt gondolnánk, hogy a szerény szemérem okán titokzatoskodnak éppen “OTT” azok a bizonyos műalkotások, valójában azért érnek véget ágyékvonal környékén ezek a kompozíciók, mert egyszerűen így látjuk őket természetesnek.

Az emberi test egyik legharmonikusabb, és legarányosabb metszéspontja a combtő/ágyékvonal, akár aktképről, torzókról, akár öltözködésről van szó, hiszen itt találkozik egymással az alsó és a felsőtest, itt válik ketté a láb a törzstől, ezen a részen van a súlypontunk, ide nehezedünk, ha ülünk, innen billen oldalra a csípőnk, ha állunk, támaszkodunk.


Térdkalács

A könyök után a térdkalács a befejezett-befejezetlenség leghálásabb pontja, hiszen ha a képen térdkalács van, mondhatni a többit már oda tudjuk képzelni úgy is, ha pusztán két vázlatos vonalat látunk a lábszárból.
A térdkalács úgy zárja le a mozdulatot, hogy közben mégis teljessé teszi számunkra a kép egészét. A térdkalács – a csípővel közösen – ad egyfajta statikusságot, súlypontot, hiszen érzékeljük vele együtt a föld közelségét is.


Az emberi testet harmonikusan feltagoló metszéspontok időtlenek!

Léteznek olyan anatómiai arányosságok, eternális alapmértékek, melyeket sok-sok évszázada már megfigyeltek és meghatároztak a számunkra. Az egyik ilyen szabály, hogy a forgórészeknél, hajlatoknál történő elvágások jelentik a legkellemesebb látványt az emberi szemnek, akár művészeti alkotásokról, akár hétköznapi öltözködésről van szó.

Nyilvánvalóan minden vonalat érdemes a saját testalkatunkra, magasságunkra, csontozatunkra megfelelően alkalmazni, hiszen az alapszabályokat többnyire az ideális alkatra példázzuk. A megfelelő metszéspontok megkeresésével tulajdonképpen megpróbáljuk a testalkatunk egyéni eltéréseit, elnyúlásait, rövidüléseit úgymond visszaterelni, visszacsalni optikailag a tekintet számára legtökéletesebb arányokhoz.

Ha tegyük fel nem éppen a derékvonalunk az erősségünk, nem fogjuk a derékvonalat, mint metszéspontot előtérbe helyezni az öltözködésünkben. Ha hosszú lábaink vannak, nem egy bolerót fogunk viselni, hanem inkább hosszított fazonú darabokat.


Inkább maradj közelebb, mint legyél távolabb

Ha dönteni kell, a legjobb, ha inkább közelebb végződik a ruhadarab egy hajlati ponthoz, mint távolabb esik tőle. Van bőven miből válogatni, hiszen szinte egymást érik ezek az előnyös pontok. 🙂
Az, hogy mi esik jobban a szemünknek, viszonylag következetesen kikisérletezhető. Száznyolcvan centi magassággal ésszerűen szabadabb mozgásterünk van, kicsit lazábban kezelhetjük ezt a kérdést. Százötven centi magassággal sajnos akár 5-6 centiméteren is rengeteg múlhat, ha végződésekről van szó.

Az öltözködés szempontjából mindig az esetlegesség, véletlenszerűség érzete kelti a legtöbb zavart, ismerjük mindannyian a “kinőtt pólók”, a “kölcsönkapott blézerek”, “asszonyos szoknyák” disszonanciáját.

Persze nem feltétlenül fogjuk megfogalmazni, hogy például: “- Lám, az a ruha pont a vádli legerősebb pontján ér véget, így rövidíti az alsótestet és formátlanná teszi a lábat.” – egyszerűen csak érezzük, hogy nem tetszik a látvány. Az agyunk kétségbeesetten küzd egy oda nem illő metszésponttal, mert egyáltalán nem szereti, ha valami felborítja a jól megszokott, több ezer éves sémákat.

A tekintetünk mindig egyik hajlattól a következőig siklik. Az egyik töréstől a másikig követi az íveket. A boka fölött pedig egy karcsú pontnak kell jönnie és pont. Hol a karcsú pont, ha éppen eltakarja egy szoknya, vagy egy csizma? Az agyunk nem a divatosság elvén mérlegel.

Az ábra általános alapvonalakat mutat be, nem testalkatokat.


Az öltözködésben az egyik legfontosabb fejlődési pont, amikor elkezdjük érteni és tudatosan használni a testalkatunkra vonatkozó tagolások arányait, játékait, előnyeit. Amíg próba-szerencse alapon választunk pulóver-kabát-blézer-szoknya-és nadrághosszakat, ezek kombinációja is csak lutri alapon fog működni, vagy kevésbé működni rajtunk.

Képek forrása: pinterest


"A divat változik, a stílus örök." Coco Chanel

]]>
http://stilusmentor.hu/meddig-erjen/feed/ 0
Blézer dilemma – divatos, vagy klasszikus? http://stilusmentor.hu/blezer-dilemma-divatos-vagy-klasszikus/ http://stilusmentor.hu/blezer-dilemma-divatos-vagy-klasszikus/#respond Thu, 14 Dec 2017 19:05:46 +0000 http://stilusmentor.hu/?p=25186 Ha öltözködésről van szó, akár férfi, akár női oldalról közelítünk, a hétköznapi megjelenés legmagasabb lépcsőfokán, mondhatni trónján a női és férfi kosztümök, zakók, blézerek állnak. Nincs más, ami elegánsabb, kifinomultabb, presztizs-értékűbb lenne ezeknél a ruhadaraboknál. A zakó egy férfi szekrényének a csúcsdarabja, hozzá hasonlóképp a nőknek ott a kosztüm, a blézer.
Ha komolyabb céljaink vannak a megjelenésünkkel, kötelező kellő figyelmet fordítanunk az ideális darabok beszerzésére. És ez sajnos nem tudható le annyival, hogy a legközelebbi boltban leakasztjuk az első blézert, amit meglátunk.

A kínálattal szembesülve, a legtöbben megtorpannak: vajon divatos, vagy hagyományos blézert keressenek? Hogy tisztábban lássunk a döntés előtt, érdemes elkülönítenünk a divatblézereket és a klasszikus céloknak megfelelő darabokat.

Ne vedd komolyan, ez csak egy blézer!

 • A divatblézerek általában olcsóbb-vagy középkategóriát képviselnek, látványosak, egyes elemeikben akár túlzók, trendkövetők.
 • Különböző anomáliákká is fejlődhetnek, hiszen már külön kategóriája van a “se nem blézer, se nem kardigán” megjelenésű daraboknak, és ne feledkezzünk el a körbefércelt, félbehagyott, ujjatlan blézerekről sem… jelentsenek bármit is…
 • Anyagukban kötetlenül kalandoznak a legváltozatosabb szövettípusok között, akár szabadidőanyagból, plüssből, műszőrből, flitterből is készülhetnek.
 • A divatblézerek legnagyobb százaléka egy, maximum két szezonra szól, hiszen ki vágyik majd négy-öt év múlva egy tölcsérujjú váratlanságra? (Emlékszünk még a fecskegalléros, függönyzsinóros női blézerekre tizenöt-húsz év távlatából? Ha igen, akkor is beleborzongunk.)
 • A vagány színek, meghökkentő minták tárházai, ami nem minden esetben gond, de a rikító pink darabok logikusan nem egy konzervatív környezetbe valók.
 • A divatblézerek kivitelezése, igényessége a fenti okokból kifolyólag általában nem közelíti meg egy klasszikus darab megjelenését. Minden elnagyoltabb, lazább, megengedőbb fogású, hatású, kidolgozottságú rajtuk. (Úgyse viseled őket jövőre.)
 • A divatblézerek többsége egy kaptafa. Mostanában például visszatértek a nyolcvanas évek maszkulin, túlzóan férfias körvonalai, amelyek valljuk be… igazán kevés nőn állnak esztétikusan, főként, ha egy számmal még nagyobbak is. A divatblézerek, bár a bőség illúziójával kecsegtetnek, valójában sablonos tömegáruként ömlesztik el a boltokat, nem nagyon adnak egyéni mozgásteret, ha esetleg mást keresnénk…

Divatblézerek


Mikor válassz magadnak divatblézert?

 • Ha nem életed legjobb darabjára vágysz.
 • Ha a munkahelyeden belefér a megszokott, csinos irodai megjelenésbe egy ilyen darab.
 • Ha nem zavar, hogy rövidebb élettartamú mind a kivitelét, mind a használhatóságát illetően.
 • Ha szereted a változatosságot, és a kreatív, divatos darabokat.
 • Ha szeretsz kísérletezni, ha úgy érzed, tudod kezelni a blézer egyedi karakterét.
 • Ha “blézer” testalkatod van, akin nagyjából bármilyen blézer elfogadhatóan áll. (Jellemzően a kisebb-közepes mellbőségű egyenes, modell alkatok.)
 • Ha nem zavar, ha valami nem teljesen ideális szabásvonalú a testalkatodhoz.
 • Ha az életmódod nem igényel komolyabb blézert, és azt az évi 1-2 alkalmat, amikor fel kell venned, egy divatdarabbal is át tudod vészelni.

A divatblézert is lehet ízlésesen és ötletesen tálalni, ehhez azonban érdemes néhány szabályt betartani:

 • A lehető legjobb minőségű darabokat keresd.
 • Az a típusú divatblézer, ami minden sarkon kapható, valószínű divat szempontjából az utolsókat rúgja.
 • Amennyiben turkálóban vásárolsz, ügyelj rá, hogy könnyen belefuthatsz látványos, de már divatjamúlt blézerekbe.
 • A divatblézert ellensúlyozd letisztult, egyszerű és minőségi darabokkal. Attól még, hogy divatblézer, ne macinadrággal kombináld.
 • A blézer legyen a megjelenésed központi eleme, ne vidd túlzásba a divatos elemek halmozását.
 • Viseld professzionálisan: ne kandikáljon ki alóla se pulóver, se blúz, se felsőrész, se a nadrágszíjad.
 • Ha megmutatkoznak a gyengeségei (kopás, bolyhosodás, gyűrődés, bélés csavarodás, lefittyedő gombok, kiforduló zsebek stb.), bíráld fölül, vagy tartsd karban!
 • A blézer MINDIG a méreted legyen. Se a szűk, se a lógós nem hat sikkesen. Egy jó méretezésű blézer fél siker!
 • Fontos a gyűrődési faktor: ne vegyél meg soha blézert, ami már a vállfán gyűrődik!
 • Illeszd a blézer megjelenését a színvilágodhoz, így minőségileg is többnek hathat rajtad. A legjobb minőségű blézer is olcsóbbnak hat, ha előnytelen a színe, vagy a mintavilága.

Divatblézerek klasszikus hangulatban


A klasszikus blézerek ismérvei

 • Jó befektetés egy blézer, ha színében konzervatív, így biztos támasza lesz a szekrényednek. (És a színtípusodnak.) Ezek a bázisszínek a legyakrabban a fekete, a szürke, a kék, a bézs, a homokszín, a gyöngyház.
 • A klasszikus blézerek anyagai letisztultak, nemesek. Gyapjú, pamut, jó minőségű szövetek, kevertszálas anyagok, gabardinok, buklék stb. Fogásra stabilak, kellemesek, a kidolgozásuk igényes, pontos. A szabásvonalak illeszkednek, nincs belőlük kispórolva az anyag.
 • A klasszikus blézerek mintavilágukban visszafogottak, inkább anyagukban, szövésükben dekoratívak. Ide tartoznak a halszálkás, vékony csíkos, krétacsíkos, pávaszemmintás, apró tyúklábmintás anyagok.
 • A klasszikus blézerek mind gallérokban, mind gombolódásban tradicionálisak, szélsőségektől mentesek, maximum egyszegélyes-kétszegélyes zsebek, vagy egy zsebpatnis megoldás látható rajtuk.
 • A klasszikus blézerek lehetnek formázottabbak, vagy lezserebbek, de sosem lógósak, túlzóak. Mindig megmutatják a viselőjük kontúrvonalát. Egy klasszikus darab se nem oversize, se nem extra slim fit…
 • Egy klassszikus blézerrel arra törekedsz, hogy a testarányaidat kiegyensúlyozd, úgy működik, mint egy atombiztos bástya a háttérben. Így a végződései is legyenek ideálisak: a blézer ujja illeszkedjen a kéztőhöz, a blézer hossza korrigálja az esetleges hosszanti eltolódásokat. (pl.: hosszú láb, rövid láb.)
 • A megfelelő blézer ebben az esetben olyan hatást kelt, mintha rád szabták volna. (Természetesen keltheti ezt a hatást egy divatblézer is, csak ritkábban valósul sajnos meg.)

Klasszikus megoldások


Mikor válaszd a klasszikus blézereket, kosztümöket?

 • Ha olyan darabra vágysz, amit hosszútávon ki tudsz használni. (Egy klasszikus fazon lassabban megy ki a divatból.)
 • Ha a munkahelyeden előírás, elvárás az üzleti, vagy konzervatívabb megjelenés. Ha magasabb pozícióban dolgozol, vagy oda tervezel lépni, vagy a tárgyalópartnereid megjelenéséhez kell igazodnod.
 • Ha a stílusod visszafogottabb, klasszikusabb, tradícionálisabb, és nem vagy az a “farmeres” típus.
 • Ha a testalkatodra nehéz, vagy körülményes igazán jól álló darabokat találni.
 • Ha ragaszkodsz hozzá, hogy egy blézer álljon tökéletesen rajtad. (Ha úgy látod, a blézer van érted, nem te a blézerért.)
 • Ha a blézert bázisdarabként szeretnéd használni, ami mindenhez jól illeszthető.

Nem is olyan egyszerű, mint azt gondolnánk

Ha összefoglaljuk a fentieket jól látható, hogy blézert vásárolni nem kihívás, viszont BLÉZERT vásárolni igazi kihívás.

Ahhoz, hogy megtaláljuk a tökéletes darabot, szinte minden szóba jöhető blézerbe érdemes belebújnunk. Lehet, hogy ez több tucat próbát jelent, viszont ha hosszútávon gondolkodunk, a nagy számok törvénye alapján egyszer meg fogjuk találni a tökéleteset.
Addig is pedig próbáljuk a lehetőségeinkhez mérten a lehető legkevesebb kompromisszumot megkötni, ha blézerekről van szó.


"Minden szín jóbarátja a szomszédjainak, és szerelmese a szemköztieknek." Marc Chagall

]]>
http://stilusmentor.hu/blezer-dilemma-divatos-vagy-klasszikus/feed/ 0
Egy kis anyagismeret – poliakril, poliamid, poliészter, elasztán http://stilusmentor.hu/egy-kis-anyagismeret-poliakril-poliamid-polieszter/ http://stilusmentor.hu/egy-kis-anyagismeret-poliakril-poliamid-polieszter/#respond Wed, 29 Nov 2017 21:07:11 +0000 http://stilusmentor.hu/?p=25029 A vegyiszálak alapjaival ismerkedtünk meg a sorozat előző részében. Folytassuk most a legismertebb, és a környezetünkben, ruháinkban leggyakrabban előforduló vegyiszálak bemutatásával.

Poliakril, poliakrilnitril (PAN)

A karaktere, melegtartása, szerkezete, lágysága leginkább a gyapjúhoz hasonlítható, jó hőtartó, könnyen mosható, gyorsan száradó, borzolható, alacsony sűrűségű, könnyű. Göbösödésre hajlamos. Hőre erősen zsugorodó szál, melyet jellemzően vágott szálként dolgoznak fel. Önmagában, vagy szálkeverékként (gyakorta gyapjú mellett) találkozhatunk vele, leggyakrabban kötött ruháknál, kardigánoknál, pulóvereknél.
A napfénynek, időjárásnak a legjobban ellenálló szálasanyag, főként a lángállósága okán dekorációs anyagnak is kiváló.


Poliamid (PA)

A ruhaiparban elsősorban lágy poliamidszálakat használnak. Készítenek belőle fehérneműt, harisnyát, bélés-ruha-blúzanyagokat, fürdőruhákat, esőkabátot, varrócérnát. Gyapjúval, pamuttal, kötött termékekhez, plüssökhöz vegyítik, közbélés előállítására is hasznosítják.

A hőszigetelési képessége az előállítástól függ. A nedvszívása igen gyenge, emiatt erősen töltődik. A kopásállósága és szakítószilárdsága jó, nagyon rugalmas, kevésbé gyűrődő karakterű szálasanyag. Göbösödik. Az előállítástól függően a szálak a magas fényűtől a mattig, a finomtól a merevig bármilyenek lehetnek.
Amennyiben keverékszálként szerepel az anyagban, számolni kell vele, hogy alacsonyabb hőfokon vasalható, így nem feltétlenül lehet élmentesre, gyűrődésmentesre vasalni a ruhát.
Intenzív fény hatására a poliamid öregszik, fakul.


Poliészter (PES)

A legsokoldalúbb tulajdonságokkal rendelkezik, nagyon sok területen használják. Az egyik leggyakoribb és legnépszerűbb vegyiszál a világon. Szálkeverékekben, adalékanyagként nagyon gyakran találkozhatunk vele, gyapjúval, pamuttal, viszkózzal vegyítik, hogy kiegyensúlyozzák ezen szálak kevésbé előnyös tulajdonságait, például a gyűrődékenységet, a színkopást, a bolyhosodást, a tisztíthatóságot stb..
Finom női konfekció, alkalmi, és sport ruházat céljára is alkalmas. Öltönyök, kosztümök, ruhaanyagok, ingek, blúzok, munkaruházat, polár holmik, kabátok, védőruházat, bélés, cérna, vlies-anyagok stb. egyaránt készülnek belőle.

A hőszigetelő képessége előállítástól függő. Alig vesz fel nedvességet, könnyen feltöltődik. A kopásállósága és a szakítószilárdsága a legjobbak között van. A rugalmassága nagyon jó, gyűrődésre alig hajlamos.
A fényereje és a szálfinomsága előállítástól függően bármilyen lehet.
A fényállósága nagyon jó.


Elasztán

Az elasztán minimum 80% poliuretánt tartalmaz. A rugalmas nyúlása nagyon magas, jól színezhető, a gumiszálnál vékonyabbra gyártják. Többnyire más szálakkal keverve állítanak elő belőle ruházati termékeket. Nagyon sok ruhában felfedezhetjük, formakövetőbbé, kényelmesebbé tesz sok anyagtípust. Vasalásnál figyelni kell, mert magas hőfokon hajlamos hirtelen zsugorodni, összeugrani, elpattanni.


A vegyiszálak kezelése

A szintetikus szálakra nagyon hasonló kezelési javaslatok szoktak vonatkozni, általánosságban például mindegyikről elmondható, hogy gyorsan szárad, kevésbé gyűrődik, formatartó, és nem vasalható túl magas hőfokon, mivel könnyen zsugorodnak, olvadnak. Ez a jellemzőjük az égéspróbánál is megmutatkozik: a tűzben zsugorodva, csöpögve égnek, erősen kormoznak, a szaguk szúrós, az égéstermékük pedig szétmorzsolhatatlan.
(Sajnos égési sérüléseknél beleégnek az emberi szövetekbe, nagyon komoly károkat okozhatnak.)

Mosás: A poliésztert 60 °C-on lehet mosni, de a legbiztosabb, ha minden vegyiszálnál megmaradunk a barátságosabb, kímélő 40 °C-os programnál. Ennél magasabb hőmérsékletnél a gyűrődések belerögzülhetnek a ruhadarabba. Az elektrosztatikus feltöltődés ellen használhatunk mosásnál öblítőszert.

Vasalás: A vegyiszálak nem szeretik a magas hőhatást, így vagy maradjunk a legalacsonyabb hőfoknál, vagy hagyjuk, hogy a ruha kirúgja magát a száradáskor, hiszen kevésbé gyűrődnek, mint a természetes szálak.

Mosás Fehérítés Vasalás Vegytisztítás Szárítás
40-60 °C-on mosható. Nem fehéríthető! 110 °C-on vasaljuk, ruhán keresztül, vagy védőtalppal, gőz nélkül. Vegyileg tisztíthatók. Szárítógépben nem szárítható.

Képek forrása: google
Leírás: Textil-, és ruhaipari anyag-és áruismeret, Magyar Divatintézet, Budapest 1997


"Adjál akkor is, ha kevés van neked is, adjál akkor is, ha neked is szükséged lenne rá, adjál akkor is, ha neked nem adtak, adjál akkor is, ha a szavaknál többre van szükség - és közben észrevétlenül a reménység emberévé leszel." Pál Ferenc

]]>
http://stilusmentor.hu/egy-kis-anyagismeret-poliakril-poliamid-polieszter/feed/ 0
Jeges vagy hűvös? Langyos, vagy forró? http://stilusmentor.hu/jeges-vagy-huvos-langyos-vagy-forro/ http://stilusmentor.hu/jeges-vagy-huvos-langyos-vagy-forro/#comments Mon, 13 Nov 2017 17:37:28 +0000 http://stilusmentor.hu/?p=24863 A mai bejegyzés akkor kezdett el megfogalmazódni a fejemben, amikor egy Ősz típusba sorolt, valójában Sötét Télbe tartozó hölgy érkezett hozzám azzal, hogy sehogy sem látja, érzi jól magát a kijelölt földszínekben, és szeretné újra megnézni az előnyös színeit.

Az előző színtanácsadáson, ahol járt, becsülettel és korrekten végigvették színes kendőkkel a különböző árnyalatokat, viszont kizárták a Tél típust, mivel úgy ítélték meg, hogy az olívás bőréhez, sötétbarna szeméhez nem ideálisak a téli ciklámenek, fuksziák.
Természetesen ezek a színek nem is lehetnek igazán tökéletesek egy Sötét Tél típuson, inkább csak elfogadhatók, hiszen túl kékes érzetűek az ő legjobb, vörösebb, teltebb, mélyebb rózsaszínjeihez képest! Ez a kisebb félreértés máris alapjaiban befolyásolta az egész besorolást.

Talán ebből is leszűrhető, mennyire komplex és sokoldalú a színtanácsadás folyamata, hiszen nem pusztán a hideg és a meleg színek sematikus elkülönítésére kell benne törekedni, hanem az altípusok szétválasztására, a különbségeik megfigyelésére és definiálására is, ami bizony a színgömb teljes megértését és átlátását feltételezi!


Az sem mindegy, mennyire hideg, mennyire meleg!

A “tankönyv” szerint ugye tudjuk, hogy a meleg típusok sápadnak/szürkülnek a hideg színektől, a hideg típusok sárgulnak/bevörösödnek a meleg színektől. Ez teljes mértékben igaz is, viszont arról kevesebb szó esik, hogy a semleges színtípusok bizony ellentétesen is tudnak reflektálni egy színre!

A színek hőérzete mindig viszonylagos, és mindig folytonos! Tehát jobban járunk, ha megpróbáljuk megfigyelni, mennyi kék, vagy sárga tartalmat bírunk még el mondjuk a rózsaszín skálán, és honnantól válik az adott színtartomány előnytelenné a számunkra, mintha egy kiragadott babarózsaszín alapján hozunk ítéletet.

Leginkább az öngyújtós játékhoz lehet hasonlítani ezt a megfigyelést. A lánghoz közelítve a kezünket az érzés először kellemesen langyos, aztán kellemetlenül meleg, aztán kiderül, hogy állatira rossz ötlet volt a tűzzel játszani.

Jeges, vagy hűvös?
Langyos, vagy forró? – nagyon nem mindegy, nem igaz? Számtalan nyelvi eszközünk van a hőérzetek fokozatainak érzékeltetésére. A színek közötti különbségeket azonban valahogy sokkal nehezebben tudjuk megragadni. Talán leginkább azért, mert szinte sose vagyunk rákényszerítve, hogy egy hideg-meleg skálán ennyire precízen tanulmányozzuk őket. (Bőven elég a hétköznapi életben annyit megjegyezni, hogy a piros szín figyelmeztetésre, vagy forróságra utal, a kék meg a biztonság, vagy a hideg víz színe.)


Először is értsük meg, hogyan jutunk el a hideg és a meleg rózsaszínekhez?

Mindennek alapja a piros

A színkeverés alapját mindig az elsődleges színek adják, ebben az esetben a tiszta piros. Hozzá kéket keverve hidegebb, sárgát keverve melegebb irányban változnak a színek. Az elképzeléseink szerinti rózsaszínekhez viszont szükségünk lesz még fehérre, ami könnyebbé, áttetszőbbé teszi az árnyalatokat.

(Az alábbiakban kizárólag a színárnyalatok hideg-meleg dimenziójáról lesz szó, mert ha a további színtulajdonságokat is bevonnánk, 3D-s szemüvegre lenne szükség. :))

 

A ciklámentől a mézszínekig


Eltérő típusok eltérően reagálnak a növekvő, vagy csökkenő értékekre

A leghidegebb színtípusok
A Hideg Nyár és a Hideg Tél már a legkisebb sárga hozzáadására is érzékenyen reagál, sárgul, viszont nem találunk olyan hideg érzetű színt, ami optikailag úgymond túl hideg, túl fagyos érzetű lenne a számukra.
A legmelegebb színtípusok
A Meleg Ősz és a Meleg Tavasz már a legkisebb kék hozzáadására is érzékenyen reagál, sápad, viszont nem találunk olyan meleg érzetű színt, ami optikailag úgymond túl meleg, túl narancsos érzetű lenne a számukra.
A semleges hideg színtípusok
A semleges hideg színtípusok az előnytelenül sárgás színektől szintén besárgulnak/kivörösödnek, de a túl kékes, túl fagyos árnyalatok már sápasztják őket.
A semleges meleg színtípusok
A semleges meleg színtípusok az előnytelenül kékes, rózsás  színektől szintén sápadnak/szürkülnek, de a túl sárgás, túl narancsos árnyalatok már enyhén sárgítják őket.

Hogy a fenti példánál maradjunk, a Sötét Tél típust például kissé sápasztja a Hideg Tél legjobb fukszia színe, mert már túl kékes érzetű a számára. A Hideg Tél típuson viszont inkább csak elfogadható, de közel sem káprázatos a Sötét Tél semlegesebb mályvásabb rózsaszíne. Azért, mert eltérő a két altípus hőérzete! A Sötét Tél hideg-semleges típus, a Hideg Tél hideg-hideg típus.

Lássuk mindezt egy táblázatban, ami remélem érthetőbbé teszi az altípusok közötti szín reflexiók finom eltéréseit:

Hideg színtípusok

Mint a skáláknál általában, a hideg-meleg skálán is nagyjából az alábbi sorrendet tapasztalhatjuk, láthatjuk a tükörben: van a szuper jó színünk, a jó színünk, az elfogadható színünk, a kevésbé jó színünk, az előnytelen színünk, és a nagyon pocsék színünk.
Ez minden színtípusra igaz.

Hideg típusok előnyösebb színei Meleg típusok előnyösebb színei
A színkeverés iránya + még több kék + kék alapszín + sárga + még több sárga
RÓZSASZÍNEK
Hideg – meleg érzet leghidegebb hidegebb  se nem hideg,
se nem meleg
melegebb legmelegebb
Hideg Nyár
Hideg Tél
 legjobb szín egyre előnytelenebb árnyalatok
Reflexió az arcon üde elfogadható sárguló, vörösödő arc
Világos Nyár
Lágy Nyár
Élénk Tél
Sötét Tél
túl hideg szín legjobb szín egyre előnytelenebb árnyalatok
Reflexió az arcon enyhén sápadó arc üde elfogadható sárguló, vörösödő arc

Meleg színtípusok

Hideg típusok előnyösebb színei Meleg típusok előnyösebb színei
A színkeverés iránya + még több kék + kék alapszín + sárga + még több sárga
RÓZSASZÍNEK
Hideg – meleg érzet leghidegebb hidegebb  se nem hideg,
se nem meleg
melegebb legmelegebb
Meleg Tavasz
Meleg Ősz
egyre előnytelenebb árnyalatok legjobb szín
Reflexió az arcon elsápadó, hamuszínű arc elfogadható üde
Világos Tavasz
Élénk Tavasz
Sötét Ősz
Lágy Ősz
egyre előnytelenebb árnyalatok legjobb szín túl meleg szín
Reflexió az arcon elsápadó, hamuszínű arc elfogadható üde enyhén sárguló arc

Mindez a fizikai reflexió megfigyelhető az összes árnyalat esetében, csak mindehhez még hozzáadódik a színek telítettségi értéke, és jellemző világossági-sötétségi szintje is.
(Tehát például a Sötét Tél és a Lágy Nyár ideális rózsaszíneit közel ugyanannyi piros-kék alapszínnel keverjük ki, csak a Sötét Tél telítettebb és mélyebb, a Lágy Nyár törtebb és világosabb verzióját képviseli a semleges-hideg rózsaszíneknek.) 

Illetve a fenti okokból fordulhat elő, hogy két semleges típusnak léteznek közösen előnyös, vagy elfogadható színei, mint például az Élénk Télnek és az Élénk Tavasznak a pasztellrózsaszín, a türkizkék, a Sötét Télnek és a Sötét Ősznek a vörösesibolya, az erdőzöld stb., hiszen fizikailag az előnyös színeik közelebb helyezkednek el egymáshoz a színkörön.
Hasonlóképp logikus, hogy nem igazán fogunk olyan színt találni, ami mondjuk egy Hideg Télnek és egy Meleg Tavasznak közös pontja lehetne a hideg-meleg skálán, ahogy egy Élénk Tavasz, vagy egy Lágy Ősz típus sincs színeiben túl közel a Hideg Télhez.


Ha tehát azt látjuk magunkon, hogy valami túl hideg, vagy túl meleg érzetű, ne ugorjunk azonnal automatikusan a skála másik végpontjára (Télről Őszre, Tavaszról Nyárra), lehet, hogy adottságainkban pusztán csak közelebb állunk az adott tartomány semlegesebb területeihez, de még mindig ugyanazon a hideg, vagy a meleg oldalon!


"A gond az, hogy az emberek mindent azonnal akarnak, nincs türelmük végigjárni a fejlődésüknek megfelelő lépcsőfokokat. Holott a földi lét a tapasztalásról kell, hogy szóljon mindannyiunk számára." Szepes Mária

]]>
http://stilusmentor.hu/jeges-vagy-huvos-langyos-vagy-forro/feed/ 17
Képzelet, vagy valóság? Mit látsz a tükörben? http://stilusmentor.hu/kepzelet-vagy-valosag-mit-latsz-a-tukorben/ http://stilusmentor.hu/kepzelet-vagy-valosag-mit-latsz-a-tukorben/#comments Sat, 04 Nov 2017 10:28:58 +0000 http://stilusmentor.hu/?p=24813 Talán nincs szükség komoly kutatásokra ahhoz, hogy kijelentsük: az esetek legnagyobb százalékában a valóságnak nem sok köze van ahhoz, amit a tükörben látni vélünk. Akár a próbafülkében, akár otthon, a gardróbszekrény előtt állva, a nők többsége képtelen objektíven felmérni a testalkata sajátosságait. Egyszerűen túl sok köztünk és a tükörképünk között a tanult és képzelt akadály. Melyek is ezek a leggyakoribb akadályok? Vegyünk sorra néhányat közülük.

A belső nézőpont

Talán ez a legnyilvánvalóbb, egyszerűen más egy külső és egy belső nézőpont, soha se fogjuk magunkat teljes realitással látni, ami nem is lehet cél. Azzal, ha elfogadjuk saját nézőpontunk természetes esendőségét, korlátait, már előrébb vagyunk a békés együttéléshez a testalkatunkkal.


Az átlagos elszabások

Kevés a minőségileg akár csak megfelelőnek is nevezhető kínálattal rendelkező üzlet manapság. Míg régebben a precíz szabásvonalak, a pontos illesztések, az igényes kidolgozottság teret tudott kapni a ruhaboltokban, ma már a legtöbb helyen a minőség illúziójára se törekednek: olcsó alapanyagokból, olcsó kivitelezéssel ömlesztik ránk a silányabbnál silányabb megjelenésű ruhákat.
Hogyan is várhatnánk el, hogy egy cég valóban használható és kényelmes konfekcióra törekedjen, amikor tízezrével készülő felmosórongyot értékesít blézer címén? A könnyebbik út az alaktalanság, az igénytelenség közízléssé nevelése, mert hát kinek is tűnik fel, hogyan áll és gyűrődik valami, ha körülötte mindenki máson is ugyanazt látja viszont?

Sokan a próbafülkékben tapasztalt deformitások alapján értelmezik a testalkatukat, holott éppen fordítva kellene látnunk mindezt! Soha se a mi testalkatunkkal vannak problémák, hanem azzal, amit rá akarnak erőltetni! A standardizálás semmilyen területen nem kedvező, nem is kell túl sok hozzá, hogy valamink vagy túl kicsi, vagy túl nagy, vagy túl vékony, vagy túl kerek legyen a kikiáltott ideálishoz képest. 7 milliárd ember nem férhet el ugyanabban a méretsorban.


(fel) Címkézések

Az emberi agy a címkék megszállottja, nem véletlen, hogy mindent igyekszünk a lehető leghamarabb biztonságos kis dobozkákba sorolni. A ruhavásárlás címkézései túl sok érzelmi töltetet kapnak, ami megint akadályozza a testalkatunk reális értékelését. 34-es, 46-os, 38-as, S-es, XXL-es… Mit sem számít, ha közben nem kényelmes, nem előnyös, nem ideális. A nők többsége pusztán üres számokkal folytat örökös küzdelmet ahelyett, hogy arra figyelne, a számokon túl mi is az igazán megfelelő a számára? Sajnos a ruhagyártók is tisztában vannak vele, hogy a többség előbb vásárol meg egy rossz 34-est, mint egy hibátlan 38-ast pusztán a méretezés miatt.
Ne a számok határozzák meg a döntéseinket, vagy azt, mit is gondolunk a testalkatunkról!


Negatív emlékek

Sokan vannak, akik kevésbé támogató közegben nőttek fel, nem láttak követendő példát, vagy a környezetükben egyszerűen nem volt szokás foglalkozni a megjelenéssel. Még ha jószándékkal is predesztinálja egy édesanya, hogy a lánya esetleg kerekebb adottságú a kortársainál, a “Neked már csak ilyen bálna hátsód van, kislányom!” – mondatokkal nem igazán támogatja az egészséges önelfogadás útját.

Így visszhangozhatnak vásárlásnál olyan mondatok a fejünkben, amiket nagyon régen hallottunk, de még mindig hatással vannak ránk. Hány vásárláson vagyunk túl, amit egy sötét gomolyfelhővel a fejünk fölött töltöttünk el úgy, hogy semmivel sem voltunk elégedettek?
“Ronda vagyok!”, “Rám semmi sem jó!”, “Hát itt aztán nincs semmi értelmes!” “Csak elvesztegettem az időmet!”
Tegyük a szívünkre a kezünket! Értünk el bármit is ezzel a megközelítéssel? Jól éreztük magunkat, miközben ezeken rágódtunk? Na ugye, hogy nem. Akkor miért csináljuk mégis újra és újra ugyanazt?

Fontos felmérnünk, hogy ezek az állítások egyáltalán nem nevezhetők építő jellegűnek, vagy bármilyen formában is objektívnek! Ne azonosuljunk velük! Ne az határozza meg, mit gondolunk a testalkatunkról, hogy mit is mondott róla XY tíz, húsz, harminc évvel ezelőtt.


Bezzeg a szomszéd fűje…

A másokhoz történő, kényszeres hasonlítgatás -főként, ha öltözködésről van szó – a nőket talán jobban jellemzi, mint a férfiakat. Nem segít ebben az sem, hogy körülöttünk minden és mindenki tökéletes – már ami az átlagos reklám-és divatkampányokat illeti. Pedig senki sem az, ennek ellenére hajlamosak vagyunk mindenkit szebbnek, fiatalabbnak, hosszabb lábúnak, formásabb mellűnek, karcsúbbnak, sikeresebbnek, jólöltözöttebbnek stb. értékelni, mint saját magunkat.
Valóban hatással lehet a testalkatunkra, hogy másoknak mekkora a körmérete, magassága, súlya?
A választ tudjuk, mégis olyan eszményképekhez szeretnénk hasonlítani, akik valójában nem léteznek.

A hasonlítgatás – különösen a negatív megközelítésű – rettentően káros, felesleges és időpocsékoló szokás. Ha fel is ismerjük a különbségeinket, azt tegyük mindig elismerően! A valódi erő sosem a kritizálásban rejtőzik, hanem az elfogadásban! Arra koncentráljunk, ami másokban szép, esztétikus, így saját magunkhoz is könnyebben és egyszerűbben fordulunk pozitívan!
Minden dícsérő szó, amit másokra teszünk, vagy gondolunk egyben a saját önbecsülésünket erősíti!


A régi szép idők

Talán az egyik legnagyobb kihívás elfogadni a testünk lassú enyészetét, a gyermekvállalással, korral, betegségekkel együtt járó kisebb-nagyobb testalkati változásokat. A leánykori frissességet, kontúrvonalakat, körméreteket kergetni a legtöbbször hiú ábránd, viszont mindig meg van a lehetőségünk a jelenlegi alkatunkból kihozni a maximumot!
Soha se késő megmutatni, felfedezni azt, ami MOST izgalmas, esztétikus, arányos rajtunk!

Ne egy sokéves fotó alapján döbbenjünk majd rá, hogy tulajdonképpen a mostani megjelenésünkkel sincs a világon semmi baj! Mit is találunk a két állomás között? Elvesztegetett időt!


Bolhából elefántot

Hajlamosak vagyunk mindent felnagyítva látni a tükörben. Egy gyerekkori, vagy műtét utáni heget, egy esztétikailag kevésbé szerencsés anyajegyet, egy finom aszimmetriát a lábformánkban, a szemüvegességünket, a ráncainkat stb. Ezek általában éppen azok a kisebb eltérések, amik egyedivé tesznek minket! Ha megjegyezzük őket mások előtt, többnyire azt a választ kapjuk, hogy “Oké, ott van, na és?” – ezen, kisebb hibáinkra valójában csak mi tekintünk óriás teherként. A legtöbbször a legjobban azt takargatjuk, aminek a legkisebb a jelentősége a megjelenésünk egészére nézve.

A nők hajlamosak elveszni a részletekben, kevésbé az összképet látják. Sokan nem is érzékelik a testük egészét, pusztán egy-egy (hibás) testrészként definiálják magukat, sajnos akár élethosszig is! Ha vakfoltokat fedezünk fel a testünkön, valószínű, hogy még mindig nem látjuk az egészét olyannak, amilyen. Próbáljuk máshová terelni a figyelmünket, fogalmazzuk meg, hogy a kisebb eltérések mellett mi az, amivel MÉG rendelkezünk? Formás vállakkal? Szép dekoltázzsal? Arányos lábakkal? stb.

Kérdezzünk meg egy megbízható barátot, vagy a társunkat, párunkat, mi az, amit vonzónak, esztétikusnak, figyelemre méltónak talál rajtunk? Meg fogunk lepődni, mert még akár az is lehet, hogy éppen azt a szépséghibát, amiről eddig úgy gondoltuk, hogy megkeseríti az életünket…


Képzeletbeli jóbarátunk: a nagy fenék

Szükséges még megemlítenünk azokat az adottságokat, amik igazából csak a fejünkben léteznek. Ha valóban az a látvány fogadna minket az utcán, ahogy az emberek többsége elképzeli, vagy látni véli saját magát… hát, elég sok torz, szürrealista alakot látnánk, többnyire formátlanul nagy hátsókkal. 🙂

Vannak testalkati tulajdonságok, amikkel valójában nem rendelkezünk, csak elhitetjük magunkkal. A tanácsadások alkalmával rengeteg nem létező hibát, torzulást, vagy olyan jellemzőt fel szoktak sorolni a nők, amik valójában nincsenek ott, csak beképzelik. Talán ezektől a tévhitektől a legnehezebb megszabadulnunk, hiszen először is fel kell ismernünk, hogy nem léteznek. Nem elég, ha valakitől halljuk, látnunk is kell.
Ezekre a képzeletbeli, kényes pontokra hívhatják fel a figyelmünket azok a szituációk, amikor úgy érezzük, mindenkinek elment az esze körülöttünk, hiszen teljesen nyilvánvaló, hogy nem látják, amit mi látunk.
“Még, hogy nem nagy a fenekem! Hát csak rá kell nézni, mekkora!” – ismerősen cseng?


Mint az élet más területein, ebben az esetben is elmondható, hogy a legnagyobb akadályt többnyire a saját démonaink, hosszú évek csőlátása, a rossz berögződések, a fel nem dolgozott érzelmi gátak jelentik, ha a testalkatunkról, vagy az öltözködésünkről van szó.

Sok türelemmel, kitartással, önismerettel, pozitív és építő megközelítéssel, saját magunk elfogadó támogatásával azonban mindez visszafejthető, megérthető, és a saját előnyünkre formázható. Természetesen nem egyik napról a másikra történnek csodák, inkább fokozatosan engedjük el a makacskodó ellenállást, a kellemetlen emlékeket.
Általában szinte észrevétlenül hagyjuk magunk mögött a régi beidegződéseket, és jó esetben elérkezünk oda, ahol élhetően, elfogadható realitással értékeljük magunkat, és nincs szükségünk többé arra, hogy ítélkezzünk a saját testalkatunk felett.


Képek forrása: google


"A divat változik, a stílus örök." Coco Chanel

]]>
http://stilusmentor.hu/kepzelet-vagy-valosag-mit-latsz-a-tukorben/feed/ 2