Stílus mentor http://stilusmentor.hu Szín-stílustanácsadás Sun, 19 Aug 2018 09:21:49 +0000 hu hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.8 Natúr sminkek, nehézségek http://stilusmentor.hu/natur-sminkek-nehezsegek/ http://stilusmentor.hu/natur-sminkek-nehezsegek/#respond Wed, 15 Aug 2018 15:43:04 +0000 http://stilusmentor.hu/?p=27569 Ha van apróság, amiről nem szokott szó esni a színtípusokkal kapcsolatban, az a natúr smink. Amennyire egyszerűnek tűnik a közkedvelt, “ki vagyok sminkelve és mégsem” kikészítés, legalább annyira nehéz feladat is egyben. És itt kevésbé a technikai bravúrokon van a fő hangsúly, hanem a megfelelő színválasztáson. Ahhoz ugyanis, hogy valóban úgy fessünk, mintha nem festettünk volna magunkra semmit, nagyon pontosan ki kell válogatni az ideális sminkszíneket az alapozótól kezdve a szemfestékekig. És miért is jelent ez a színválasztás kihívást?

Mert a “no makeup” színek nem feltétlenül az öltözékszíneink közül kerülnek ki!

Míg a rúzsainkat, pirosítóinkat a legideálisabb rózsaszíneink, pirosaink közül válogatjuk, a szemünkre kerülő árnyalatokat, árnyékoló színeket, highlightereket stb. nem feltétlenül találjuk meg a színpalettánkon.

Ha ugyanis natúr sminket készítünk, mindig a bőrtónus természetes árnyalatait, árnyékait festjük fel, tehát szigorúan véve nem használunk színeket, csak egységesítjük a természetes adottságokat. Ehhez pedig tisztában kell lennünk a bőrtónusunk sajátosságaival, fényerejével, alapszíneivel stb.

Figyeljük meg a bőrszínünk árnyalatait egy kicsit precízebben, és rögtön rájövünk, miért is esnek a nude szemfestékek sokszor egészen meghatározhatatlan határvonalára a drappoknak, kőszíneknek, homokszíneknek, gyöngyszíneknek, pezsgőszíneknek, sárgás-szürkés, bézses tónusoknak stb.

A Tél típus nude szemfestékei nincsenek az öltözékszínei között


Mindenki nude színei

Vannak olyan semleges szemfestékek, amik annyira jellegtelenek, hogy frissítő, szépítő sminkként szinte bárkire feltehetők, színtípustól függetlenül.

Ilyenek a szinte minden nude palettán megtalálható gyöngyházszínek, világos, karakter nélküli bézsek, pezsgőszínek, krémszínek, csontszínek stb. (Nem véletlenül vannak szinte minden sminkpalettán, más kérdés, hogy mindenhol más fantázianevet kapnak.)

Ezeket a mindenkire előnyös színeket leginkább a púderszínekhez lehet hasonlítani. Arra jók, hogy finoman lefedjék a szemhéj apró ereit, fáradt árnyékait, hogy leheletnyi árnyékot készítsünk velük a szemöldökcsont alá stb. Ha ott vannak, észre se vesszük őket, mégis egységesebb tőlük az összkép.

Mindig a bőrtónusunk mélységéhez igazítsuk a sminkszíneinket!

A natúr sminkek szabályai egyszerűek:

 • Minél világosabb a bőrtónus, annál visszafogottabbak, világosabbak az árnyékoló-és alapszínek.
 • Minél sötétebb a bőrtónus, annál mélyebbek az alapszínek is, az árnyékolók is.

Ami egy Sötét Tél típus kreol bőrén láthatlan középbézs, az egy porcelánvilágos Hideg Tél arcán egy sötét harci dísz. Tapasztalataim szerint egy közepesebb-árnyaltabb bőrtónusra könnyebb láthatatlan sminket készíteni, mint a minden kicsi színintenzitásra, színmélységre érzékenyen reagáló világos bőrre, de egy kis precizitással tökéletes szépítő sminket lehet összeállítani mindenkinek.

Ha a bőrtónus sárgás-szürkés, a natúr sminkekben is megjelenhet némi sárga-szürke érzet.


Három-négy árnyalat bőven elég

Nem kell végtelen szemfestéket felhalmoznunk, a legjobb megoldás, ha besétálunk egy olyan sminküzletbe, ahol külön-külön is ki tudjuk választani azt a néhány alapszínt, amivel natúr sminket szeretnénk készíteni magunknak. Addig válogassunk, míg igényeinkhez mérten diszkrét, akár láthatatlan színhatásokat nem érünk el. Ha bizonytalanok vagyunk, inkább készítsünk velük próbasminket, és ellenőrizzük le őket természetes fénynél is.

 • Legyen egy alapozónkhoz/bőrtónusunkhoz nagyon közeli, vagy közel egyező szemfestékünk.
 • Legyen egy kicsit világosabb színünk, mint az alapozó, ha világosítani szeretnénk a szemet.
 • Legyen egy-két árnyalattal sötétebb színünk, mint az alapozónk az árnyékolásokhoz, mélyítésekhez.
 • A natúr smink része a szemöldökünk színe, ezt akár árnyékolóként is lehet utána használni!

Természetesen a natúr színektől elmozdulhatunk színtípusunk szerinti irányba.

Logikusan, ha már “színt kap” a festék (azaz felismerhetően rózsás, lilás, kékes stb.), már nem natúr sminkről beszélünk, hanem egy diszkrét nappali sminkről.
Napjaink végtelen szemfesték kínálatában bárki találhat a szívét megdobogtató, sejtelmesen könnyed sminkszíneket, például mindegyik hideg típus használhat felhő-könnyű babarózsaszínt nappalra, ahogy bármelyik meleg színtípuson visszafogott és elragadó egy világos barackrózsaszín. A nappali sminkben ugyanúgy kialakulnak idővel a preferenciáink, mint bármelyik más területen.

 • Hideg színtípusként a szürkés, rózsás, lilás, ezüstös érzetű, de még mindig nagyon visszafogott szemfestékeket is kipróbálhatjuk szépítő sminkként.
 • Meleg színtípusként a sárga, a vörös (barackos), a barna, a földszínek érzete növekedhet kissé a natúr sminkben.

Próbálgassuk az egymástól finoman eltérő árnyalatokat, észre fogjuk venni, hogy van egy bizonyos határérték, melytől természetesebbnek, vagy kissé fáradtabbnak tűnnek a szemünkön! (Lehet, hogy már túl sok bennünk a sárga? Vagy éppen túl kevés? Gondoljuk át, mit is látunk magunkon!)

Valamelyik természetesebb, mint a többi…


A natúr szemfestékek akkor a legdiszkrétebbek, ha mattak, maximum nagyon enyhe gyöngyházas fényük van. Ha igazán láthatatlan sminkre vágyunk, ne csillogjon a szemhéjunkon semmi.

Miért ne vásároljunk előre legyártott nude szemfesték palettákat?

Ahhoz, hogy kitapasztaljunk magunkon néhány árnyalatot, hogy kísérletezzünk egy kicsit a különböző színekkel, kezdetben még alkalmas egy kész nude paletta. Azonban hosszútávon, ha valóban teljesen személyre szabott szemfestékekre vágyunk, érdemes elhagynunk őket.  A legtöbbször ugyanis a legvégén ott maradunk egy nagyon drága, nagyon dizájnos, de teljesen kihasználatlan, műanyag dobozzal a nyakunkon.

 • Szinte mindig keverednek bennük a matt, a gyöngyházas és a csillámos festékek. A különböző struktúrákat egy nappali sminknél nem fogjuk használni. A csillámos festéket tízből nyolc nő pedig soha se fogja használni.
 • Szinte mindig keverednek bennük a hideg és a meleg színek, így szinte biztos, hogy olyan festékekért is adunk ki pénzt, amelyeket soha se fogunk használni.
 • A leggyakrabban éppen az a kettő-három alapárnyalat hiányzik ezekből a palettákból, amikre igazán szükségünk lenne. Például a szemöldökre, a szemhéjra, a szemöldökcsontra. Ha pedig szerepelnek is a palettában, többnyire csillogó kivitelben találkozunk velük. Tehát a legtöbbször egy komplett nude sminkpaletta megléte mellett ugyanúgy szükség van kiegészítő színeket vásárolnunk.
 • Ha kifogy belőlük a kedvenc színünk, a legtöbb nem pótolható.

 

Képek forrása: google


"Öltözz magadnak és a férfinak, akit szeretsz (ha van ilyen). A nők azért öltözködnek, hogy más nőket lenyűgözzenek – ezt felejtsd el. Felejtsd el. Ez egy nagyon rossz gondolkodásmód." Karl Lagerfeld


]]>
http://stilusmentor.hu/natur-sminkek-nehezsegek/feed/ 0
Színtípusok jó és rossz napokon http://stilusmentor.hu/szintipusok-jo-es-rossz-napokon/ http://stilusmentor.hu/szintipusok-jo-es-rossz-napokon/#comments Tue, 31 Jul 2018 22:24:04 +0000 http://stilusmentor.hu/?p=27474 Szeretjük nagyon komolyan venni a színtípusok témakörét, de talán nem árt néha emlékeztetni magunkat rá, hogy végső soron a színek világa egy könnyed, szórakoztató, kreatív játéktér.

A minap olvastam egy jópofa összeállítást arról, hogy a különböző csillagjegyek szülöttei hogyan töltik a nyaralásukat – sablonos habitusuk alapján – , és miközben kikuncogtam magam, eszembe ötlött, hogy valami hasonló szösszenetet megalkothatnánk a színtípusokkal kapcsolatban is.

Jöjjön tehát egy kis komoly(talankodás), ki, hol ismer magára?
🙂

Színtípus Jobb napok Rosszabb napok
Hideg Nyár – Még hogy a púderrózsaszín csak a kislányoknak való! – Talán ez a korall kevésbé az a korall…
Világos Nyár –  A szürke közel sem unalmas. A szürke az új ezüst. Nem hallottad még? – Kapható ez a télikabát más színben is, mint fekete? És valami másban, mint a sötétkék?
Lágy Nyár – Ez kérlek egy kékes-szürkés-zöldes-mosott csoda! Nem ronda! Csoda! – Szuper! Fekete fehér!
Hideg Tél – Mert minden nő ruhatárába kell egy ropogós, fehér blúz… az enyémbe akár kettő is elfér! – És milyen lennék aranyszőkén?
Élénk Tél  – Ugyan már, hogy sok! Nem hallottál még arról, hogy color blocking? – A ruhatáram főként fekete, szürke, drapp és bézs. Ja, és szürke. Vagy azt mondtam már?
Sötét Tél – Hogy öregít a fekete negyven fölött? Kicsodát? – Kölcsönadnád azt a mustársárga kardigánt? Olyan szép a színe!
Meleg Tavasz – Ez most őszi, vagy tavaszi szín? Áá, nem édes mindegy? Úgyis fantasztikusan áll! – Unom ezt a vöröset, fessük át valamilyen barnára!
Világos Tavasz – Melyik színben hasonlítok a legjobban Galadrielre?  – A tusvonal? Az fekete.
A szempillaspirál? Az is.
Élénk Tavasz – Adnak napszemüveget is emellé a tüzes mandarinsárga ruha mellé? – Nem lehetne kevésbé élénk?
Meleg Ősz  – Igen, én vagyok AZ Ősz típus! Nincs itt semmi látnivaló! – Csak ne én legyek AZ Ősz típus…
Lágy Ősz  – Ez egy teljesen más árnyalatú kheki, mint a múltkori volt. Sokkal khekisebb. H-val. – Már mi gond lenne ezzel a pink rúzzsal? Divatos.
Sötét Ősz – A tökéletes randevú? A naplementébe nyúló. Az a háttér áll a legelőnyösebben. – Nem a ruha volt túl sok, a vaku villant túl erősen!

 


"Ha egyszer megtaláltad a saját egyensúlyodat, megtalálod a belső békét és belső erőt ahhoz is, hogy igazán fontosat adjál a világnak." Dan Millman


]]>
http://stilusmentor.hu/szintipusok-jo-es-rossz-napokon/feed/ 2
Drágakövek hideg színtípusoknak – a szív kövei http://stilusmentor.hu/dragakovek-hideg-szintipusoknak-a-sziv-kovei/ http://stilusmentor.hu/dragakovek-hideg-szintipusoknak-a-sziv-kovei/#respond Sun, 29 Jul 2018 11:32:03 +0000 http://stilusmentor.hu/?p=27455 A piros, a rózsaszín ékszerek titokzatosságot, szenvedélyt, romantikát sugallnak felénk. A mai bejegyzésben a Nyár és a Tél típusok színvilágába illeszkedő rózsás drágakövekből készítettem egy kis ízelítőt nektek.

balról jobbra: almandin, piros spinell, rubin


Almandin – A gránátcsoport tagja. Könnyen összetéveszthető a rubinnal és a spinellel. Nevét egy kis-ázsiai városról kapta.

Piros spinell – A neve valószínű, hogy a görögből eredően csúcsot jelenthet. Szinte minden színben előfordul, a nagy kövek igen ritkák. Csak 150 éve ismerik el önálló ásványnak, azelőtt a rubinhoz csoportosították, a lelőhelyük is közös. Ezért lehetséges, hogy néhány korábbi, rubinként ismert kő valójában spinell, többek között az angol koronaékszerek között is.
A kereskedelemben igen gyakran találkozunk szintetikus spinellekkel.

Rubin –  Nevét piros színéről kapta. Többféle piros árnyalatban is előfordulhat, a legértékesebb a galambvérpiros, tiszta piros enyhe kékes árnyalattal. A nyers rubinok csiszolással kapják meg gyémánt tisztaságú fényüket, nyersen tompa, zsíros hatást keltenek.
A zárványosság a valódiság bizonyítékai a szintetikus kövekkel szemben.
A gyémánt után a legkeményebb ásvány, emiatt a drágakőnek alkalmatlan darabokat ipari területen, csiszoló-polírozószernek is használják.


balról jobbra: morganit, petalit, opál, rodokrozit


Morganit – A berillcsoport tagja, mely azokat a változatokat foglalja magában, melyek nem smaragdzöldek, vagy akvamarinkékek. A berill színváltozatainak a kereskedelemben saját nevet adnak. A morganit a finom rózsaszíntől az ibolyaszínig terjed, rózsabrillnek is hívják. Nevét az ásványgyűjtőről, J.P. Morganról kapta.

Petalit – Ritkább drágakövek közé tartozik, szebb, átlátszóbb verzióit gyűjtőknek csiszolják, fazettázzák. Üvegfényű, gyöngyházszínű. Nevét tökéletes hasadása után kapta, a görög petalon (lemezes) szóból.

Opál – Az opálokat három csoportra oszthatjuk: csillogó nemesopál, sárgásvörös tűzopál, és közönséges opál. Fizikai tulajdonságaik nagyon ingadozók. A nemesopál jellegzetessége az opalizálás, szivárványszerű csillogás. Az opál mindig tartalmaz vizet, így idővel repedezik, csökken a fénye. Nedves vattában érdemes tárolni. A tűzopál narancsos színezetű, tejszerűen homályos. A közönséges opál átlátszatlan, színjáték nélküli, széles körben elterjedt. Nagyon sokféle kereskedelmi néven találkozhatunk vele (üvegopál, faopál, mézopál, tejopál, gyöngyházopál, viaszopál stb.)

Rodokrozit – mangánpát, málnapát, inkarózsa. A különféle nevek a színekre utalnak. A legkeresettebb a mánapiros. Drágakőként az ötvenes évektől van forgalomban. Többnyire nagyobb darabokban használják fel, mivel így mutatható meg a legszebben a rajzolata.


balról jobbra: rózsakvarc, turmalin


Rózsakvarc – A kvarccsoport tagja, nevét a színéről kapta. Gyakran repedezett, zavaros. Kellemes színe nagyon érzékeny; erősebb fénynek kitéve, hamarosan kifakul. Napjainkban nagyon divatos kő, több formában is felhasználják.

Turmalin – Színgazdagsága egyedülálló, már az ókorban is ismert kő volt. Neve annyit jelent: a drágakövek keveréke. A rózsaszín, piros, vagy ibolyás árnyalatokat Rubellitnek is nevezik.  Az egyszínű turmalinok viszonylag ritkák.Igyekeztem a lehető legpontosabban párosítani a drágaköveket és az ékszereket, de a tévedés jogát fenntartanám.

Forrás: pinterest (képek, ékszerek)
Szöveg: Wikipédia, Walter Schumann – Drágakő Biblia


"Az elegancia nem abból fakad, amit viselsz, vagy ahogy viseled. Sokkal inkább abból, ami te magad vagy." Alber Elbaz

]]>
http://stilusmentor.hu/dragakovek-hideg-szintipusoknak-a-sziv-kovei/feed/ 0
Villanó szemek, félreértett színtípusok http://stilusmentor.hu/villano-szemek-felreertett-szintipusok/ http://stilusmentor.hu/villano-szemek-felreertett-szintipusok/#respond Fri, 13 Jul 2018 19:56:44 +0000 http://stilusmentor.hu/?p=27364 A színtípusok témakörében mindig nagyon nehéz közös definíciókról beszélünk, különösen, amikor bőrtónusokat, szemszíneket, hajszíneket, vagy akár kontrasztértékeket próbálunk körbeírni. Ezért is fordulhat elő, hogy viszonyítás hiányában másként látunk, értelmezünk dolgokat.

Az elmúlt időszakban több olyan Nyár típussal találkoztam, akik valami oknál fogva Tavasz típusnak gondolták magukat, vagy Tavasz típusnak lettek besorolva. Sokáig motoszkált a fejemben, vajon mi lehet az oka, hogy egyértelműen lágyabb karakterek gondolják, látják magukat intenzívebb típusnak? (Vagy látják őket annak?)

Hiszen egy Nyár típust sárgítanak, zöldítenek a Tavaszi színek, különösen túlragyogják őket a legvidámabb meleg árnyalatok, mint a tiszta türkizkékek, barackszínek, papagájzöldek, narancsok stb. Aztán találkoztam egy Lágy Nyár típussal, és rájöttem, mi lehet ennek a félreértésnek a hátterében. A bőrtónus és a szemszín hamis-élénk viszonya!

Még mindig az agyunk a leginkább becsapható játékszer…

A vendégem ugyanis egy tengerparti nyaralás után érkezett hozzám színtanácsadásra, gyönyörű, selymes-barnára sülve. Van az a tipikus barnaság, amit csak a Lágy Nyár típusok bőre tud produkálni. Igazi gyöngyházas-hideg-kreol színt kap a napon. (A Nyár típusok között ők barnulnak a legjobban – amennyiben tudnak barnulni.)
Mindemellett, ha még kék szeme is van valakinek, az bizony messziről és feltűnően kivillan a nyári barnaságából!
Adva van tehát egy közepes-árnyaltabb bőrtónus, és egy kék szem.
Feltűnő? Látványos? Naná! Élénk, tiszta színvilágú? Közel sem!

Ez bizony egy nagyon is megtévesztő villanás

Egy Nyár típus ugyanis még a legpigmentáltabb – nyári –  állapotában sem tudja megközelíteni egy Tavasz típus élénkségét. Hiába barnult, hiába kék a szeme, ha megfigyeljük, mindeközben a színei ugyanúgy fátyolosak, visszafogottak, füstösek. Előfordul, hogy egy Nyár típus szemszíne messziről feltűnő, de közel sem élénk, csak a színkörnyezete teszi világosabbá! Ha ugyanezt a szemszínt egy porcelán bőrszínnel látnánk, szinte teljesen jellegtelennek tűnne, annyira felhős!

Talán az alábbi példaképpel érthetőbbé tehető, milyen különbségről is beszélünk “villanó” szemek és kontrasztok esetében Nyár és Tavasz típusoknál:

Izgalmas, feltűnő, de vajon kellően élénk is?


Bizony sokakat tud tévútra vinni, ha az összkép helyett elvesznek a szemekben. A Tavasz típusok szemszíne – még a Világos Tavaszok esetében is – egyértelműbb, de főként a “körítés” tér el a két típusnál. Hiszen ahhoz, hogy igazán ragyoghasson a Tavasz típusok szeme – mindazon túl, hogy önmagában is izgalmas – szükség van a barackos-aranyló, világos bőrtónusra, a melegfényű, mézes-rezes hajszínre is. Ez az egyik oka, amiért egy Nyár típus nem tudja felvenni a versenyt a legtisztább színekkel, egyszerűen túl fátyolos hozzá a szemszíne, de minden más színértéke is!

Amikor tehát valakire pillantva azt mondjuk, hogy:
– Hűha, de szép, kék a szemed! – az nem feltétlenül egy élénk szemszínnek szóló bók! Ugyanis még egy halovány derengésű szemszín is kelthet feltűnést – mint arra a nyári időszak, a nyári barnaság kitűnő példákat is prezentál. 🙂

Képek forrása: google


"Én azt szeretném, ha mindenki azt hordaná, amit akar és azt a saját módján variálná." Karl Lagerfeld


]]>
http://stilusmentor.hu/villano-szemek-felreertett-szintipusok/feed/ 0
Akkor jó a rúzs, ha látszik? http://stilusmentor.hu/akkor-jo-a-ruzs-ha-latszik/ http://stilusmentor.hu/akkor-jo-a-ruzs-ha-latszik/#respond Wed, 04 Jul 2018 11:40:45 +0000 http://stilusmentor.hu/?p=27259 Ha a rúzsokra gondolunk, talán a legtöbbünknek a szuggesztív kozmetikai reklámok jutnak eszünkbe, gyönyörű, telt ajkú modellekkel, perzselően tüzes rúzsokkal, elcsábuló férfiakkal, szikrázó kiegészítőkkel, kicsit sem palástolt erotikus felhangokkal.

A rúzsokról általánosságban azt gondoljuk, hogy látszódniuk KELL. Mert különben miért is vagyunk kirúzsozva, nem igaz? Itt van ez a drága cucc, és még csak ne is vegyék észre? Annak mi értelme van?

A kozmetikai márkák imádják a leegyszerűsített üzeneteket, és előszeretettel dobnak piacra olyan rúzsokat, melyekről állítják, hogy mindenkinek megfelelők. Logikusan ez fizikai képtelenség, de szeretnek úgy kommunikálni, mintha létezne az a szín, ami egy spanyol nőn ugyanolyan kápráztató lehetne, mint egy svéd szépségen. A másik irányvonal pedig a “Beyonce-rúzsok”, a “JLO-vörösök” reklámkampányai, melyek azt sugallják, hogy egy A kategóriás sztár életérzését kölcsönzik az ajkainkra. A rúzs legyen egzotikus, vadító, lehengerlő, kápráztató, érzéki stb., az, hogy előnyös-e, igazából a nagy márkákat a legkevésbé sem érdekli.

Viszont ha szigorúan a színtípusunk oldaláról közelítjük meg a kérdést, azaz pusztán a fizikai adottságokhoz mérjük egy rúzs esztétikai értékét, akkor azt mondhatjuk:

Ha látszik a rúzs, az bizony nem jó szín!

Előnytelenül kirúzsozott sztárok, hírességek, modellek végtelen sorát lehetne özönvíz jelleggel felsorolni, de a hétköznapi életünkben is megtapasztaljuk ugyanezt a kálváriát. Van, amin egyszerűen túl kell esni, nincs nő, aki ne viselt volna még rossz színű rúzst. A legtöbben itt abba is hagyják a rúzsokkal való kísérletezést, mert úgy ítélik meg, rajtuk úgysem működik semmilyen árnyalat. Holott mindenkire vár legalább egy előnyös szín a boltok polcain!

Vásároljunk, válasszunk tudatosan!

Amikor rúzst vásárolunk valakivel, többnyire hatékonyan végzünk. Ezen a legtöbben csodálkoznak, mert egy végtelen rúzspult előtt iszonyat sok időt (és pénzt) el lehet vesztegetni. Szerintem a boltokban 20-30 percnél tovább nem szoktunk a rúzsokkal foglalkozni, és ebben már benne van a belépés-köszönés-felmérés-próbálás-döntés-fizetés-mosolyogva távozás. Mindezt nem azért írom, hogy elnyerjem a villám vásárlás rekordere címet, hanem hogy rámutassak, mennyire precízen és egyértelműen kiválasztható egy ideális rúzs, ha tudjuk, hogy mit keresünk, miért keressük, és mire kell figyelnünk a rúzspróbánál!
(Sőt, azt is tudjuk, ha semmit sem kell kipróbálni a választékból!)

A rúzspróbánál ugyanazok az elvek működnek, mint a kendőpróbánál.
Azaz nem a rúzst, a színt kell figyelni, hanem a hatását felmérni! Ha felteszünk egy próbarúzst, sose a rúzsban gyönyörködjünk – valószínű szép színe van – :).
Hanem pillantsunk kicsit félre (a homlok, hajtő, harmadik szem környéke felé), hogy máshova kerüljön a tekintetünk fókuszpontja. Ha a perifériás látásunkban a rúzs a legelső megragadható színfolt, akkor az bizony nem előnyös!

(Egyébként ezt a módszert lehet gyakorolni a tömegközlekedésen is, ha éppen szemben ül velünk egy nagyon villámlóan túlrúzsozott hölgy. Ha másokon észrevesszük a vizuális túlzásokat, és kicsit tudatosítjuk amit látunk, magunkon is sokkal előbb felismerjük a vészjelzéseket.)

Ugyanerre a célra alkalmas az is, ha készítünk magunkról egy gyors szelfit, bár sajnos igazság szerint van olyan csapnivaló bolti megvilágítás, ahol a legjobb lenne kilépni egy tükörrel az utcára…

Ellen Pompeo számára a klasszikus vörös rúzs túlságosan intenzív, kemény és erős.


A legtöbb nő számára az ideális rúzsok néhány nagyon hasonló árnyalat finomabb-erősebb verzióit jelentik, tehát nincs arc, amire minden színtani végpont felfesthető lenne! Egy diszkrétebb színtípusnak még az alkalmi rúzsa sem sokkal erősebb, mint a nappali! Egy tisztább színtípuson nagyobb mozgástér figyelhető meg, de olyan egy Tél típusnál sincs például, hogy mind a világos, mind a sötét, mind az élénk egyaránt és egyformán ideális lenne az ajkaira! A Tavasz típusoknál nagyjából nincs sötét rúzsszín. stb.

Melyek az előnytelen rúzs ismérvei?

 • Nem szerepel a színpalettánkon. Az ideális pirosítók és rúzsszínek ugyanazokat a színtulajdonságokat tükrözik, mint az ideális rózsaszínjeink, pirosaink. Nyár típusként például ne várjunk nagyon más optikai hatást egy barackrózsaszín rúzstól, mint amit egy barackrózsaszín felsőrészben láthatunk: a szánkon is sárgító, öregítő, vibráló hatása lesz.
 • Az előnytelen rúzs mindig elnyomja a szemek színét! Különösen feltűnő ez a lágyabb színtípusok fátyolos-szürkés-haloványabb szemszíneinél. Ha felteszünk egy rúzst, és nem látszódik mellette a szemünk, sőt, akár kopottabbnak, jellegtelenebbnek tűnik, akkor nem megfelelő a rúzs színe.
 • Akár túl hideg, akár túl meleg, az előnytelen rúzs megkeményíti a vonásokat, elvékonyítja az ajkakat, szigorítja az arckifejezést. Olyanok leszünk vele, mint egy ódivatú tanárnéni. (Vagy ki-mire asszociál.)
 • A túl világos, túl tompa, túl erőtlen rúzsokban az ember úgy fest, mintha napok óta nem evett-ivott volna, vagy éppen sítúrára készülne, és kicsit vastagabban kente volna fel az ajakápolóját.
 • Az előnytelen rúzs nárcisztikusan magára vonja a figyelmet – talán ez a legjobban megragadható tulajdonsága. Naponta láthatunk a környezetünkben olyan rúzsokat, melyek külön entitásként élnek női arcokon. A “közeledő rúzs” – tipikus esete, amikor valakiből semmi más nem látszódik, csak az ajkai vörösre festett harsogása. Az ilyen rúzsozás figyelmet ugyan kap, de ki emlékszik a sápadt, fakó arcra a rúzs mögött?

Ne feledjük, a smink, a rúzs mindig csak egy része az egésznek, a keret, nem maga a festmény!


Jessica Alba színeihez túlságosan hideg, rideg egy fukszia rúzs


Képek forrása: google

A bejegyzésben szereplő képek kizárólag a rúzsárnyalatok bemutatására lettek kiválasztva, nem a színtípusok korrigálására. (Ellen Pompeo hajszíne, öltözéke, Jessica Alba hajszíne sem ideális, előbbi túl sok, utóbbi túl kevés.)
 

"Tisztelem azokat a korosabb hölgyeket, akik fogyókúráznak, fitneszbe járnak, meg akarják tartani a nemtudomhány éves korukat, én viszont úgy érzem, hogy soha többet nem leszek hetvenkét éves, tehát én ezt szeretném megélni. (...) Én a koromat úgy, ahogy van, ahogy a Jóisten adja, vagy a természet, vagy a génjeim, mit tudom én, azt meg szeretném élni. Nekem ez a lényeg." Almási Éva

]]>
http://stilusmentor.hu/akkor-jo-a-ruzs-ha-latszik/feed/ 0
Lassú tűzön forrva http://stilusmentor.hu/lassu-tuzon-forrva/ http://stilusmentor.hu/lassu-tuzon-forrva/#comments Fri, 15 Jun 2018 06:35:22 +0000 http://stilusmentor.hu/?p=27093 Egy időben feltűnt, hogy már-már szisztematikusan érkeznek színtanácsadásra Tavasz típusok úgy, hogy hideg színtípusnak gondolják magukat, akár kifejezetten szeplősebb, aranylóbb adottságokkal is. Amikor egy konkrétan mézszőke/vörösesszőke vendégem kezdte el fejtegetni, hogy ő bizony Nyár típus, az értetlenségem a tetőfokára ért: hogyan lehet közel vörös hajszínnel ilyen következtetésre jutni? Különös! Pedig a válasz végtelenül egyszerű:
– Hányszor találkozunk előnyös színeket viselő meleg színtípussal a környezetünkben? – itt most hagyok egy kis időt, hogy átgondoljuk a választ, mert nem sokszor.

.

.

.

A krónikus színhiányban szenvedő típusok általában éppen a legszínesebb típusok. Fekete, szürke, kék, bézs vagy drapp… Ha van színkombináció, ami fáradtabbá és nyúzottabbá tesz egy meleg színtípust, az a megúszós, “ezzel biztosra megyek” megoldások.

Nos, ha mi sem látunk üde színekben tündöklő Tavaszokat, és földanyaként ragyogó Őszöket, mit is mondhatnának erről maguk az érintettek? Hiszen se nem tündökölnek, se nem ragyognak, sőt, fogalmuk sincs róla, milyen a tündöklésük és a ragyogásuk. Kizárólag a szürkeségükkel vannak közeli ismeretségben. A Tavasz típusok aranyló fénye, az Ősz típusok borostyános-gesztenyés hangulata ugyanis csak a megfelelő színkörnyezetben fog tudni előbújni, megmutatkozni! Addig csak egy nagy, fakó, szürke felhő mögött lebegnek.

A színtanácsadás érdemi része a meleg színtípusok esetében tulajdonképpen arról szól, hogy ez az optikai szürke-hályog lekerüljön a szemükről, és meglássák, értelmezzék, milyen is az, amikor a meleg színhatások életre keltik az arcukat, kipirultabbá teszik a bőrüket, intenzívebbé a szemük színét, és láss csodát! – csillogóbbá, rezesebbé, tömörebbé, aranylóbbá a hajuk tónusát!
– Jé! És én csak azt hittem, fáradt és kialvatlan vagyok! – hangzik el számtalanszor Tavaszok és Őszök szájából a felismerés.

A saját színeit letompító Tavasz típus iskolapéldája Nicole Kidman.


Fordítsuk meg ugyanezt a kérdést a hideg színtípusokra vonatkozóan!

Avagy miért látják magukat a Nyár és a Tél típusok rendszeresen meleg színvilágúnak?
A válasz itt szinte magától értetődő: mert a legtöbbször félre van festve a hajuk!

Ha színtanácsadásról van szó, mindig a hajszín az első! Már abban az értelemben, hogyha a hajszínünk előnytelen, az ránt magával minden mást, ha a hajszínünk előnyös, akkor sokkal kisebb valószínűséggel választunk hozzá előnytelen színvilágot!

Egy Nyár típus rézvörösre festett hajszínnel, egy Tél típus ombré-szőke hajzuhataggal nemhogy a “hidegségét” nem tudja fizikailag érzékelni, megfigyelni, hanem minden előnyös színétől is elzárja magát! Hiszen egy rózsás, kékes szín mindig ütni fog egy túl meleg hajszínt!

– Nekem nem áll jól a fekete! – hangsúlyozza számtalan túlszőkített Tél típus, amúgy jogosan, hiszen az aranyszőke hajszín, a bronzosítás mellett mindig fals a fekete, a királykék, a püspöklila!
– A lilás rúzs sápaszt! – tiltakozik a Nyár típus, mert a meleg vörös hajszínhez miért is erőltetné a mályvát, a szilvát, a fuksziát?

A folyamat, mire egy disszonáns színkáoszig jutunk (melyben a hajszínünk, a szemszínünk, a sminkünk és a ruhánk színei totális állóháborúban állnak egymással), általában hosszú évek eredménye.  (hmm… munkája?) Akár egy fél emberöltőt is eltölthetünk így, hiszen újra és újra ugyanazokkal a választásokkal szembesülünk a tükörben.
Tegye fel a kezét, aki először “csak egy kis világosítást” kért a fodrásznál. Hogy frissebb legyen a hajszíne. A kicsi világosításból sok lett, majd visszafestés, átfestés, barnítás, szőkítés, vörösítés stb., majd általában marad, ami a családnak/barátoknak a legjobban tetszett, mert így szokták/ismerték meg.

 • Az, aki húsz, harminc éve találkozott utoljára önmaga tiszta, minden értelemben festetlen tükörképével,
 • az, aki meleg típusként soha életében nem viselt egy barackszínt, egy lazacszínt, csak feketét és szürkét,
 • aki hideg típusként sose választott hideg színeket, sose hagyta élni a hamvas színvilágát, bizony nehezen definiálja másként önmagát, mint ahová valamilyen úton-módon a divatvilág zegzugos labirintusában eljutott.

Ez az állapot pedig a lassú lángon megfőzött rák esete: egyszerűen tény, hogy a szemünk sajnos még a rosszat is képes megszokni, sőt, azonosulni is tudunk egy félresiklott megjelenéssel!

Ahogy a meleg színtípusok esetében a színhiányos öltözködés 24 órás falfehérséggel jár együtt, úgy a hideg színtípusok meleg tónusú hajfestésével szinte állandósítjuk az akut zöldessárga, vagy vöröslő arcszínt is. És ez bizony egyfajta valóságot tükröz, mégha nem is a legelőnyösebbet. A kérdés mindig az, hogy milyen valósággal szeretnénk a továbbiakban azonosulni? Az elsápadt, elsárgult arccal a tükörben, vagy azzal, ami mindezek mögött rejtőzik?

A hideg színtípusok és az aranyszőke nem jóbarátok.


Gyanakodhatunk, hogy tévúton járunk, hogyha visszatérően és rendszeresen érezzük úgy, hogy:

 • Rajtunk semmi sem működik, semmi sem szép!
 • Ha a fáradtságunkra, a hajtásra, a napi rohanásra fogjuk, amiért sápadtak és szürkék vagyunk.
 • Ha újra és újra sárgának látjuk magunkat a tükörben. (Nem szép sárgának, konkrétan sárgának.)
 • Ha a legjobb formánkban is megszámolhatóak az arcunkon a bőrhibák, hormonfoltok, pigmentfoltok.
 • Ha úgy tűnik, mintha minden nappal egyre csak mélyülnének a szemünk alatti sötét árnyékok.
 • Ha a rozaceánk külön életet él, bármit is csinálunk, bármivel is kenjük.
 • Ha a választott színek mellett nem látjuk a saját szemünk színét (különösen kék-zöld-szürkés szemeknél!)
 • Ha felidézzük a legutolsó természetesnek nevezhető megjelenésünket, és a mostani fényévekre van tőle. (Például az alapból seszőke hajszínünk most éppen répavörös.)

Képek forrása: google

"A saját utamat kell járnom halálom órájáig, ugyanis mások elgondolásait nem érthetem, nem követhetem és nem válthatom valóra, csak a magamét." Charlotte Bronte

]]>
http://stilusmentor.hu/lassu-tuzon-forrva/feed/ 6
Színtípusok, rúzsok, fantázianevek http://stilusmentor.hu/szintipusok-ruzsok-fantazianevek/ http://stilusmentor.hu/szintipusok-ruzsok-fantazianevek/#comments Wed, 16 May 2018 20:58:52 +0000 http://stilusmentor.hu/?p=26957 Az ideális rúzst kiválasztani soha se könnyű feladat, főleg, ha a márkák még az elnevezésekben sem következetesek. Rendszert vagy szabályt egyik kozmetikai cégnél sem érdemes keresnünk, mert nincs. Ami az egyik helyen cool, a másik helyen soft, az egyik cégnél true, a másik cégnél ferrari stb.
Hol értelmezhetetlen marketingnevek alatt (flört, romantika, csábítás stb.), hol számozásokkal jelölik a különböző rúzs árnyalatokat, amikkel általában az egyszeri vásárlók nem túl sokra mennek… Nem véletlen, hogy megannyi, kétségbeesett nőt látunk keringeni a rúzspultok körül.

Készítettem egy vázlatos összeállítást, ami segíthet a kiindulásban: milyen jelzők, fantázianevek is merülhetnek fel az egyes típusok rúzs árnyalataival kapcsolatban.

 • Tél típusként például a “soft, dusty, shy” – elnevezések alapján gyanakodhatunk, hogy valami fáradtabb szín kerül a szánkra.
 • Nyár típusként kerüljük a “true, a vivid, a shocking” – jelzőket, valószínű nem véletlenül az egy rúzsnak a neve, hogy “botrányosan vörös”.
 • Tavasz típusként kerüljünk minden “cool, icy, violet, purple” stb. árnyalatnevet.
 • Ősz típusként a túl babás “baby”, a habkönnyű “sunny”, a “cheerful apricot” valószínű nem a mi árnyalatunk, hasonlóként a “true magentához”.

Ugyanakkor a rúzs elnevezése pusztán csak kiindulópont, de soha se meghatározó! A végső döntést mindig a rúzs kipróbálása után hozzuk meg, ha valóban láttuk az ajkainkon!

Az alábbi összefoglaló tehát pusztán csak iránymutatás, a (talán) leggyakoribb elnevezésekkel.(Szándékosan angolul írtam a táblázatot, mivel a rúzsaink 99% külföldi márkák terméke.)

Illetve logikusan az egyes típusok rúzsnevei között bőven van átfedés, például egy “true red” – árnyalatot minden élénk típus kipróbálhat, egy “english rose” – rúzst minden Nyár típus, egy “coral” – színt minden Tavasz, egy “natural honey”-t minden Ősz stb.

SÖTÉT Jelzők:
dark, diva, sin, danger, majesty, dragon, pure, true, deep, velvet
hideg meleg
 színnév ruby, red, plum, crimson, violet, purple, wine, claret chili, red, brick, chocolate, sienna, maroon, terracotta, tomato
VILÁGOS Jelzők:
light, shy, blossom, babe, angel, pretty, sunny, seashell
hideg meleg
  színnév rose, pink, orchid peach, coral, salmon, nude, coral pink
LÁGY Jelzők:
soft, dusty, misty, dusk, vintage, natural, pale, medium, antique
hideg meleg
  színnév mauve, plum, rose, cherry, berry, violet mocha, brick, coral, sand, indian red, peach, tan, nude
ÉLÉNK Jelzők:
fabulous, rebel, danger, hollywood, viva, hot, brave, spanish, pure, true, shocking, vivid, vigorous, alert
hideg meleg
  színnév rasberry, rose, red, violet, magenta coral, coral pink, coral red, red, peach, orange, strawberry, tomato, coffee
HIDEG Jelzők:
icy, lily, silver, cool, breeze, chill, frozen
hideg
  színnév rose, pink, azalea, fuchsia, violet, orchid
MELEG Jelzők:
bronzed, golden, tan, warm, sunset, cheerful
meleg
  színnév brown, beige, honey, peach, nectarine, coral, salmon, nude, citrus, orange, tomato, coral pink, terracotta, cinnamon, coffee

 


"A magunk kis világában megteremthetjük a belső békét, az egyensúlyt és a harmóniát azáltal, hogy rendet teszünk belül és kívül is. Mert ahogy odabent rend van és béke, úgy elrendeződnek körülöttünk is a dolgok, és sokkal szebbnek találjuk a külvilágot is." Bagdy Emőke

]]>
http://stilusmentor.hu/szintipusok-ruzsok-fantazianevek/feed/ 6
Vágjunk rendet – 10 pontban az alapokról és a színtípusokról http://stilusmentor.hu/vagjunk-rendet-10-pontban-az-alapokrol-es-a-szintipusokrol/ http://stilusmentor.hu/vagjunk-rendet-10-pontban-az-alapokrol-es-a-szintipusokrol/#comments Sat, 12 May 2018 11:03:11 +0000 http://stilusmentor.hu/?p=26901 1. Nem horoszkópot állítunk.

A színtanácsadás lényege a fizikai adottságaink, a szem-bőr-hajszín összefüggéseinek, jellemzőinek objektív megfigyelése és definiálása, nem pedig a születési dátumunk megfejtése. 🙂


2. Az elemzésnél kizárólag az eredeti hajszín mérvadó!

Az a sokszor uncsi, semmilyen, fakó árnyalat, amit a hajhagymáink produkálnak, nem az, amit a fodrászunk. Bármennyire is azonosítjuk magunkat a festett mahagóni hajszínünkkel, vagy érezzük személyiségünk védjegyének a húsz éve viselt aranyszőkét, szigorúan véve a színtípusunk meghatározásánál ez nem irányadó. Ezt néha nehéz elfogadni, de kizárólag a természetes színeink számítanak a színvilágunk definiálásánál!

Ha a haj festve, színezve, melírozva van, azt összefogjuk és letakarjuk, hogy ne legyen zavaró tényező az arc, a szem természetes harmóniája mellett.
Az ősz hajszín – bár eredetinek nevezhető – szintén letakarásra kerül, addig legalábbis egészen biztosan, míg körvonalazódik, hogy hideg, vagy meleg színtípusba tartozik-e valaki?


3. A hajtő érdekesebb, mint a hajvég.

Sokan elvesznek a hajvégek színében, holott a legfrissebb, leghitelesebb árnyalata a hajnak a hajtőnél látható. Mire a hajunkból negyven-ötven-hatvan centiméteres álomzuhatag lesz, elég sok káros behatás éri, kiszívja a nap, leégeti a hajszárító, eltöredezik, elvékonyodik stb., ami mind befolyásolja a színét. A hajvégek éppen ezért tűnnek sokszor sárgásnak, vörösesnek. Mert a haj védőrétegei károsodnak, és bizony színükben kikopnak!
Szóval a copfunkat a hajtőhöz méregetni azzal a felkiáltással, hogy márpedig vörös! – teljesen felesleges. Nem ugyanaz a színük.


4. A színtípusunkat nem az ereink színéből lehet kiolvasni.

Színtanácsadót ereket nézegetni én még nem láttam.
Mi magunk is inkább figyeljünk az arcunkra. Az előnyös színek mellett ragyog a szem, kisimul a bőrtónus, szép fényben csillog a hajszín. Az előnytelen színek elszínezik az arcot, kioltják a szem színét, és minden apró bőrhibát a felszínre hoznak.


5. Szinte biztos, hogy a tablóképünk és minden fénykép 1980-ból be van sárgulva – a színeinkkel együtt!

Régi családi képekkel behatárolni a színtípusunkat azért rettentően nehéz, mert sajnos nagyon kevés fénykép tartja meg a színét, különösen a húsz-harminc évvel ezelőtti technikákkal. Ne keressük a színhűséget rajtuk, inkább csak vázlatos iránymutatásnak használjuk őket.


6. A kedvenc színeink nem mindig a legelőnyösebb színeink.

Azok a színek, amiket aktuálisan szeretünk, nem biztos, hogy fizikailag a legelőnyösebbek a számunkra. Mivel a színekkel kapcsolatban számos prekoncepció, társadalmi sztereotípia, régi berögződés, vizuális emlék stb. él a fejünkben, néha nehézséget jelent tiszta lappal fordulni feléjük.

A színtípusunk tekintetében másodlagos, hogy egy adott színről mit gondolunk, felvennénk-e, vagy sem? A legfontosabb, hogy színtulajdonságában illik-e az adottságainkhoz? Hogy utána mit is kezdünk ezzel az információval, viselünk-e egy pink/mustár/babarózsaszín stb. pulóvert… nos… az már teljes mértékben rajtunk múlik.


7. A személyiségünknek nincs köze a színtípusunkhoz, és a színtípusunk sem befolyásolja a személyiségünket!

Találkozni olyan megközelítéssel, mely összekapcsolja a színtípusokat bizonyos személyiségjegyekkel. Ez legalább annyira koherens, mint a női újság horoszkóp rovata. Nem jelenthető ki pusztán a színek alapján, hogy minden Nyár típus introvertált, minden Tavasz jókedvű, mosolygós tündér. Volt már kendőpróbán nem egy közgazdász Tavasz, és művészlélek Tél.

A színpaletták természetesen keltenek bennünk bizonyos képzeteket, hangulatokat, szeretünk mindent megszemélyesíteni, de ezeket a belső képeket logikusan nem vetíthetjük ki a világ összes vörös hajú, fekete hajú stb. emberére. Ezen az alapon például India a rend és a fegyelem országa lenne, mivel 90%-ban Tél típusok lakják.

A színtípus meghatározás szigorúan csak a fizikai adottságokat helyezi a középpontba, nem a személyiségjegyeket. Így is éppen elég komplikált a témakör. Nincs szükség hozzá családállításra.


8. Ki mondja meg, mi áll jól?

Gyakran előfordul, hogy a témakört azonosítják magával a színtanácsadóval, azaz sokan úgy gondolják, hogy egy színtanácsadó másokra erőlteti a saját elképzeléseit, ízlését stb., így az egész egy nagy hókuszpókusz, és teljesen értelmetlen pénzkidobás.
Fontos megérteni, hogy a színtanácsadó pusztán a közvetítő szerepét tölti be a színtípus meghatározásnak, nem szólhat egy tanácsadás az ő személyes ízléséről!

Hivatalosan csak abban segít, hogy megtanuld, mire kell figyelni a vásárlásnál, hogy gyorsabban felismerd a saját színeidet, rámutat az előnyös és az előnytelen árnyalatok hatására, a színkombinációkban rejlő lehetőségekre. Segít elindulni a színek ösvényén.

Akár kérünk profi segítséget, akár nem, a fizikai adottságaink adottak. A színtanácsadás – mint szakma megléte, vagy nem-léte – nem befolyásolja azt, hogy nekünk milyen színek állnak igazán jól.
Így összességében nem egy színtanácsadó mondja meg, mi áll jól, hanem a saját tükörképünk, csak a színtanácsadó valószínűleg előbb kiolvassa belőle a lényeget. 🙂


9. Senki se kivételes.

Van, aki annyira bizonytalan, hogy úgy érzi, azért kivétel, mert neki semmi sem áll jól, mások éppen ellenkezőleg látják, úgy vélik, rajtuk minden lehengerlően jól áll.
Értelemszerűen egyik végpont sem igaz. Nincs olyan ember, akit ne lehetne színeiben előnyösen megmutatni, és nincs olyan, akinek minden szín jól állna.

Fizikai adottságainkban hihetetlenül változatosak és sokszínűek vagyunk, de végeredményben egy adott csoporthoz tartozók. Sokan azért nem látják a fától az erdőt, mert annyira szeretnének kitűnni az átlagból, hogy úgy vélik, ők azok az egyedi kivételek, akik erősítik a szabályt.

Jó példája ennek, amikor valaki mindenáron Ősz típusnak látja magát, holott “csak” a sokadik, átlagosnak nevezhető (de közel sem átlagos adottságú) Tél típusba tartozik.
Természetesen vannak itthon ritkábbnak nevezhető típusok, egzotikusnak nevezhető karakterek, de a többség mégis csak a többség – ami az átlag, magyar megjelenést illeti.

Ahelyett tehát, hogy mindenáron szőkék szeretnénk lenni fekete helyett, vagy kék szeműek barna helyett stb., próbáljunk kibékülni azzal, amit a természet adott, és felfedezni az adottságaink egyéni-és csoportos csodáját.


10. A vizuális tapasztalat nem adható át.

Egyszer hallottam valakitől még a ruhaipari képzéseim során, hogy milyen jó is lenne megörökölni a mester szabóollóját! Hát igen, a szakmai tudás, a sok éves tapasztalat, a kifinomult látásmód, a sok-sok gyötrelmes munkaóra, ami egy ilyen szabóollóban nyugszik megfizethetetlen, ugyanakkor átadhatatlan.

Pontosan ugyanez a helyzet a színelemzéssel.
A színtanácsadás során nem lehet átadni azt a tudásmélységet, amivel egy szakértő rendelkezik, éppen ezért mindig hangsúlyozom, hogy a színtípus meghatározása pusztán csak az első lépés, a kiindulópont! Akik azt gondolják, hogy egy színpalettával a kezükben kényelmesen hátradőlhetnek, valószínű hamar csalódnak! Hiszen nem lehet átadni azt a vizuális tapasztalatot, tudatos megfigyelést, ami ezután következik! Ez pedig kizárólag saját munka lehet, saját fejlődés, saját befektetés, saját tanulási folyamat. És igen, akár 1-2 év munkája is, hiszen meg kell tanulnunk újfajta szempontok alapján a tükörbe nézni!
(Nem véletlen, hogy sok színpaletta kallódik akár évtizedeket háztartásokban a kezdeti lelkesedés után.)

Ezért sincs értelme végtelenségig színtanácsadásokra járni, ezzel csak halogatjuk, hogy a saját döntéseinket meghozzuk a megjelenésünkkel kapcsolatban. Kezdjük el használni, a gyakorlatban megfigyelni a saját színvilágunkat! Ne elhiggyük, amit hallunk, hanem tapasztaljuk meg!

A színtípusunk meghatározása nagyjából olyan, mintha egy térképen kijelölnénk az otthonunk határait. Megadja az origót, a kiindulópontot, azt a helyet, ahova bármikor visszatérhetünk, ahonnan bármikor újrakezdhetjük. De az, hogy elinduljunk bárhová is, a mi feladatunk és tapasztalatunk lesz.


“Jobb sikertelennek lenni az eredetiségben, mint sikeresnek az utánzásban.” Herman Melville

]]>
http://stilusmentor.hu/vagjunk-rendet-10-pontban-az-alapokrol-es-a-szintipusokrol/feed/ 2
Rövid láb, rövid derék – Georgie Thompson http://stilusmentor.hu/rovid-lab-rovid-derek-georgie-thompson/ http://stilusmentor.hu/rovid-lab-rovid-derek-georgie-thompson/#comments Sat, 21 Apr 2018 18:44:08 +0000 http://stilusmentor.hu/?p=26770 Egyszer még tinédzser koromban valaki azt mondta nekem, hogy bár rövidebb a lábam, legalább hosszú a derekam – mondanom sem kell, hogy jó pár év volt, mire saját kútfőből rájöttem, hogy bizony nem így van!
Mert nemcsak a lábam, de bizony a derekam is rövid.
Ami természetesen nem minősíthető rosszabbnak, mint egy hosszú derékív, egyszerűen csak pont fél tenyérnyivel rövidebbnek, mint az ideális. Öltözködés szempontjából annak minden buktatójával. 🙂

Ez ugyanis azt jelenti a gyakorlatban, hogy két, ellentétes irányú optikai hatásra kell törekedni, egyfelől a rövidebb alsótestet szükséges felfelé nyújtani (hogy hosszabbnak tűnjön a láb), másfelől a rövid derékvonalat szükséges lefelé nyújtani (hogy hosszabbnak tűnjön a derék).

Mit jelent mindez a gyakorlatban?
– Nagyjából centimétereken múlik, hogy hol előnyös egy öv, derékvonal, a betűrés.
– Nagyon kell ügyelni rá, hogy hol végződnek a felsőhosszak, blézerek, szoknyahosszak, mert a megjelenés nagyon könnyen alsótest-hangsúlyossá válhat. (Rövidül a láb, erősödik a csípő.)

A hosszú felsőtest nem egyenlő a hosszú derékkal!

Ami sokáig megnehezítette a tisztánlátásomat, hogy az öltözködéssel foglalkozó szakirodalomban  alapvetően csak az alsó és a felsőtest arányairól esik szó:
1) Van az ideális arányú típus. (Akinek az alsó és felsőteste is arányos.)
2) Van a hosszú lábú típus. (Akinek az alsóteste hosszabb, mint a felsőteste.)
3) Van a rövid lábú típus. (Akinek az alsóteste rövidebb, mint a felsőteste.)

Ha valaki hosszú lábú típus (nyakigláb), nem lehet hosszú derekú is egyben, éppen azért hosszú lábú, mert rövid a torzó. Ez logikus.
Viszont ha valaki rövid lábú típus, ott már felmerül a kérdés, hogy milyen mindemellett a derékmagassága? Arányos, rövid, vagy hosszú? Tapasztalataim alapján itthon a hosszú derékvonal a ritkább. Ellenben majdnem minden nőnek rövid a dereka, és kicsit hosszabb a derékvonal és a combtő közötti átmeneti szakasz.

És akkor nézzünk egy hölgyet minderre példaként. Georgie Thompson angol újságíró, tévés bemondó, műsorvezető, sport közvetítő. A nyilvános adatai szerint 1 méter 57 centiméter, ami azért tűnik optikailag kevesebbnek, mivel az átlagosnál is rövidebb az alsóteste. No és van egy 1 méter 83 centiméter magas férje, aki mellett igazán pici kis nőnek tűnik a fényképeken. 🙂

A rövid alsótest nem egyenlő a körte típussal!

Mielőtt rávágnánk, hogy Georgie tuti körte típus, azért, mert pici és rövid lábú, és a súlypontja fél méterre van a földtől, érdemes kicsit objektívebben megnézni az arányait.

Bizony gyönyörű a válla, és szép, arányos ívei vannak. Én lágyabb homokórának mondanám, akit veszélyeztet a “bekörtésedés”, ha kicsit is előnytelenül öltözködik. (Vagy felszed néhány kilót)


A tévés személyiség öltözködésének másik nagy kihívása az, hogy alacsony. Annyira pici, hogy még a telepakolt bevásárlószatyor is ólomnehezéknek fest a kezében, így nagyjából bármi, ami kicsit is közelít az átlagos középmérethez, már hatalmasnak tűnik rajta.


Alacsony testmagassággal ne engedjük meg magunknak az “integetős kabátok és blézerek” luxusát! A felsőrészeket igazíttassuk le tisztességes ujjhosszúságra, különben mindenben úgy fogunk festeni, mintha kölcsönkaptuk volna valakitől – másfelől a legkisebb mértékben sem hat professzionálisnak egy kézfejre bukó kabát, vagy blézer.


Minél kevesebb vízszintes elvágást alkalmazzunk!

Alacsony testalkatnál, különösen, ha rövid lábakkal is párosul, kiemelten fontos az öltözködésben a vízszintes vonalak, elvágások megzabolázása, leegyszerűsítése. Elegendő egy előnytelen helyen végződő blézer, szoknya, egy kevésbé ideális színpárosítás, ami erős blokkokat alakít ki a testen, és alapjaiban rendül meg a harmonikus összkép.

Vannak dolgok, amiket érdemes átengedni a magas, vagy hosszú lábú nőknek. Ilyen például a midiszoknya, vagy bokaszoknya, a lábat elvágó, feltűnő csizmák…


Ne rövidítsük tovább a derekat!

A túlságosan széles övek, vagy a túlságosan magasra csúszó (természetes derékvonal, vagy fölé) kerülő derekazások még jobban összetömörítik a derékmagasságot.

Elméletben tehát ha azt halljuk, hogy a hosszú felsőtest tagolásához ideális az öv, legyünk nagyon kritikusak! Mindig vegyük figyelembe, hogy ezzel segítjük-e a derékvonalat, vagy éppen ellenkezőleg: eltűntetjük vele?


Ennél a testalkat típusnál nagyon nem szerencsés, ha az öv alatt optikailag egy erős trapéz forma alakul ki (amit például láthatunk a fehér ruhás képen, balra). Ez ugyanis egy az egyben kihangsúlyozza mind a rövid derékvonalat, mind az alacsony súlyponttal rendelkező csípőt – így bizony körte formává torzíthatja a legformásabb alkatot is!

Ha övet teszünk fel és nem a derék a legelső, amit észreveszünk magunkon, hanem éppen a csípő… valószínű nincs igazán előnyös helyen az az öv!


Egyszerű vonalvezetés, egyszerű övezés

A fenti válogatás után talán egyértelműbb, miért is látjuk arányosabbnak és sudárabbnak Georgiet a lenti két képen. A szabásvonalak finoman kihangsúlyozzák a testalkatát, az öv nem tolódik se nagyon fel a derekára, se nem rövidíti előnytelenül az alsótestét, a szoknyahosszak nem nyomják össze a lábait.


Nem feltétlenül értek egyet azzal, hogy százötven-százhatvan centi magassággal kötelező lenne embert próbáló tűsarokba kényszeríteni magunkat – főként, hogy láthatóan a cipők méretével is vannak gondok Georgienál – de egy nyitott lábfejű cipő segít tovább nyújtani a lábakat. (Habár hozzáteszem, ha minden más előnytelen rajtunk, a magas sarok nem oszt, nem szoroz…)


Összefoglalva

Mi az, amit általánosságban láthatunk, tanulhatunk Georgie Thompson testalkatából, öltözködéséből? Nagy vonalakban:

 • Ha alacsony vagy, ne viselj alaktalan, túlzó, terjedelmes anyagokat, díszítéseket, kiegészítőket, mintákat.
 • Rövid lábbal kerüld a túl sok vízszintes elvágást, különösen az alsótesten! Ne halmozódjanak se az egymás alól kilógó holmik, se a színek az alsótesteden!
 • Előnyösebb a ruha vagy a szoknya, mint a nadrág. Előbbi elrejti a lábat, utóbbi mindig mutat valamennyit abból, hogy az alsótest rövid/vagy erős.
 • A fókuszpont a derékon, vagy fölötte legyen, ne az alsótesteden.
 • Mérd fel, hova helyezhető az öv, a dekoráció a derékvonalon. Rövid derékmagasság esetén nem használjuk a természetes derékvonalat, mindent igazíts kicsit szellősebben lefelé.

Képek forrása: google


"A divatot meg lehet venni, a stílust birtokolni kell." Edna Woolman Chase

]]>
http://stilusmentor.hu/rovid-lab-rovid-derek-georgie-thompson/feed/ 8
Drágakövek hideg színtípusoknak – a semleges oldal http://stilusmentor.hu/dragakovek-hideg-szintipusoknak-a-semleges-oldal/ http://stilusmentor.hu/dragakovek-hideg-szintipusoknak-a-semleges-oldal/#respond Wed, 04 Apr 2018 19:41:32 +0000 http://stilusmentor.hu/?p=26671 A hideg színtípusok világába illeszkedő féldrágakövek, ásványok sorozatában most olyan darabokat szeretnék megmutatni, amik mondhatni bármivel viselhető opciót jelentenek. (Ha találkozunk velük)

balról jobbra: achát, füstkvarc, hegyikristály, hematit


(szürke) Achát – A kvarccsoport tagja. Már az ókorban is ismerték. Az achát sávos kalcedon, melybe néha opálanyag rakódik. Az egyes sávok színeikben igen különbözők lehetnek. Az egyik legváltozatosabb ásvány, a világ minden táján megtalálható.

Füstkvarc – Nevét a füstösnek ható színéről kapta, sokféle verzióban előfordul. Barnás, szürkés és fekete színváltozatban is létezik. Az angol-skót háborúk idején a skót harcosok amulettje volt.

Hegyikristály–  A kvarccsoport tagja. Színtelen átlátszó kristály, a legismertebb gyógykövek egyike, nagyon gyakori ásvány, hazánkban a Mátrában, vagy a Zemplénben is előfordul.  Neve a görög “jég” szóból ered. Az ókorban örökre megfagyott jégnek gondolták. Tejszerűen átlátszatlan formájában tejkvarcnak nevezik.

Hematit – Fontos vasérc. Már az ókorban is használták vérzéscsillapításra. Csiszoláskor vérvörössé válik a hűtővíz, innen is ered a Vérkő elnevezése. A színei sötétszürke, fekete, barnásvörös.


balról jobbra: holdkő, howlit, pirit, ulexit


Holdkő – A földpátok csoportjába tartozik, lehet színtelen, fehér, sárga, barna. Nevét a svájci Adula hegyről kapta (adulár), színjátéka leginkább a Holdfényhez hasonlítható. A klasszikus és legszebb holdkő Sri Lankáról származik. A fényjátéka minőségét a csiszolás is befolyásolja.

Howlit – Elefántcsont színű, hófehér, mattfehér, vagy színtelen kő. Nevét Henry How kanadai kutató tiszteletére kapta. A leggyakrabban gipsszel, kősóval együtt fordul elő a természetben. Kisebb dísztárgyakat, ékszereket készítenek belőle, gyakran festik türkizkékre, a jóval drágább türkiz helyettesítésére.

Pirit – A bolondok aranyának is nevezik, mert az aranyláz idején gyakran összetévesztették a termésarannyal. A leggyakrabban kocka formában fordul elő. Régen tűzcsiholásra használták, neve a görög pür (tűz) szóból ered. Mágikus amulettként is használták.

Ulexit – Nevét első leírójáról, Georg Ludwig Ulexről kapta. TV- kőnek is nevezik, mivel ritka optikai fényvezető. Ha a kő alá papírt teszünk, olyan, mintha a papíron lévő írás a kő tetején futna.Igyekeztem a lehető legpontosabban párosítani a drágaköveket és az ékszereket, de a tévedés jogát fenntartanám.

Forrás: pinterest (képek, ékszerek)
Szöveg: Wikipédia, Walter Schumann – Drágakő Biblia


"Igazán nevetni: ez a legtökéletesebb szépítőszer." Eötvös Károly

]]>
http://stilusmentor.hu/dragakovek-hideg-szintipusoknak-a-semleges-oldal/feed/ 0