Stílus mentor http://stilusmentor.hu Szín-stílustanácsadás Wed, 21 Nov 2018 20:41:10 +0000 hu hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.8 Drágakövek hideg színtípusoknak – zöld áramlás http://stilusmentor.hu/dragakovek-hideg-szintipusoknak-zold-aramlas/ http://stilusmentor.hu/dragakovek-hideg-szintipusoknak-zold-aramlas/#comments Sun, 18 Nov 2018 11:01:00 +0000 http://stilusmentor.hu/?p=28280 A zöldek kékkel összeolvadó árnyalataiban mindig érezni valamiféle misztikus kisugárzást. Magukban őrzik az ég és a víz találkozásának határtalanságát. A hideg színtípusok különleges és enigmatikus türkizzöldjeit akár ékszerként is viselhetjük!

balról jobbra: akvamarin, apatit, amazonit, aventurin


Akvamarin – A berillcsoport tagja. Nevét a tengereket idéző színéről kapta. A tengerészek szerencseköve, a legenda szerint a hableányok féltve őrzött kincsei közül való. A legkeresettebb a mélykék színváltozat, de előfordul világoskék, zöldeskék, égszínkék, áttetsző verziókban is. A színeloszlása egyenletes. A rómaiak azokat az akvamarinokat találták értékesnek, melyek egybeolvadtak a tengervíz színével.

Apatit – Ritka üvegfényű ásvány, a vízmentes foszfátok közé tartozik.  Neve a görög apaté-ből származik (csel, csalás), mert sokféle ásvánnyal összetéveszthető, úgy mint a berill, a topáz, a turmalin. A zöld változatot spárgakőnek hívják.

Amazonit – Zöld földpát. Nevét Amazoniáról kapta, érzékeny a nyomásra. Összetéveszthető a jádéval, a türkizzel.

Aventurin – A kvarccsoport tagja. Nevét egy üvegfajta után kapta a XVII. században, amikor egy üveggyárban egy véletlen alapanyag-keveréknek köszönhetően egy aventurinra megszólalásig hasonlító, csillogó üveget állítottak elő. Az alapszíne a legtöbbször szürkészöld, zöldes.


balról jobbra: malachit, dioptáz, krizokolla, türkiz


Malachit – A neve görög eredetű, de már az egyiptomi időkben is népszerű amulett, drágakő volt, porrá törve szemfestékként is használták. A középkorban boszorkányok ellen viselték, vagy orvosságként alkalmazták. Malachitból készítették a hegyizöld festéket.

Megcsiszolva koncentrikus gyűrűket látni rajta, sávokkal, rajzolatokkal. Csak ritkán találkozhatunk egyszínű malachittal. A nagyobb példányok inkább gyűjtői darabok. Nyersen üvegfénye, polírozva selyemfénye van. Régebben orosz cári rezidenciák falborításához, dekorációjához, berakásaihoz is felhasználták. Napjainkban is kedvelt ékkő, díszítőkő, iparművészeti tárgyakba, nyakláncokba, ékszerekbe egyaránt felhasználják.
Összenőhet türkizzel, azurittal, krizokollával úgynevezett eilátkővé.

Dioptáz – Kicsi, üvegfényű kristályok jellemzik, nevezik még rézsmaragdnak, rézkovandnak is. Összetéveszthető a smaragddal. Vízben oldódik. Neve a görög Diopteia névből származik (“áttetsző”). Már az ókori időkben is a gazdagság kövének számított, ritkasága okán keresett volt.

Krizokolla –  Rézkova. Zsíros, üvegfényű, átlátszatlan kő.  Türkizzel és malachittal eliátkővé nőhet össze. Színét a víztartalom befolyásolja. Ékszerkőként is használják, por állagban festékek elkészítésére is szolgált.

Türkiz – Égszínkék, kékeszöld, almazöld színezetben egyaránt előfordulhat. A neve azt jelenti, “török kő”. A másik neve, a kallait (“szép kő”) kevésbé ismert. Magas hőmérsékleten fakózölddé változik. A fény, verejték, olajok, napsütés hatására elveszíti a nedvességtartalmát, így a színében is jelentkezhetnek kisebb-nagyobb változások. Tisztálkodáskor, kézmosáskor vegyük le a türkiz ékszereket! Fényesítéssel a színe kiemelhető.

Ritka a tiszta kék szín, többnyire valamilyen erezettséget, pöttyözést megfigyelhetünk rajta. Összenőhet malachittal, krizokollával. Tömött masszákban, fürtösen, csomókban fordul elő hasadékokban.

Használták ékkőként, amulettként, a biedermeier korában az égszínkék türkiz nagyon közkedvelt volt.Igyekeztem a lehető legpontosabban párosítani a drágaköveket és az ékszereket, de a tévedés jogát fenntartanám.

Forrás: pinterest (képek, ékszerek)
Szöveg: Wikipédia, Walter Schumann – Drágakő Biblia


"Ha egyszer megtaláltad a saját egyensúlyodat, megtalálod a belső békét és belső erőt ahhoz is, hogy igazán fontosat adjál a világnak." Dan Millman

]]>
http://stilusmentor.hu/dragakovek-hideg-szintipusoknak-zold-aramlas/feed/ 2
Te is párkapcsolatban élsz a ruhatáraddal? http://stilusmentor.hu/te-is-parkapcsolatban-elsz-a-ruhataraddal/ http://stilusmentor.hu/te-is-parkapcsolatban-elsz-a-ruhataraddal/#comments Wed, 31 Oct 2018 15:08:08 +0000 http://stilusmentor.hu/?p=28160 Vajon eszünkbe jutott valaha is, hogy párhuzamot vonhatunk a közismert párkapcsolati mítoszok és a ruhatárunkkal kapcsolatos elvárásaink között? Természetesen ez nem egy halálosan komoly felvetés, inkább csak egyfajta érdekes áthallás a két témakör között, ami annyira nem is megátalkodott összehasonlítás, ha azt vesszük alapul, hogy mind az öltözködésben, mind a párkapcsolatban érdemes megfogalmaznunk a személyes igényeinket, nehézségeinket, erősségeinket. És hát igen… mindkét területen hajlamosak vagyunk néha kicsit (túl)általánosítani… többek között hasonló kijelentésekkel:

Majd egyszer minden jobb lesz, csak ki kell várni!

A jövőbeli megjelenésünkről néha sokkal tovább és többet ábrándozunk, mint amennyit valójában teszünk érte. Sokan várnak a ruhatáruk változásának eljövetelére úgy, mint egy kisebb csodára. Addig is, amíg ez bekövetkezik, a jelenlegi állapotokra inkább csak átmeneti időszakként tekintenek, így nem is nagyon foglalkoznak vele komolyan.

– Majd ha eljutok oda, hogy szép dolgaim legyenek!
– Majd ha megveszem magamnak azt a drága cipőt!
– Majd ha lefogytam annyira, hogy jó legyen rám! – a képzeletünkben épülő, szépülő gardróbszekrények általában éppen ott is ragadnak, valahol a távoli és elérhetetlen jövőben.

Mielőbb a tettek gyakorlati mezejére lépünk, annál előbb kezdjük felismerni, melyek is a reális, és melyek az irreális elvárások a ruhatárunkkal kapcsolatban!


Szeretném, ha tökéletes lenne!

Hajlamosak vagyunk idealizálni az öltözködés kérdéskörét. Nem véletlen, hiszen mindenhonnan a tökéletesség hamis üzenete árad felénk. Nyissunk ki egy divatmagazint, nézzünk meg néhány népszerű sorozatot, görgessünk végig néhány felkapott Instagram profilt, mit látunk? Tökéletesen összeválogatott, makulátlanul változatos ruhadarabokat viselő szereplőket, modelleket, sztárokat.

A tények azonban ennél sokkal szárazabbak, tudjuk, hogy Carrie Bradshaw ruhatárához nemcsak a belvárosi garzonja lenne jelentősen szűkös, de bizony a keresete is! A valóságban minket általában nem protegál a Dior, nincs végtelen gardróbszekrényünk, és végtelen pénztárcánk, hogy az év minden napján más szettben tündököljünk (más kérdés, hogy valóban ez lenne-e a cél?). És bizony még az is előfordul, hogy leszakad egy gombunk, vagy a gyerek beleken valamit a vadiúj ruhánkba.

A nőket általában nyomasztja, hogy a gardróbszekrényük szó szerint tele van botlásokkal, hibákkal, és úgy érzik, sose fogják elérni, hogy minden egyes ruhadarabjuk glóriában ragyogva sorakozzon a helyén. Sokan úgy fogalmazzák meg a ruhatárukkal kapcsolatos elvárásaikat, hogy legyen benne minden tökéletesen előnyös, tökéletesen divatos, tökéletesen párosítható, tökéletesen megfizethető és tökéletesen elnyűhetetlen. Nos, ilyen ruhatár nem létezik! Ha a “tökéletes” ruhatár megvalósítására törekszünk, eleve kudarcra vagyunk ítélve! Miért? Egyfelől azért, mert a kínálat nem fedi le az elvárásainkat, másfelől pedig azért, mert végső soron emberek vagyunk.

Ha nem engedjük meg magunknak a hibázás lehetőségét, sose fogunk fejlődni! Egy kis szabálytalanság, kihágás kell az egészséges egyensúlyhoz! Minél előbb megbékélünk a ruhatárunk esendőségével, annál előbb jutunk el arra a pontra, hogy egészében, a hibáival együtt elfogadjuk, ahol tartunk annak (tökéletlen) kialakításában.


Tartson örökké!

A globális ruhaipart fojtogató minőségbeli problémák sajnos egyre kevésbé teszik lehetővé a hosszútávú darabok beszerzését, másfelől az “örök darabokkal” kapcsolatban felmerül egy másik, nem kevésbé lényeges kérdés is. Valóban el tudunk köteleződni egy darab télikabáttal az elkövetkezendő… mondjuk tíz évre? Van aki könnyedén, mások évente lecserélik. Van, akinek több télikabátja van, mint mondjuk pulóvere.

A gyakorlatban már az is hatalmas eredménynek számít, ha egy-egy hétköznapi ruhadarab 5-6 évet minőségileg is a társunk tud lenni az öltözködésben úgy, hogy közben nem veszítjük el iránta az érdeklődésünket. A régi darabokat az újdonság lelkesedésével hordani bizony komoly kihívás és még komolyabb munka! Újabb és újabb kombinációkba helyezni, felfrissíteni, változatosan hordani egy-egy ruhadarabot igényel némi kreativitást és kitartást.

Nagyon jó, ha találunk egy-két igényes és némiképp időtállónak nevezhető darabot, csak ne feledkezzünk meg arról, hogy valóban és teljes értékűen ki is használjuk az öltözködésünkben!


Nem akarok többé csalódni!

A kudarckerülés az egyik leggyakoribb indoka annak, amiért az emberek nem szeretnek vásárolni. Nincs sikerélményük, ugyanazokba a nehézségekbe ütköznek, nem találják az ideális darabokat, csalódnak egy márkában stb., míg a végén már a bolt küszöbéről legyintve visszafordulnak.

– Nekem ez nem fog menni! – az öltözködés útvesztője bizony tele van hasra esésekkel és újrakezdésekkel. Kívülről ugyan tűnhet úgy, hogy másoknak nagyon egyszerűen és mondhatni kisujjból megy ez a témakör, de higgyük el, minden sikeres összeállítás mögött legalább egy tucatnyi kísérletezés és próbálkozás rejtőzik! A nagyobb galibák idővel és gyakorlattal kikopnak az öltözködésünkből, de olyan sosincs, hogy ne lehetne valamit még finomítani, alakítani, fejleszteni, tanulni!

Ha tehát átéltük életünk sokadik kudarcát egy sokadik, előnytelen skinny nadrággal, álljunk fel, és keressünk – még ha nem is tökéletes – de legalább elfogadható megoldást helyette! A ruhatárunk kialakítása sokkal inkább egy maratonfutáshoz hasonlítható, mint egy gyors sprinthez, tulajdonképpen élethosszig tartó munkafolyamat! Ne adjuk fel már a legelején!


"A divat változik, a stílus örök." Coco Chanel

]]>
http://stilusmentor.hu/te-is-parkapcsolatban-elsz-a-ruhataraddal/feed/ 2
A legminimálabb minimál http://stilusmentor.hu/a-legminimalabb-minimal/ http://stilusmentor.hu/a-legminimalabb-minimal/#comments Sun, 21 Oct 2018 09:48:17 +0000 http://stilusmentor.hu/?p=27978 A sminktanácsadások alkalmával nagyon gyakran kérdezik meg tőlem, hogy mi lenne a legkevesebb minimum, mondhatni a minimum minimuma, amit egy nőnek kötelező penzumként naponta magára illő kennie? Kicsit mindig zavarba hoz a kérdés, ami hasonlatos ahhoz, mintha hetekig járnánk mesterszakács tanfolyamra, hogy a végén megkérdezzük, hogy mindez szép és jó, de akkor ugye elegendő egy jó ételhez felrottyantani a vizet az instant levesporhoz? Sminkesként a válasz a kérdésre az, hogy a minimum smink az maga a smink, de persze kicsit árnyalhatjuk a képet.

Megúszni, vagy nem úszni?

A fenti kérdésben többnyire inkább az a kétségbeejtő tény bujkál, hogy a reggelünkben egyszerűen nincs szabad 10-15 perc, de még csak egy lélegzetvételnyi idő sem az olyan elfoglaltságokra, mint az alapozás, korrektorozás, pirosítás, szemfestés. Különösen kisgyerekes anyaként tűnik esélytelen küzdelemnek akár a fogmosás is, nemhogy a komplett sminkelés. Vannak, akik inkább alvásra, ébredésre, jógára, kávéra stb. fordítják azt az értékes negyed órát, így kénytelen-kelletlen szeretnének a lehető legkevesebbet foglalkozni a szépítkezéssel.

Milliószám találhatunk az interneten jó tanácsokat, tippeket 1 perces, 5 perces, 10 perces sminkekre, mindenki időbeli elvárásához igazodva. A kérdés itt nem is az, hogy milyen ördögi technikákkal tudunk a legkisebb idő alatt látványos sminket produkálni. A kérdés inkább az, hogy kinek, mit jelent az a bizonyos minimum-minimuma smink? Ha visszabontjuk a sminkelés tégláit, és elemenként átvizsgáljuk, mit is dobunk ki, mit tartunk meg, nincs két nő, aki egyforma választ adna arra, mitől is szabadul meg elsőként, ha időtakarékosságról van szó?

Smink helyett koncentráljunk az arcápolásra

Megtévesztő, hogy külső szemlélőként az egyszerű, harmatos, minimál smink sokszor valóban úgy tűnik, mintha “csak” egy reggeli arcmosásból és egy szempillaspirálozásból állna. Erre a hatásra rá is játszanak a különböző sminkes márkák. Gyönyörű fiatal arcokon mutatják be, mennyire kevés is elegendő a ragyogáshoz. Azt már nem annyira említik, hogy ahhoz a bizonyos “semmi” sminkhez azért legalább négy-öt réteg arckrém, bázis, feszesítő, előkészítő krém azért alapból felkerült a modellre, meg hát előtte kialudta magát, és ő maga otthon rendszeresen hidratál, és fotózás előtt esetleg finom hámlasztást, radírozást is csinált, hogy azzal is kevesebb dolga legyen a sminkeseknek. Egy rutinos, profi modell nem sminkben, hanem sminkre előkészített arccal érkezik egy fotózásra. A tanulság mindebből az, hogy a smink csak részben felel a kis csodákért, a munka érdemi és komolyabb háttere az arcápolás.

Ha teljes mértékben felesleges nyűgként éljük meg a sminkelést, ne erőltessük. Amit viszont mielőbb érdemes beépíteni a mindennapi, reggeli, esti rutinba, az az arcápolás! Különösen harminc, negyven év fölött, amikor a bőrproblémák halmozottan bukkannak elő, és már nem jelent gyógyírt egy kiadós alvás a homlokráncokra.

A rendszeres arcápolás nemcsak karbantartja a bőrt, de egyben (szinte) minimálissá tudja redukálni a megszépítésére fordított időt is. Egy ápolt arcon ugyanis valóban nincs szükség túl sok sminkre ahhoz, hogy ragyogjon. Ha még nem tettük meg, itt az ideje, hogy megtaláljuk a bőrünknek legideálisabb arcápolási formákat, krémeket, esszenciákat, hámlasztókat stb. A bőrünk halmozottan meghálálja már a legkisebb kényeztetést is!

Inkább szánjunk több időt és energiát egy jó hidratáló felfedezésére, mint egy sokadig, fiók mélyére süllyedő rúzs megvásárlására. Ha az arcbőrünk hámlik, vörösödik, érzékeny, feszít, aknés stb., keressünk fel bőrgyógyászt, kozmetikust. Bár sokan szkeptikusak a témában, de már az is hatalmas segítséget jelenthet, ha nevén nevezzük az arcunkon kialakuló, konkrét bőrproblémákat.

Elsődlegesen az egyéni adottságok határozzák meg a minimum sminket

Nem a “Kardashian féle arcárnyékolás”, a háromféle szemhéjfesték felvitele, vagy a tökéletes vörös rúzs akkurátus felrajzolása a legfontosabb eleme a sminknek. Nem a pillatőhöz rajzolt fekete szemceruza tesz minket reggelente harmonikusabbá. Egy tusvonal szemfestés nélkül, egy vörös rúzs alapozás nélkül, egy satíros szem szemöldök kihúzás nélkül a külső szemlélőben nagyon foghíjas benyomást kelt. A sminkből önállóan kiemelt részletek sokszor inkább csak felhívják a figyelmet a kihagyott lépésekre. Sajnos naponta találkozunk szembejövő, “kék szemceruzákkal”, külön életet élő műszempillákkal, kicsúszkáló, vörös rúzsokkal. Önmagában a pirosításnak sincs sok eredménye, ha mellette a bőrkép foltos, eres, vöröslő.

A sminkelés minimumának mértékét mindig az arc és a bőr egyéni sajátosságai alapján próbáljuk eldönteni!

 • Ha például problémás a bőrünk, rosaceával, aknéval, májfoltokkal, öregségi foltokkal küzdünk, az alapozó elhagyása kevésbé jó döntés, mint mondjuk a rúzsozásé.
 • Ha konkrétan nem látszódik a szemöldökünk íve, mert hiányos, kikopott, akkor valóban minden reggel tanácsos foglalkozni ezzel a területtel, mielőtt nagy nyilvánosság elé lépünk.
 • Ha bíbor karikákat örököltünk a szemeink alá, valószínű, hogy egy jól fedő korrektorra szükségünk lesz a mindennapok rohanásában is.
 • Ha mélyen ülő a szemformánk, célszerű a legegyszerűbb és legfinomabb gyöngyházfénnyel kicsit világosítanunk a szemhéjat, hogy ne legyen fáradt a tekintetünk. Hasonlóképp, ha szemüveget viselünk, ami erősen kicsinyít.

A cégek is tudják, hogy nincs időnk.

A termékpalettákon egyre nagyobb választékban fordulnak elő a kettő az egyben, három az egyben alapozók, hidratálók, amik pontosan azért olyan népszerűek, amiért kifejlesztették őket: egyetlen arckrémezés időtartamára lerövidítik a krémezés-ápolás-fényvédelem-alapozás mizériáját. Lehet kapni rúzs-pirosító krémeket, highlightereket, amiket a szemhéjunkra és az arccsontunkra egyaránt felütögethetünk. Az tehát, hogy nincs kapacitásunk tizenötféle kis tégelyre, dobozra, festékre igazából már nem jelent kifogást.

A minimum smink a lehető legdiszkrétebb legyen!

Mindezeket a lépéseket nagyon természetes, bőrszínünkhöz igazodó árnyalatokkal, termékekkel fessük fel. Ha csak részleteiben készítünk el egy sminket, a lehető legdiszkrétebb színekkel tegyük! A finom smink éppen csak frissít, egységesít, a külső szemlélőben elsőre akár fel sem merül, hogy ott van. Ne arra hívjuk fel a figyelmet, hogy egyetlen dolgot kentünk csak magunkra!

És hát ugye az a bizonyos pigment-faktor…

Önmagunk smink nélküli arca olyan, amilyen. Kiegyensúlyozottabb, problémásabb, frissebb, ernyedtebb, vannak olyan genetikai tényezők, amiket mielőbb érdemes elfogadnunk. Vannak, akik smink nélkül is karakteresebbnek tűnnek, és nem feltétlenül azért, mert fiatalabbak, vagy arányosabb vonásokkal áldotta meg őket az anyatermészet. Egyszerűen feltűnőbbek, színesebbek, tömörebbek az adottságaik.

Magasabb természetes kontrasztok és színek


Nevezhetjük ezt természetes attraktivitás-faktornak is, egyszerűen más benyomást kelt egy élénkebb és egy visszafogottabb típus sminknélkülisége. Erre mondjuk, hogy egy Tavasz, vagy egy Tél típust már egy leheletnyi pirosítóval is üdévé lehet tenni, egy Nyár, vagy egy Ősz típusnak kicsit többet kell tennie ugyanezért a hatásért. (Néhány perccel többet.) 🙂 Egyszerűen gyengébbek a kontrasztjaik, könnyebben összemosódnak rajtuk a színek, feltűnőbbek a fáradtság, kialvatlanság nyomai.

Gyengébb természetes kontrasztok és színek


Ha tehát a saját minimál sminkünket próbáljuk kialakítani, a smink tutoriálok felfedezése mellett próbáljuk meg felmérni, hogy valójában mire is van szükségünk, ha gyors, vészhelyzet sminkről van szó?

 • Mennyi tényleges időnk van a smink elkészítésére? Gyakoroljunk egy kicsit, minél rutinosabbak vagyunk, annál hamarabb elkészülünk egy eleinte végtelenségnek tűnő sminkkel is.
 • Mi az, amit nem érdemes kihagynunk? A korrektort a szemünk alá? A színezett hidratálót a kényes helyekre? A szempillaspirált a takart szemhéj emeléséhez? A nappali rúzst a fakóbb ajkunk hangsúlyozásához? Ez mindenkinél egyéni és eltérő, adottságoktól függően!
 • Haladjunk fokozatosan! Ha eddig nem volt része a reggeli készülődésünknek a sminkelés, csináljuk meg belőle mondjuk a legfontosabb hármat (például krémezünk, alapozunk, pirosítunk), esetleg a szempillaspirált feltesszük a munkahelyen, a rúzst felütögetjük a kávézás után.
 • Vásároljuk meg a lehető legtermészetesebb árnyalatokat, a minimál smink nagyjából egyenlő a natúr sminkek szépítő-visszafogott palettájával. Csak annál is kevesebb lesz rajtunk.

Képek forrása: google


"A divatnak nem az a lényege, hogy mi illendő. Az öltözködés sokkal élvezetesebb, ha téged tölt el örömmel." Alexander Wang

]]>
http://stilusmentor.hu/a-legminimalabb-minimal/feed/ 4
Csillog, vagy villog? http://stilusmentor.hu/csillog-vagy-villog/ http://stilusmentor.hu/csillog-vagy-villog/#comments Sun, 14 Oct 2018 17:58:08 +0000 http://stilusmentor.hu/?p=27945 Bár az időjárás még nem emlékeztet rá, de lassan ismét utolérnek minket a téli hónapok, a hivatalos események, bálok, céges vacsorák, évzáró rendezvények szépségei és nyűgei. (Ki-hogyan éli meg őket, ugyebár.)

Ezt az időszakot öltözékben, sminkben, ékszerekben sokszor automatikusan azonosítjuk a szaténnal, laméval, strasszkövekkel dekorált éjjeli csillogással, holott a divatiparnak nem kellene feltétlenül és kizárólagosan szikrázó köntösbe öltöztetnie a kirakatokat októbertől februáig. Ugyanis nem mindenkin mutat egyformán előnyösen ugyanaz a rivaldafény.

A színtanácsadások egyik legfontosabb eleme annak a megfigyelése és meghatározása, hogy mennyi fényt is visel el az arcunk, ha öltözködésről van szó? Először is tisztázzuk a leggyakrabban felmerülő kérdést: hogyan is működik a csillogás?

Mert vannak a Tél típusok…

Egyszerű, és könnyen megjegyezhető alapszabály, hogy egy anyag csillogása mindig felerősíti annak színerejét! Minél fényesebben csillog valami, annál erőteljesebbé változik a színe. Nem is akárhogyan, ugyanis a csillogó felület a szín fő tulajdonságát fogja a leginkább kiemelni! (A világos színnek a világosságát, a sötét színnek a sötétségét, az intenzív színnek az élénkségét.)

 • Mit láthatunk egy kristálytiszta, jégkék szaténruhán? Azt, hogy szinte vágóan világossá válik a csillogástól, akár egy napfényben átvilágított jégcsap.
 • Egy sötétkék, egy borvörös, egy padlizsánlila bársonyruha csillogásában a mélység fog felerősödni, minden árnyéka szinte feketén kavarog előttünk. Minél sötétebb és minél fényesebb egy anyag, annál drámaibb ez a hatás.
 • Ha pedig egy vakító ultramarin, pink, napsárga stb. árnyalatot látunk csillogni, az szinte lehetetlenül dinamikusnak és telítettnek fog tűnni, hiszen még élénkebbé, még tündöklőbbé válik az anyag fényességétől.

Nem véletlenül mondjuk, hogy egy Tél típuson nem lehet semmi elég élénk, vagy elég szikrázó, hiszen a csillogással fizikailag a lehető legtöbbet hozzuk ki az adott színtulajdonságból! A Tél típus nagyon élénk, nagyon világos, nagyon sötét végpontjainak kifejezetten jót tesz még egy kis határfeszegetés, ezért is tűnnek káprázatosnak egy-egy ilyen látványos ruhadarabban. (Vigyázat, a kép becsapós! Ilyenkor gondoljuk azt, hogy ez mindenki máson is így fog mutatni!) 🙂

A Tél típusokon a csillogás mindig nagyon természetes benyomást kelt.


És mindenki más…

Rávághatjuk, hogy a Tél típusokon kívül senki se viseljen szatént és flittereket, de lehetünk egy kicsit precízebb “szabályszegők” is, ha kedvünk tartja. Vannak olyan színtípusok (szám szerint három), melyek valamilyen úton-módon közeli rokonságban állnak a Tél típusokkal. A Sötét Ősz (Ősz-Tél), az Élénk Tavasz (Tavasz-Tél) és a Hideg Nyár (Nyár-Tél) egy-egy színtulajdonságában összekapcsolódik a Telekkel, ami izgalmas és érdekes módon lehetővé tesz némi plusz csillogást csempészni az öltözködésükbe.

A Télhez kapcsolódó altípusokon némi csillogás megfontoltan alkalmazható.


Megfigyelhetjük, hogy általában a fő színtulajdonságukban tolerálják jobban a csillogást, például a Sötét Ősz típuson kizárólag sötétebb színekben, vagy sötét színek kombinálásával érdemes próbálkozni a csillogással. Az Élénk Tavasz típuson az élénk színek mutatnak izgalmasan egy kis fénnyel felerősítve, a sötétek már öregítők lehetnek! A Hideg Nyár típusnak akár egy világosabb, akár egy középerős színét izgalmasabbá tehetünk egy kis fénnyel, csak ügyelni kell rá, hogy a Tél típusok határvidékét már ne lépjük át. (Tehát egy fukszia ne váljon Tél típusú fuksziává rajta.) Sötétkéket már ő se viseljen fényes felületen, mert végtelen mély kúttá változik rajta!

Ha a hétköznapi öltözködésre szeretnénk mindezt átfordítani, leegyszerűsítve mondhatjuk, hogy például:

 • Egy Sötét Ősz típuson remekül mutat egy sötét csokoládébarna, sima fényű bőrdzseki, akár szegecsekkel is lehet dekorált.
 • Egy Élénk Tavasz típuson jól mutat egy ekrü selyemblúz, vagy egy intenzív színekkel dekorált viszkóz, vagy poliészter szoknya.
 • Egy Hideg Nyár típushoz remekül illeszkedik egy gyöngyházfényű, ezüst blézer.

Fontos kiemelnünk, hogy ez nem jelenti azt, hogy minden és egyformán csillogó lehet ezen típusok megjelenésében! A fényesebb felületeket alkalmazzák nagyon körültekintően, akár kisebb részletekben, kiegészítőkben. Inkább csak plusz lehetőségként, kikacsintásként tekintsenek erre az irányra, ne fő csapásirányként, mert könnyen azt vehetik észre, hogy túlragyogja őket a ruhatáruk.


Tehát, mindenki más…

Az anyagok fényvisszaverő képessége nagyon különböző, éppen úgy, ahogy a bőrtónusunké is. Minél simább, csiszoltabb, tisztább felületű valami, annál több fényt ver vissza, minél tisztább, ragyogóbb egy bőrtónus, annál többet tud ebből visszatükrözni.

Vannak olyan típusok, akiknek nagyon kevés fényt igényel a bőrtónusa, hiszen önmagában sem nevezhető ragyogónak, sokkal inkább matt, hamuszürke, kissé tompa benyomást kelt. Minél fénytelenebb a bőrünk, a szemünk, a szemfehérjénk, annál látványosabban válik rajtunk egy csillogó ruha reflektorrá. A túlzó csillogás teljesen elvonja a figyelmet az arcról, sokszor még a sminket is láthatatlanná teszi. Van, akin már egy kicsit fényesebb karóra, vagy egy előbukkanó strasszkő is túlzó figyelmet követel.

Kiemelten érzékenyek a fényerőre a Nyár és az Ősz típusok, hiszen a színeik eleve kissé lágyabbak, így sokkal harmonikusabban mutatkoznak meg visszafogottabb anyagkarakterekben. (Például gyapjún, pamuton, flanelen, csipkén stb.)

Vannak, akiken már a legkisebb csillogás is túlzásnak hat, nemhogy a sok.


Amennyiben úgy hozza a Sors, hogy mégis csillogó, vagy fényesebb ruhát próbálunk, még fontosabb szempont, hogy kerüljük el az előnytelen árnyalatokat! Ha egy ruha színvilága eleve távol áll az adottságainktól, és még ráadásként fényes is, szinte biztosak lehetünk benne, hogy a negatív hatása is felerősödik majd a csillogással együtt! Egy átlagos narancssárgát brutális kohószínné változtathat rajtunk néhány flitter. Egy “éppen elmegy” pirosból tüzes lángokat csihol egy lakkosabb felület. Egy sötét szín sötétsége ólomsúlyként fog ránk nehezedni, ha fémszálakkal van tele. Ha belenézünk a tükörbe, és az első kérdésünk az, hogy “Ki ez az öregasszony?” – szinte biztos, hogy túl sok rajtunk a fény és a szín.

A csillogó ruhák örök kísértésként lebegnek a diszkrétebb színvilággal rendelkező típusok előtt, különösen akkor, ha ragyogó, égi jelenségként elsuhan előttük egy szikrázó szaténruhába öltözött Tél típus. A sztrasszokkal, flitterekkel, gyöngyökkel kirakott ruhák csodálatos szirénéneke majdnem minden nőt megérint egyszer. (Ha más nem az esküvője szervezésekor.)

A szélsőséges kísérletezés helyett ilyenkor inkább vegyük elő a legszelídebb színünket, és őt erősítsük fel némi fénnyel, ha mindenképpen vonzódunk a csillogóbb felületekhez. Egy fáradt rózsaszín, egy romantikus barackszín, egy békés karamellszín kevésbé válik bántóvá, így élvezhetünk némi csillogást anélkül, hogy eltűnnénk mellette. És ne feledjük, a kevesebb (fényerő) ebben az esetben valóban több.

Képek forrása: google


"Sohasem késő feltenni magunknak a következő kérdést: vajon készen állok rá, hogy megváltoztassam az életemet, és én magam is megváltozzam? Nem számít, mennyi idősek vagyunk, és mi minden történt már életünkben; teljesen megújulhatunk." Elif Safak

]]>
http://stilusmentor.hu/csillog-vagy-villog/feed/ 2
Életkorok, (szín)változások 5. rész – az Ősz típusok http://stilusmentor.hu/eletkorok-szinvaltozasok-5-resz-az-osz-tipusok/ http://stilusmentor.hu/eletkorok-szinvaltozasok-5-resz-az-osz-tipusok/#respond Sat, 15 Sep 2018 17:44:05 +0000 http://stilusmentor.hu/?p=27759 A színtípusok időskori színváltozásairól szóló sorozat utolsó csoportja következik.

Az őszüléssel mindennek vége?

Ha valaki meleg színtípusba tartozik, és kicsit utánaolvasgat a témakörnek, könnyen érezheti úgy, hogy minden rá vonatkozó javaslat kizárólag addig érvényes, amíg meg nem őszül, onnantól pedig csapóajtóval választják el a színpalettájától, megőszült, így járt! Az őszülés teljesen természetes folyamatát gyakran úgy képzeljük el, mintha egyik napról a másikra gyökeresen és alapvetően megváltoztatná a megjelenésünket, holott közel sem annyira gyors, és közel sem annyira drasztikus jelenségről van szó.

Egy gyönyörű gesztenyevörös, aranyszőke, rézszőke hajszínt elveszíteni ugyanakkor nemcsak a haj megőszülésével lehet! A kamaszkor, a szoptatás, a pajzsmirigyproblémák, a klimax és még sorolhatnánk, hányféle betegség, hormonális probléma stb. teszi sötétebbé, fénytelenebbé, tompábbá a hajszínt anélkül, hogy akár egy árva ősz hajszál is megjelenne benne.

Az Ősz típusok esetében a hajszín megváltozása azért tűnik jelentősebb változásnak, mert látványosabb. A meleg fénnyel csillogó haj letompulásával, kivilágosodásával, ezüstössé válásával eltűnik a megjelenés egyik támpontja. (Ahogy minden más típusnál is!) Másfelől, ha letakarjuk az ősz hajszínt, a bőrtónus, a szemszín ugyanúgy reflektál a meleg színekre, mint addig. Hideg színtípussá tehát nem válik egy meleg típus azzal, hogy a hajszíne megőszül, megváltozik. Pusztán kissé tompábbá, lágyabbá válnak a színei.

ŐSZ TÍPUSOK Változás jellege Várható irány Alternatíva
Meleg  Ősz
(Ősz-Tavasz)
lágyabb, világosabb Meleg Ősz Lágy Ősz
Lágy Ősz
(Ősz-Nyár)
lágyabb, semlegesebb Lágy Ősz Világos Tavasz
Sötét Ősz
(Ősz-Tél)
lágyabb, semlegesebb Sötét Ősz Meleg Ősz

Meleg Ősz – Minél karakteresebben képviseli valaki a vörös hajú, szeplős Ősz típust, annál kisebb a valószínűsége, hogy bármilyen irányban is megváltozna a színvilága a hajszín őszülésével. Hideg típussá bizonyosan nem változik, hiszen a bőrszíne, a szeplőssége, a szemei melegsége élete végéig megmarad. Valószínű, hogy egészében világosabbá válik a palettája, hiszen a gesztenyevörös hajszín mélységét már elveszíti. (Barna szemszínnél ez a mélységi érték akár meg is maradhat, hiszen a barna szemszín jól kiegészíti a közepes színeket! lásd: Woddy Allen)

A színek élénkségében pedig nem tud olyan könnyedén átkacsintani a Meleg Tavasz színpalettájára, mint fiatalon. A kékes, rózsás tónusok időskorban is nagyon látványosan sápasztják, fakítják ezt a típust, így valamennyi borostyános, aranyló melegség mindig maradjon a ruhatárában, de legfőképp a sminkszíneiben. Ameddig megvalósítható, javasolt a hajszínben valamilyen aranyló, rezes árnyalatot fenntartani.

Lágy Ősz – A Lágy Ősz a semleges-meleg, és a semleges-hideg színek határvidékén egyensúlyozhat időskorában is. Ha kedve tartja, némiképp több árnyalatot csempészhet át a Lágy Nyár palettájáról. Jól beilleszthető a ruhatárába a padlizsánlila, a kakaóbarna, a rózsabarna, a farmerkék. Azonban teljesen Nyár típusként nem tanácsos ősz hajjal sem öltözködnie, a klasszikus babarózsaszín, púderkék, orgonalila, fukszia sápaszthatja, fakíthatja.

A Lágy Ősz alternatív útvonala lehet még egyfajta lágyabb Világos Tavasz típusú hangulat megalkotása. Például a könnyed, világos barackszínek, selymes vajszínek, krémszínek, drappok, bézsek nagyon kellemesen megalapozhatják az időskori ruhatárát. A hajában nagyon jól mutathat egy kis játékosság, melírozással, nem túl világos, nem túl sötét aranyszőkék, melegszőkék átmenetével izgalmassá teheti a hajszínét. Továbbra is kerülje a sötét és az élénk végpontokat az öltözködésében, ezek még egyértelműbben elütnek tőle!

Sötét Ősz – az Ősz típusok között a Sötét Ősz típust érinti a legérzékenyebben az őszülés. Mivel ennek a típusnak a fő karakterjegye a mélység, hasonlóképp a Sötét Tél típushoz, időskorában sem változik könnyed, világos típussá. Hogy megőrizze a bőrtónusához, szemei barnaságához illeszkedő kontrasztokat, ügyeljen rá, hogy ne forduljon kizárólag a pasztellszínek felé! Ha erőtlen, bágyadt színek mögé bújik, legyenek azok akár hidegek, akár melegek, erejét veszíti! Valamennyi színerő, közepes színérték mindig tűnjön fel rajta, ha másként nem, mintavilágban, színkombinációkban! Ha Sötét Tél típusként kezd el öltözködni, az könnyen lesápasztja, leuralja. A jeges színek, a királykék, a pink, a fekete és a hófehér időskorában sem lesz ideális az arca közelében. A melírozás mindig jól mutat, ha még nem szeretne teljesen őszre váltani, keverje a rézszíneket, az aranybarnákat, a sötét aranyszőkét a hajszínében.


Ilyen volt, ilyen lett…

Ősz típusú, ősz hajszínű női hírességet szinte biztos, hogy lehetetlen küldetés találni, ezért meg sem próbálkoztam vele. Példánk ebben az esetben Isabelle Huppert, francia színésznő, aki pályafutása során a hajszínskála megannyi árnyalatát kipróbálta a világos aranyszőkétől a mézszőkén át a rézszőkéig. Szerencsére szinte mindig meleg árnyalatokkal kísérletezett, így csak egy-egy filmszerepben láthatjuk őt kifejezetten előnytelen parókával. Szeplős bőrtípusához, zöldesszürkés szemszínéhez már a legkisebb vöröses fény is nagyszerűen simul.

Isabelle fiatalságát a hetvenes, nyolcvanas évek színkavalkádjában töltötte, ennek megfelelően az öltözködése inkább eklektikusnak, mint kiforrottnak nevezhető.

Ilyen volt, ilyen lett… Isabelle Huppert


A hatvanas évei közepén járó színésznő úgy tűnik, hogy hajszínek terén megállapodott egy közepes rezes színnél, ami igazán nagyszerűen kiemeli az adottságait, és igazából talán ez is a legelőnyösebb árnyalata.

Ha valaki látott már minimum két filmet tőle, biztosan tudja, hogy a legutolsó, ami jellemzi, az a visszafogottság, vagy a bátortalanság. Ez a bemutatókon, filmfesztiválokon viselt ruháin is tükröződik, szívesen felvesz extrémebb darabokat is, nem fél a csillogástól. A színek némiképp ötletszerűen jelennek meg az öltözködésében, gyakran visel feketét, fehéret, vagy túl sötét, túl harsány árnyalatokat, melyek egyaránt sápasztják, vagy eluralják törékenyebb adottságait. Sajnos már-már a védjegyévé vált a sötét rozsdavörös rúzsozás, ami kicsit szigorítja a vonásait, keskenyíti az ajkait, az arcát.

Összességében azt mondhatjuk, hogy Isabelle Huppert nagy valószínűség szerint tisztában van azzal, hogy meleg színtípus, azonban egészében sokkal kevesebb tudatossággal választja ki az öltözéke színeit, mint amilyen jó érzékkel festeti a hajszínét.

Ilyen volt, ilyen lett… Isabelle Huppert


Mivel jellemzően a kamera túlsó oldalán áll, nem egyszerű ideális, fiatalkori képet találni Ridley Scottról, de talán az alábbi válogatásból is kiderül, hogy a híres amerikai filmrendező jeles képviselője az Ősz típusoknak. Színekben gazdag példaképeket itt se reméljünk, a rendezők munkaviseletére leginkább a póló, az ing, és a kapucnis felső jellemző.

Ilyen volt, ilyen lett… Ridley Scott


Ami talán elsőre feltűnhet, hogy a vöröses, aranyló alapjegyek még nyolcvanegy éves korában is felfedezhetők a megjelenésében! Az őszülés ugyan némiképp tompította a színeit, de teljesen nem változtatta meg. (A hófehér például továbbra is nagyon jegesen éles hatású az arca mellett.)

Egy-egy részletben is egyértelmű, mennyire szüksége van ennek a típusnak a színekre, de leginkább a meleg színek erejére. Akár a gesztenyebarna pulóvert, akár a homokszínű sálat, vagy a mohazöld pulóvert nézzük, mindegyik életet, aranylást kölcsönöz a bőrtónusának. Egy idős Ősz típus bármilyen szafari színnel, drappal, bézzsel, aranybarnával, teveszőrszínnel is tökéletes hátteret ad a ruhatárának, és elkerülheti a hideg színek csapdáit. Még ha a legvisszafogottabban is teszi, amit visel, az meleg fényű legyen!

Ilyen volt, ilyen lett…. Ridley Scott


Késő alkonyi fényben

Általánosságban az tanácsolható, hogy Ősz típusként érdemes valamilyen meleg, aranyló, rezes alapszínezetű hajfestéssel, melírozással fenntartani az eredeti hajszínhez legközelebb álló árnyalatot, ameddig ez lehetséges. Időskorban a teljesen kifehéredett hajra hamvasítás, gyöngyszőke hajszínezés helyett inkább valamilyen világos aranyfényű festés kerüljön, hogy adjon némi ekrüs csillogást a hajszínnek.

Természetesen egy Ősz típusnak is szíve-joga úgy dönteni, hogy teljes természetességében meghagyja a hajszínét olyannak, amilyen. Ebben az esetben sem tanácsolt hideg színekre váltania, inkább keresse meg a színpalettáján azt a színmélységet, élénkségi értéket, amit az adottságai egészére nézve továbbra is harmonikusnak talál.

 

Képek forrása: google

"A saját utamat kell járnom halálom órájáig, ugyanis mások elgondolásait nem érthetem, nem követhetem és nem válthatom valóra, csak a magamét." Charlotte Bronte

]]>
http://stilusmentor.hu/eletkorok-szinvaltozasok-5-resz-az-osz-tipusok/feed/ 0
Miss Sloane – egy vörös rúzs végjátéka http://stilusmentor.hu/miss-sloane-egy-voros-ruzs-vegjateka/ http://stilusmentor.hu/miss-sloane-egy-voros-ruzs-vegjateka/#comments Sun, 26 Aug 2018 13:24:34 +0000 http://stilusmentor.hu/?p=27659 A Miss Sloane című filmnek már a plakátja is fekete-fehér, mintha vizuálisan is tükrözné Amerika egyik legégetőbb problémájának a kettősségét: a fegyvertartással kapcsolatos vitáknak úgy tűnik, jelenleg csak igen, vagy nem oldala létezik.

Ha valaki szereti a hasonló témakörű, politikai színezetű drámákat, biztosan leköti majd két órában, hogyan is kergetőznek a különböző érdekeltségi körökbe tartozó közszereplők, és milyen eszközökkel is áskálódnak egymás ellen a céljaik elérése érdekében. Az, hogy a film egyértelműen a “nem” oldalán áll a fenti vitában, csak a történet keretét adja. Miss Sloane harcolhatna bármi másért ugyanilyen vehemensen, kiragadhatunk millió égető problémát napjaink válsághelyzetei közül. Washington politikai játszótere azonban mindig is közkedvelt háttere volt az ilyen egyszemélyes drámáknak. Ha ezt a filmet harminc évvel ezelőtt forgatják, biztosan Robert Redford lett volna a főszereplője.

Az, hogy Jessica Chastain tűéles pontossággal alakítja a rettenthetetlen lobbistát, nem is kérdés. Viszont az, hogy a karakter milyen benyomást kelt, nem pusztán rajta múlik ebben a filmben. Nagyon érdekes belegondolni, hogyan is festene ugyanez a film egy másik főszereplővel? És itt nem Jessica Chastain színészi kvalitásait kérdőjelezném meg, hanem pusztán a fizikai adottságaival kapcsolatos benyomásokat érdemes átgondolnunk.

Amikor a ruhatár fegyver

Manapság tele van a képernyő erős, független női karakterekkel. Elizabeth Sloane akár a Trónok harcában is megállná a helyét, olyan elszántsággal és fókuszáltsággal veti bele magát az ármánykodásba, sőt, időnként úgy tűnik, még élvezi is a rosszfiú szerepkörét.

A fekete és a fehér, akár a sakktábla mezői hálózzák be az egész filmet, és kiemelten Elizabeth Sloane megjelenését. Az öltözéke szó szerint a páncélzata, ahogy a vörös rúzsa a pallosa. Hogy van-e a kosztümök mögött ilyen jelmeztervezői elképzelés nem tudhatjuk, de most tegyük fel, hogy van.
Mit mesélnek a ruhái erről a nőről?


A legfontosabb a professzionalitás. Mindenekfelett. A politika, a lobbizás kemény terep, mondhatjuk a mai napig férfiak uralta terep, így nőként miss Sloane első feladata az első benyomással egyben a határokat is kijelölni. A ruhatára hivatalos. Különösen érdekes, mennyire zárt rajta minden, a gallérok, a betűrések, a végződések. A megjelenéséből az tükröződik, hogy még a lehetőségét is kizárja annak, hogy a nőiessége megcsillanhasson ezekben az összeállításokban. (Még a körömlakkja is sötét – fekete?)

Nagyon izgalmas azokat a jeleneteket megfigyelni, ahol férfiakkal van egy helyiségben. Minden mozdulatával uralni igyekszik a helyzetet. Finom gesztusok, elfordulások, zsebre tett kezek, viszonzatlan kézfogások, összefont karok stb. A testbeszéd elárulja, mennyire zavarba tudja hozni a férfiakat a viselkedésével – ami a célja is egyben. (A férfi-nő kommunikáció oldaláról is nagyon érdekes lenne kielemezni ezt a filmet.)


Másfelől miss Sloane tipikusan az a nő, akit nem érdekel különösebben az öltözködés, vagy a divat. Képzeljük el, hogyan vásárol egy ilyen típus? Online. Valószínű. Vagy megbízza az egyik alkalmazottját, hogy hozzon neki egy 36-os, fehér blúzt a plázából. A funkcionalitás fontosabb, mint az esztétikum. A célok fontosabbak, mint az eszközök. Az öltözködés csak a kötelező formalitás, a ruhák pedig a játéktér részei.


Pontosan ugyanez tükröződik a sminkjéből is. Miss Sloane nem visel tökéletes sminket, sőt. Nem szép a sminkje. Erős, karcoló, nyers.

A rúzs valószínű valamilyen matt szupertartós vörös, a szemhéjára valami szürkésbarna színt tesz, szempillaspirál és kész. Miss Sloane nem olvasgat Cosmo tippeket arról, hogy mi előnyös a mélyen ülő szemformájához, vagy mi a titka a tökéletes rúzsozásnak. A rúzst amúgy sem szexuális okokból használja. A vörös rúzzsal egyszerűen csak rákényszerít mindenkit, hogy arra figyeljenek, amit mond. Mivel a munkája szerves része a beszéd, a közlés, akár a hazugság, a félrevezetés, az irányítás stb.

A vörös rúzs szimbolizálja a hatalmat, a kontrollt, amit miss Sloane a szavaival, az érvelésével kíván elérni. Ebben a filmben a vörös rúzsnak egyetlen pillanatra sincsen semmilyen erotikus tartalma, sőt. Néhol már-már egészen kellemetlen, szigorú mellékszereplővé válik.


A karakter vagy zseniális, vagy teljesen félrecsúszott

Ha végiggondoljuk, más lehetőség nincs. Ugyanis egyetlen fontos tényezőről még nem beszéltünk, az pedig miss Sloane haja. Felmerül a kérdés, hogyha ennyire logikus, érzelemmentes karakterről van szó, miért nem adtak Jessica Chastainra egy jellegtelen barna, vagy szőke parókát? A dilemma a következő: vajon ebben a filmben miss Sloane a vörös, vagy “csak” Jessica Chastain? Előbbi megközelítés igazán izgalmas vizuális réteget adna a történethez.

Az egész film monokróm, fekete-fehér világában ugyanis egyetlen szín van, ami valódiságot tükröz, az pedig a vörös hajszín. Mintha az ártatlanság, a tisztesség, az empátia legutolsó szalmaszála lenne, a legutolsó igaznak mondható dolog, ami miss Sloane karakterében még maradt. Az utolsó, amit még nem fedett el, nem takart el magából erőszakkal.
Mert egyébként minden zseniális csavar, váratlan húzás, jéghideg professzionalitás mögött a film tulajdonképpen arról szól, mikor is fog ez a nő összeroppanni?


Jessica Chastain a gépezetként működő karakternek a tekintetével ad lelket, és egy-két jelenetben felvillantja a törékenységét. Rettentően keveset tudunk meg miss Sloane hátteréről, életútjáról, de abból a kevésből is nyilvánvaló, hogy valószínűleg egy sérült személyiségről van szó, aki a múltja traumái elől menekül ebbe a kemény és harcias szerepbe. Szemet szemért, fogat fogért. Képtelen az intimitásra, a kötődésre, a spontaneitásra, a kölcsönösségre. Ami jól kamatoztatható egy politikai csatározásban, de hosszútávon megsemmisíti az embert.

Bár éppenséggel egy jó (vagy idealizálhatóbbnak tűnő) ügyért harcol, de miss Sloane motivációi, tettei közel sem jóravalók. Számára lényegtelen, hogy a bébifókák, a gyógyszercégek, vagy az abortusz mellett, ellen kell kiállnia. A harc, a küzdelem a felszínen maradást jelenti a számára. Enélkül nincs alatta védőháló, nincs semmi más az életében.
A történet pedig eljut addig a végső határig, amikor a karakter egy légüres térben marad, és már akkor sem képes kapcsolódni másokhoz, amikor szüksége lenne rá.

A film legutolsó képkockái tökéletesen összefoglalják annak a pillanatnak az érzelmi erejét, amikor teljesen fegyvertelenül, (és smink nélkül) marad a küzdelemben. A csata elvesztése azonban ebben az esetben sokkal inkább egy lélek megmenekülése… ki tudja? Mindez egy második részben derülhetne csak ki igazán.
Jessica Chastain tényleg remekel ebben a szerepben. (Nem szeretnék spoilerezni, ezért nem írnék konkrétumokat.)


Meleg színtípusként egy jéghideg szerepben

És most térjünk kicsit vissza az eredeti kérdésünkhöz:
“Hogyan is festene ugyanez a film egy másik főszereplővel?”

Ez a film tökéletesen példázza a színek meglétének, vagy hiányának az erejét. Bemutatja, mennyire vámpírszerűvé fakítja a Tél típusú megjelenés a meleg színtípusokat. Az, hogy Jessica Chastain meleg színtípus, nem is lehet kérdés, többek között ezért is hatnak rettentő előnytelenül rajta a filmbeli öltözékek. Minden jelenettel egyre sápadtabb és sápadtabb, minél feszültebb a tempó, ő annál rosszabbul fest.

Képzeljük el ugyanezt a filmet egy Tél típusú színésznővel!

Képzeljük el, hogy az a vörös rúzs lehengerlően fest valakin, ahogy a fekete-fehér összeállítások is. Képzeljük el a fenti összeállításokat egy Tél típuson szikrázni. Vajon látjuk-e legalább annyira ellenszenvesnek, provokatívnak, szélsőségesnek miss Sloane-t, ha mindeközben ragyogóan is fest ezekben a ruhákban? Ha a vörös rúzsa nem a saját élete hazugságainak az elleplezéseként kiabálna az ajkain, hanem érzéki felhangot is kap?
Érdekes lenne megnézni azt a filmet is, nem igaz?


Képek forrása: google


"A lelkiség nem annak a tudása, hogy mit akarsz, hanem annak a megértése, hogy mire nincs szükséged." Anthony de Mello


]]>
http://stilusmentor.hu/miss-sloane-egy-voros-ruzs-vegjateka/feed/ 4
Natúr sminkek, nehézségek http://stilusmentor.hu/natur-sminkek-nehezsegek/ http://stilusmentor.hu/natur-sminkek-nehezsegek/#respond Wed, 15 Aug 2018 15:43:04 +0000 http://stilusmentor.hu/?p=27569 Ha van apróság, amiről nem szokott szó esni a színtípusokkal kapcsolatban, az a natúr smink. Amennyire egyszerűnek tűnik a közkedvelt, “ki vagyok sminkelve és mégsem” kikészítés, legalább annyira nehéz feladat is egyben. És itt kevésbé a technikai bravúrokon van a fő hangsúly, hanem a megfelelő színválasztáson. Ahhoz ugyanis, hogy valóban úgy fessünk, mintha nem festettünk volna magunkra semmit, nagyon pontosan ki kell válogatni az ideális sminkszíneket az alapozótól kezdve a szemfestékekig. És miért is jelent ez a színválasztás kihívást?

Mert a “no makeup” színek nem feltétlenül az öltözékszíneink közül kerülnek ki!

Míg a rúzsainkat, pirosítóinkat a legideálisabb rózsaszíneink, pirosaink közül válogatjuk, a szemünkre kerülő árnyalatokat, árnyékoló színeket, highlightereket stb. nem feltétlenül találjuk meg a színpalettánkon.

Ha ugyanis natúr sminket készítünk, mindig a bőrtónus természetes árnyalatait, árnyékait festjük fel, tehát szigorúan véve nem használunk színeket, csak egységesítjük a természetes adottságokat. Ehhez pedig tisztában kell lennünk a bőrtónusunk sajátosságaival, fényerejével, alapszíneivel stb.

Figyeljük meg a bőrszínünk árnyalatait egy kicsit precízebben, és rögtön rájövünk, miért is esnek a nude szemfestékek sokszor egészen meghatározhatatlan határvonalára a drappoknak, kőszíneknek, homokszíneknek, gyöngyszíneknek, pezsgőszíneknek, sárgás-szürkés, bézses tónusoknak stb.

A Tél típus nude szemfestékei nincsenek az öltözékszínei között


Mindenki nude színei

Vannak olyan semleges szemfestékek, amik annyira jellegtelenek, hogy frissítő, szépítő sminkként szinte bárkire feltehetők, színtípustól függetlenül.

Ilyenek a szinte minden nude palettán megtalálható gyöngyházszínek, világos, karakter nélküli bézsek, pezsgőszínek, krémszínek, csontszínek stb. (Nem véletlenül vannak szinte minden sminkpalettán, más kérdés, hogy mindenhol más fantázianevet kapnak.)

Ezeket a mindenkire előnyös színeket leginkább a púderszínekhez lehet hasonlítani. Arra jók, hogy finoman lefedjék a szemhéj apró ereit, fáradt árnyékait, hogy leheletnyi árnyékot készítsünk velük a szemöldökcsont alá stb. Ha ott vannak, észre se vesszük őket, mégis egységesebb tőlük az összkép.

Mindig a bőrtónusunk mélységéhez igazítsuk a sminkszíneinket!

A natúr sminkek szabályai egyszerűek:

 • Minél világosabb a bőrtónus, annál visszafogottabbak, világosabbak az árnyékoló-és alapszínek.
 • Minél sötétebb a bőrtónus, annál mélyebbek az alapszínek is, az árnyékolók is.

Ami egy Sötét Tél típus kreol bőrén láthatlan középbézs, az egy porcelánvilágos Hideg Tél arcán egy sötét harci dísz. Tapasztalataim szerint egy közepesebb-árnyaltabb bőrtónusra könnyebb láthatatlan sminket készíteni, mint a minden kicsi színintenzitásra, színmélységre érzékenyen reagáló világos bőrre, de egy kis precizitással tökéletes szépítő sminket lehet összeállítani mindenkinek.

Ha a bőrtónus sárgás-szürkés, a natúr sminkekben is megjelenhet némi sárga-szürke érzet.


Három-négy árnyalat bőven elég

Nem kell végtelen szemfestéket felhalmoznunk, a legjobb megoldás, ha besétálunk egy olyan sminküzletbe, ahol külön-külön is ki tudjuk választani azt a néhány alapszínt, amivel natúr sminket szeretnénk készíteni magunknak. Addig válogassunk, míg igényeinkhez mérten diszkrét, akár láthatatlan színhatásokat nem érünk el. Ha bizonytalanok vagyunk, inkább készítsünk velük próbasminket, és ellenőrizzük le őket természetes fénynél is.

 • Legyen egy alapozónkhoz/bőrtónusunkhoz nagyon közeli, vagy közel egyező szemfestékünk.
 • Legyen egy kicsit világosabb színünk, mint az alapozó, ha világosítani szeretnénk a szemet.
 • Legyen egy-két árnyalattal sötétebb színünk, mint az alapozónk az árnyékolásokhoz, mélyítésekhez.
 • A natúr smink része a szemöldökünk színe, ezt akár árnyékolóként is lehet utána használni!

Természetesen a natúr színektől elmozdulhatunk színtípusunk szerinti irányba.

Logikusan, ha már “színt kap” a festék (azaz felismerhetően rózsás, lilás, kékes stb.), már nem natúr sminkről beszélünk, hanem egy diszkrét nappali sminkről.
Napjaink végtelen szemfesték kínálatában bárki találhat a szívét megdobogtató, sejtelmesen könnyed sminkszíneket, például mindegyik hideg típus használhat felhő-könnyű babarózsaszínt nappalra, ahogy bármelyik meleg színtípuson visszafogott és elragadó egy világos barackrózsaszín. A nappali sminkben ugyanúgy kialakulnak idővel a preferenciáink, mint bármelyik más területen.

 • Hideg színtípusként a szürkés, rózsás, lilás, ezüstös érzetű, de még mindig nagyon visszafogott szemfestékeket is kipróbálhatjuk szépítő sminkként.
 • Meleg színtípusként a sárga, a vörös (barackos), a barna, a földszínek érzete növekedhet kissé a natúr sminkben.

Próbálgassuk az egymástól finoman eltérő árnyalatokat, észre fogjuk venni, hogy van egy bizonyos határérték, melytől természetesebbnek, vagy kissé fáradtabbnak tűnnek a szemünkön! (Lehet, hogy már túl sok bennünk a sárga? Vagy éppen túl kevés? Gondoljuk át, mit is látunk magunkon!)

Valamelyik természetesebb, mint a többi…


A natúr szemfestékek akkor a legdiszkrétebbek, ha mattak, maximum nagyon enyhe gyöngyházas fényük van. Ha igazán láthatatlan sminkre vágyunk, ne csillogjon a szemhéjunkon semmi.

Miért ne vásároljunk előre legyártott nude szemfesték palettákat?

Ahhoz, hogy kitapasztaljunk magunkon néhány árnyalatot, hogy kísérletezzünk egy kicsit a különböző színekkel, kezdetben még alkalmas egy kész nude paletta. Azonban hosszútávon, ha valóban teljesen személyre szabott szemfestékekre vágyunk, érdemes elhagynunk őket.  A legtöbbször ugyanis a legvégén ott maradunk egy nagyon drága, nagyon dizájnos, de teljesen kihasználatlan, műanyag dobozzal a nyakunkon.

 • Szinte mindig keverednek bennük a matt, a gyöngyházas és a csillámos festékek. A különböző struktúrákat egy nappali sminknél nem fogjuk használni. A csillámos festéket tízből nyolc nő pedig soha se fogja használni.
 • Szinte mindig keverednek bennük a hideg és a meleg színek, így szinte biztos, hogy olyan festékekért is adunk ki pénzt, amelyeket soha se fogunk használni.
 • A leggyakrabban éppen az a kettő-három alapárnyalat hiányzik ezekből a palettákból, amikre igazán szükségünk lenne. Például a szemöldökre, a szemhéjra, a szemöldökcsontra. Ha pedig szerepelnek is a palettában, többnyire csillogó kivitelben találkozunk velük. Tehát a legtöbbször egy komplett nude sminkpaletta megléte mellett ugyanúgy szükség van kiegészítő színeket vásárolnunk.
 • Ha kifogy belőlük a kedvenc színünk, a legtöbb nem pótolható.

 

Képek forrása: google


"Tanuld meg a szabályokat, mint egy profi, hogy aztán úgy szeghesd meg őket, mint egy művész." Picasso


]]>
http://stilusmentor.hu/natur-sminkek-nehezsegek/feed/ 0
Színtípusok jó és rossz napokon http://stilusmentor.hu/szintipusok-jo-es-rossz-napokon/ http://stilusmentor.hu/szintipusok-jo-es-rossz-napokon/#comments Tue, 31 Jul 2018 22:24:04 +0000 http://stilusmentor.hu/?p=27474 Szeretjük nagyon komolyan venni a színtípusok témakörét, de talán nem árt néha emlékeztetni magunkat rá, hogy végső soron a színek világa egy könnyed, szórakoztató, kreatív játéktér.

A minap olvastam egy jópofa összeállítást arról, hogy a különböző csillagjegyek szülöttei hogyan töltik a nyaralásukat – sablonos habitusuk alapján – , és miközben kikuncogtam magam, eszembe ötlött, hogy valami hasonló szösszenetet megalkothatnánk a színtípusokkal kapcsolatban is.

Jöjjön tehát egy kis komoly(talankodás), ki, hol ismer magára?
🙂

Színtípus Jobb napok Rosszabb napok
Hideg Nyár – Még hogy a púderrózsaszín csak a kislányoknak való! – Talán ez a korall kevésbé az a korall…
Világos Nyár –  A szürke közel sem unalmas. A szürke az új ezüst. Nem hallottad még? – Kapható ez a télikabát más színben is, mint fekete? És valami másban, mint a sötétkék?
Lágy Nyár – Ez kérlek egy kékes-szürkés-zöldes-mosott csoda! Nem ronda! Csoda! – Szuper! Fekete fehér!
Hideg Tél – Mert minden nő ruhatárába kell egy ropogós, fehér blúz… az enyémbe akár kettő is elfér! – És milyen lennék aranyszőkén?
Élénk Tél  – Ugyan már, hogy sok! Nem hallottál még arról, hogy color blocking? – A ruhatáram főként fekete, szürke, drapp és bézs. Ja, és szürke. Vagy azt mondtam már?
Sötét Tél – Hogy öregít a fekete negyven fölött? Kicsodát? – Kölcsönadnád azt a mustársárga kardigánt? Olyan szép a színe!
Meleg Tavasz – Ez most őszi, vagy tavaszi szín? Áá, nem édes mindegy? Úgyis fantasztikusan áll! – Unom ezt a vöröset, fessük át valamilyen barnára!
Világos Tavasz – Melyik színben hasonlítok a legjobban Galadrielre?  – A tusvonal? Az fekete.
A szempillaspirál? Az is.
Élénk Tavasz – Adnak napszemüveget is emellé a tüzes mandarinsárga ruha mellé? – Nem lehetne kevésbé élénk?
Meleg Ősz  – Igen, én vagyok AZ Ősz típus! Nincs itt semmi látnivaló! – Csak ne én legyek AZ Ősz típus…
Lágy Ősz  – Ez egy teljesen más árnyalatú kheki, mint a múltkori volt. Sokkal khekisebb. H-val. – Már mi gond lenne ezzel a pink rúzzsal? Divatos.
Sötét Ősz – A tökéletes randevú? A naplementébe nyúló. Az a háttér áll a legelőnyösebben. – Nem a ruha volt túl sok, a vaku villant túl erősen!

 


"Egy ruha nem lóghat csak úgy a testen, követnie kell a vonalait. Alázatosan kell kísérnie a viselőjét, s ha egy nő elmosolyodik benne, a ruhának is ragyognia kell vele együtt." Madeleine Vionnet


]]>
http://stilusmentor.hu/szintipusok-jo-es-rossz-napokon/feed/ 6
Drágakövek hideg színtípusoknak – a szív kövei http://stilusmentor.hu/dragakovek-hideg-szintipusoknak-a-sziv-kovei/ http://stilusmentor.hu/dragakovek-hideg-szintipusoknak-a-sziv-kovei/#respond Sun, 29 Jul 2018 11:32:03 +0000 http://stilusmentor.hu/?p=27455 A piros, a rózsaszín ékszerek titokzatosságot, szenvedélyt, romantikát sugallnak felénk. A mai bejegyzésben a Nyár és a Tél típusok színvilágába illeszkedő rózsás drágakövekből készítettem egy kis ízelítőt nektek.

balról jobbra: almandin, piros spinell, rubin


Almandin – A gránátcsoport tagja. Könnyen összetéveszthető a rubinnal és a spinellel. Nevét egy kis-ázsiai városról kapta.

Piros spinell – A neve valószínű, hogy a görögből eredően csúcsot jelenthet. Szinte minden színben előfordul, a nagy kövek igen ritkák. Csak 150 éve ismerik el önálló ásványnak, azelőtt a rubinhoz csoportosították, a lelőhelyük is közös. Ezért lehetséges, hogy néhány korábbi, rubinként ismert kő valójában spinell, többek között az angol koronaékszerek között is.
A kereskedelemben igen gyakran találkozunk szintetikus spinellekkel.

Rubin –  Nevét piros színéről kapta. Többféle piros árnyalatban is előfordulhat, a legértékesebb a galambvérpiros, tiszta piros enyhe kékes árnyalattal. A nyers rubinok csiszolással kapják meg gyémánt tisztaságú fényüket, nyersen tompa, zsíros hatást keltenek.
A zárványosság a valódiság bizonyítékai a szintetikus kövekkel szemben.
A gyémánt után a legkeményebb ásvány, emiatt a drágakőnek alkalmatlan darabokat ipari területen, csiszoló-polírozószernek is használják.


balról jobbra: morganit, petalit, opál, rodokrozit


Morganit – A berillcsoport tagja, mely azokat a változatokat foglalja magában, melyek nem smaragdzöldek, vagy akvamarinkékek. A berill színváltozatainak a kereskedelemben saját nevet adnak. A morganit a finom rózsaszíntől az ibolyaszínig terjed, rózsabrillnek is hívják. Nevét az ásványgyűjtőről, J.P. Morganról kapta.

Petalit – Ritkább drágakövek közé tartozik, szebb, átlátszóbb verzióit gyűjtőknek csiszolják, fazettázzák. Üvegfényű, gyöngyházszínű. Nevét tökéletes hasadása után kapta, a görög petalon (lemezes) szóból.

Opál – Az opálokat három csoportra oszthatjuk: csillogó nemesopál, sárgásvörös tűzopál, és közönséges opál. Fizikai tulajdonságaik nagyon ingadozók. A nemesopál jellegzetessége az opalizálás, szivárványszerű csillogás. Az opál mindig tartalmaz vizet, így idővel repedezik, csökken a fénye. Nedves vattában érdemes tárolni. A tűzopál narancsos színezetű, tejszerűen homályos. A közönséges opál átlátszatlan, színjáték nélküli, széles körben elterjedt. Nagyon sokféle kereskedelmi néven találkozhatunk vele (üvegopál, faopál, mézopál, tejopál, gyöngyházopál, viaszopál stb.)

Rodokrozit – mangánpát, málnapát, inkarózsa. A különféle nevek a színekre utalnak. A legkeresettebb a mánapiros. Drágakőként az ötvenes évektől van forgalomban. Többnyire nagyobb darabokban használják fel, mivel így mutatható meg a legszebben a rajzolata.


balról jobbra: rózsakvarc, turmalin


Rózsakvarc – A kvarccsoport tagja, nevét a színéről kapta. Gyakran repedezett, zavaros. Kellemes színe nagyon érzékeny; erősebb fénynek kitéve, hamarosan kifakul. Napjainkban nagyon divatos kő, több formában is felhasználják.

Turmalin – Színgazdagsága egyedülálló, már az ókorban is ismert kő volt. Neve annyit jelent: a drágakövek keveréke. A rózsaszín, piros, vagy ibolyás árnyalatokat Rubellitnek is nevezik.  Az egyszínű turmalinok viszonylag ritkák.Igyekeztem a lehető legpontosabban párosítani a drágaköveket és az ékszereket, de a tévedés jogát fenntartanám.

Forrás: pinterest (képek, ékszerek)
Szöveg: Wikipédia, Walter Schumann – Drágakő Biblia


"Amikor egy francia nőre nézel, először magát a nőt látod és csak utána a ruhákat. Más országokban meg akarják mutatni, hogy megengedhetnek maguknak egy Dolce & Gabbana táskát, márkajelzéseket akarnak mutogatni. Franciaországban nem látod, milyen márkát viselünk. Az nagyon sznob." Carine Roitfeld

]]>
http://stilusmentor.hu/dragakovek-hideg-szintipusoknak-a-sziv-kovei/feed/ 0
Villanó szemek, félreértett színtípusok http://stilusmentor.hu/villano-szemek-felreertett-szintipusok/ http://stilusmentor.hu/villano-szemek-felreertett-szintipusok/#respond Fri, 13 Jul 2018 19:56:44 +0000 http://stilusmentor.hu/?p=27364 A színtípusok témakörében mindig nagyon nehéz közös definíciókról beszélünk, különösen, amikor bőrtónusokat, szemszíneket, hajszíneket, vagy akár kontrasztértékeket próbálunk körbeírni. Ezért is fordulhat elő, hogy viszonyítás hiányában másként látunk, értelmezünk dolgokat.

Az elmúlt időszakban több olyan Nyár típussal találkoztam, akik valami oknál fogva Tavasz típusnak gondolták magukat. Sokáig motoszkált a fejemben, vajon mi lehet az oka, hogy egyértelműen lágyabb karakterek gondolják, látják magukat intenzívebb típusnak?

Hiszen egy Nyár típust sárgítanak, zöldítenek a Tavaszi színek, különösen túlragyogják őket a legvidámabb meleg árnyalatok, mint a tiszta türkizkékek, barackszínek, papagájzöldek, narancsok stb. Aztán találkoztam egy Lágy Nyár típussal, és rájöttem, mi lehet ennek a félreértésnek a hátterében. A bőrtónus és a szemszín hamis-élénk viszonya!

Még mindig az agyunk a leginkább becsapható játékszer…

A vendégem ugyanis egy tengerparti nyaralás után érkezett hozzám színtanácsadásra, gyönyörű, selymes-barnára sülve. Van az a tipikus barnaság, amit csak a Lágy Nyár típusok bőre tud produkálni. Igazi gyöngyházas-hideg-kreol színt kap a napon. (A Nyár típusok között ők barnulnak a legjobban – amennyiben tudnak barnulni.)
Mindemellett, ha még kék szeme is van valakinek, az bizony messziről és feltűnően kivillan a nyári barnaságából!
Adva van tehát egy közepes-árnyaltabb bőrtónus, és egy kék szem.
Feltűnő? Látványos? Naná! Élénk, tiszta színvilágú? Közel sem!

Ez bizony egy nagyon is megtévesztő villanás

Egy Nyár típus ugyanis még a legpigmentáltabb – nyári –  állapotában sem tudja megközelíteni egy Tavasz típus élénkségét. Hiába barnult, hiába kék a szeme, ha megfigyeljük, mindeközben a színei ugyanúgy fátyolosak, visszafogottak, füstösek. Előfordul, hogy egy Nyár típus szemszíne messziről feltűnő, de közel sem élénk, csak a színkörnyezete teszi világosabbá! Ha ugyanezt a szemszínt egy porcelán bőrszínnel látnánk, szinte teljesen jellegtelennek tűnne, annyira felhős!

Talán az alábbi példaképpel érthetőbbé tehető, milyen különbségről is beszélünk “villanó” szemek és kontrasztok esetében Nyár és Tavasz típusoknál:

Izgalmas, feltűnő, de vajon kellően élénk is?


Bizony sokakat tud tévútra vinni, ha az összkép helyett elvesznek a szemekben. A Tavasz típusok szemszíne – még a Világos Tavaszok esetében is – egyértelműbb, de főként a “körítés” tér el a két típusnál. Hiszen ahhoz, hogy igazán ragyoghasson a Tavasz típusok szeme – mindazon túl, hogy önmagában is izgalmas – szükség van a barackos-aranyló, világos bőrtónusra, a melegfényű, mézes-rezes hajszínre is. Ez az egyik oka, amiért egy Nyár típus nem tudja felvenni a versenyt a legtisztább színekkel, egyszerűen túl fátyolos hozzá a szemszíne, de minden más színértéke is!

Amikor tehát valakire pillantva azt mondjuk, hogy:
– Hűha, de szép, kék a szemed! – az nem feltétlenül egy élénk szemszínnek szóló bók! Ugyanis még egy halovány derengésű szemszín is kelthet feltűnést – mint arra a nyári időszak, a nyári barnaság kitűnő példákat is prezentál. 🙂

Képek forrása: google


"A stílus az egyik módja annak, hogy elmondd ki vagy, anélkül, hogy megszólalnál." Rachel Zoe


]]>
http://stilusmentor.hu/villano-szemek-felreertett-szintipusok/feed/ 0