Stílus mentor http://stilusmentor.hu Szín-stílustanácsadás Sat, 11 May 2019 12:26:32 +0000 hu hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.2.1 Kis apróságok, nagy bosszúságok http://stilusmentor.hu/kis-aprosagok-nagy-bosszusagok/ http://stilusmentor.hu/kis-aprosagok-nagy-bosszusagok/#respond Sat, 11 May 2019 07:56:44 +0000 http://stilusmentor.hu/?p=29366 A stúdiófotózás, portréfotózás fénykorát éli napjainkban, számtalan szolgáltatás közül válogathatunk, hogyha fényképet szeretnénk magunkról készíttetni. Amit ebben a bejegyzésben érinteni szeretnék, az elsősorban a hivatalos, üzleti célú portréfotózás, mivel talán ezeknek a képeknek van a leginkább súlya. Munkámból adódóan több tucat hasonló fotózáson vettem már részt, illetve számtalanszor kapok bemutatkozó fényképeket, melyeken látszik, hogy önéletrajzhoz készültek.

Az ördög a részletekben rejlik…

A fotózásokon a legtöbb ember kizárólag az arcára koncentrál, ha rápillant az elkészült fotóra, ami érthető, hiszen erről szól a portrékép. Ilyenkor mindenki kicsit felfokozott állapotban van, izgul, feszeng, ezért is marad sokszor rejtve megannyi apróság, ami a mosolyunkon kívül alapjaiban határozza meg, milyen benyomást is kelt a végeredmény. Szeretném néhány pontban összeszedni azokat a részleteket, melyek fölött hajlamosak vagyunk elsiklani, pedig valójában egy kis odafigyeléssel akár azonnal korrigálhatók lehetnének.

A hivatalos fotók nem divatfotók

Egy ilyen fotózás komoly anyagi befektetést is jelent, a legtöbb ember nem hetente jár portrét készíttetni magáról. Ezért nagyon alaposan gondoljuk át, milyen szettet is fogunk viselni a fotózáson!

 • Ne előző este kapkodjunk ki valamit a szekrényünkből!
 • Kérdezzük meg magunktól, hogy a választott összeállítás meg fogja-e állni a helyét két-három év múlva is, illetve alkalmas-e arra, hogy akár több területen is bemutatkozzunk a segítségével?
 • Kerüljük a túlzottan hétköznapi (kardigán, farmernadrág), a túlzottan alkalmi (selyemblúz, koktélruha) összeállításokat. Próbáljunk egyszerű alapdarabokat, alapszíneket használni.
 • A blézer mindig jó választás!
 • Készítsünk előtte magunkról egy-egy próbafotót, hogy ne a stúdióban szembesüljünk azzal, mi-hogyan is fest rajtunk a képeken!

Ránc, gyűrődés, vasalatlanság

Fotózás előtt kérdezzünk rá, van-e lehetőség a helyszínen kivasalni, átgőzölni a ruhát, amit viszünk! Akármilyen gondosan is hajtogatunk, előfordulhat, hogy az utazás során a ruha bizony meggyűrődik. Nincs is kiábrándítóbb, mint egy oda nem illő keresztráncot viszontlátni a fotón, nemhogy komplett sakkmezőket. (Ha erre nem biztosítanak lehetőséget, gondoljuk át, valóban professzionális szolgáltatásról van-e szó.)

Fehérnemű

Van, amire előre és tudatosan készülhetünk: fotózásokra testszínű, csipke és dekoráció nélküli melltartót vigyünk magunkkal. Különösen világos holmiknál fordulhat elő egy átvillanó fehérnemű, csipke, de a fotósok általános figyelmetlenségei közé tartozik sajnos a vállnál kibukkanó melltartópánt, ami nagyban rontja az összképet. Hiszen tudjuk az alapszabályt: a fehérneműnek nem szabad látszódnia egy hivatalos fotón (se)!

Gallér

A hivatalos fotók alattomos gyilkosa a meggyűrődött, ki-vagy beforduló, visszaperdülő, magát megmakacsoló gallér. Ha szemből fotóznak minket, mindkét gallér álljon kifogástalanul! Ügyeljünk rá, hogy a tarkónktól négy-öt ujjnyira elálló gallér bizony azt jelenti, hogy a blúz/ing nagy ránk! Ne fordítsuk vissza a gallért, bár lezsernek tűnik, valójában félkész benyomást kelt.

Feszülő, pattanó gombok

Az elnyíló, behullámosodó gombolódás sajnos nagyon sok nő mindennapjait keseríti meg. Egy hivatalos fotón legkevésbé sem szeretnénk viszontlátni ezt a problémát. Soha se fogadjunk el olyan fotót, amin nyilvánvalóan látszódik a mellnél elnyíló blúz!

A fotózás szempontjából a kissé lazább ruha könnyebben orvosolható mint a szűk, hiszen néhány csipesszel elrejthető, beigazítható akár egy-két számmal nagyobb ruha is. Ha hajlamosak kibújni a gombok a kiválasztott blúzon, vásárolhatunk kifejezetten erre a célra készült ragasztócsíkot, ami összetartja az anyagot. Ha nincs tökéletes blúzunk, keressünk inkább egy tökéletes, csinos felsőrészt, és azt viseljük a blézer alatt.


Mandzsetta, ujjhosszak

Ha a fotón látszódik a kezünk, ellenőrizzük le a mandzsetta, a blézer/zakó ujjhosszát is. Egyik sem bukhat rá a kézfejünkre! Ha szükséges óvatosan hajtsuk befelé az ujjat, kicsit igazgassuk el az anyagot. Akár egy vékony gombostűvel meg is tűzhető ideiglenesen az ujj. (Ide kapcsolódik, hogy fotózás előtt ellenőrizzük le a körmeinket is! Különösen hivatalos fotókon se lekopott, se feltűnő körömlakkot ne viseljünk.)

Nyaklánc, fülbevaló, bizsu, kiegészítők

Nagyon gyakori a félrecsúszott nyaklánc, a frizurába belegabalyodott fülbevaló, vagy a hivatali fotóra kevésbé illő fa-műanyag-színes bizsu a képeken. Ellenőrizzük le a fotókon, hogy a nyaklánc ne álljon ferdén, ne csússzon be a dekoltázsba. A gallér alá préselt nyakláncoknak esztétikai értéke igazán nincs. Kerüljük a túlékszerezést! A nyaklánc, a fülbevaló, a karperec és a gyűrű egyszerre sok! Ha látszódik az öv, legyen megfelelő helyen, ne legyen elcsúszva. Ne feledjük, a kevesebb több!


Előnytelen pózok

Akár ülünk, akár állunk, támaszkodunk, fontos, hogy előnyös oldalunkat mutassunk a fotón! Vannak jól bevált testtartások, amiket egy fotósnak ismernie kell, ezek a klasszikus megoldások biztosan működnek. Minél kicsavartabb egy póz, annál furcsábban fog mutatni. A görnyedő testtartások sajnos magukban hordozzák a fehérnemű, dekoltázs kivillanását is egyben!

Fontos a kompozíció, amit természetesen a fotósra bízhatunk, viszont zavaró elvágásokat ne fogadjunk el! Például ha össze van fűzve a kar, vagy lazán egymásra borul a kéz, ott a könyöknek, a kézfejnek látszódnia kell! Ha teljes alakos a fénykép, ne legyen lecsapva a lábunk, a cipőnk, a fejbúbunk.


Napjainkban nagyon sokan csak legyintenek – Ó, majd a fotós kiretusálja! – azonban ez nem ennyire egyértelmű!

 • A legtöbb szolgáltatás adott mértékű és mélységű retusálást tartalmaz, könnyen meglephet minket, ha a plusz kérésekért plusz díjat számolnak fel.
 • Továbbá az  sem biztos, hogy a fotós megfelelő minőségben tűntet el, vagy varázsol a képre dolgokat, hiszen egy fényképész nem minden esetben rendelkezik egy grafikus kézügyességével vagy programismeretével. (Egy bizsusort észrevétlenül eltűntetni sem kis feladat, nemhogy egy túllógó mandzsettát!)

A helyszínen megigazítani egy félrecsúszott gallért, egy kiforduló hajtást, egy rosszul álló blézert két mozdulat. Ne sajnáljuk rá az időt, hiszen utólag nem biztos, hogy korrigálható apróságról van szó!

Képek forrása: google


"Életem legnagyobb eredményének azt tartom, hogy összhangban tudok élni önmagammal, hogy képes vagyok elfogadni magam és a mások hiányosságait. Távolról sem vagyok az az ember, aki szeretnék lenni de beláttam, hogy nem is vagyok olyan nagyon "hibás". " Audrey Hepburn

]]>
http://stilusmentor.hu/kis-aprosagok-nagy-bosszusagok/feed/ 0
Hogyan használd (ki) a feketét? http://stilusmentor.hu/hogyan-hasznald-ki-a-feketet/ http://stilusmentor.hu/hogyan-hasznald-ki-a-feketet/#respond Mon, 22 Apr 2019 06:59:03 +0000 http://stilusmentor.hu/?p=29252 A cím talán kissé kétértelmű, ebben a bejegyzésben praktikus és gyakorlati tanácsot szeretnék adni arról, hogyan tehetjük könnyebbé a színek felismerését, meghatározását a vásárlások során.

Nekem ez nem fog menni, én nem látom a színeket!

A boltok színkavalkádjában eligazodni bizony nem egyszerű és magától értetődő feladat, nagyon sokan szorongással, félelmekkel telve lépnek be egy üzletbe. Vajon hogyan is fogják megtalálni a számukra ideális árnyalatokat? A színtulajdonságok felismerésében nem válunk ugyan egyik napról a másikra fekete-öves bajnokká, de van néhány apróság, ami mankóként szolgálhat a döntési folyamatban.

 1. Hasznos, ha nálunk van egy színkártya

A színtípusokhoz tartozó színpaletták ugyan fizikailag nem tartalmazhatják az összes, létező árnyalatot, de tökéletes iránytűként alkalmazhatók a gyakorlatban! Ha bizonytalanok vagyunk egy ruhadarab színét illetően, és találunk hozzá közelálló, vagy közel azonos színt a színpalettán, szinte biztos, hogy megfelelő lesz a számunkra. De sokszor már a színpaletta hangulata, intenzitása is segít a döntésben, vannak színek, amikről messziről és egyértelműen megállapítható, hogy sehogy sem illeszkednek a paletta színvilágába.


2. Ha nincs nálunk színkártya

Akkor sem kell kétségbeesnünk, ha aktuálisan nincs színpalettánk, hiszen az egész bolt a rendelkezésünkre áll! Az agyunk mindig viszonyítás útján határozza meg, kategorizálja amit látunk, így jegyezzük meg az alapszabályt: két-három szín között sokkal gyorsabban hozunk döntést, mint önmagában egyről!

Tetszik egy piros ruha? Próbáljuk oda legalább két-három másik piros ruhadarab mellé, hogy segítsük az agyunkat kicsit jobban ráhangolódni az árnyalatára. Mennyire intenzív piros? Mennyire sárgás/kékes piros? Mennyire világos/sötét piros az a ruha? Ezekre a kérdésekre egy másik piros árnyalat mellett sokkal egyszerűbb válaszokat kapnunk. Ez a másik piros szín lehet egy kiegészítő, egy prospektus, egy falszín… lényegében bármi, ami kellő felületet biztosít az összehasonlításhoz.


3. Ha valami nem előnyös az arcunk közelében, a ruháink közelében sem lesz az!

Nem áll jól számunkra például a fekete? Akkor bizony a többi színünk mellett sem lesz igazán meggyőző! Ha logikusan közelítjük meg  a kérdést, tökéletes segédeszközt kovácsolhatunk az előnytelen színeinkből is. A fekete ugyanis domináns tulajdonságai okán agyonnyom minden hozzá nem illő színt, és kiemel minden, hozzá hasonlóan intenzív árnyalatot. Minél töményebb a fekete, annál jobban megmutatkozik a mellé helyezett árnyalat színereje, karaktere ez is segíteni tud a döntésben.

De ugyanezt a dinamikát megfigyelhetjük például egy erőteljes magenta és a egy fáradt rózsaszín összehasonlításánál is, ezt a módszert mindegyik színtípus alkalmazhatja a saját igényeihez igazítva. A lényeg, hogy használjuk a színtulajdonságokat praktikusan, hogy könnyebbé tegyük magunknak a vásárlást.


"Sohasem késő feltenni magunknak a következő kérdést: vajon készen állok rá, hogy megváltoztassam az életemet, és én magam is megváltozzam? Nem számít, mennyi idősek vagyunk, és mi minden történt már életünkben; teljesen megújulhatunk." Elif Safak


]]>
http://stilusmentor.hu/hogyan-hasznald-ki-a-feketet/feed/ 0
Hogyan öltözz húszas-évek vendégnek? http://stilusmentor.hu/hogyan-oltozz-huszas-evek-vendegnek/ http://stilusmentor.hu/hogyan-oltozz-huszas-evek-vendegnek/#respond Fri, 05 Apr 2019 22:32:54 +0000 http://stilusmentor.hu/?p=29102 A tematikus esküvők nagy népszerűségnek örvendenek manapság, különösen külföldön, de amúgy is gyakran előkerül az ötletládából Gatsby, a szipkás cigaretták, a fejpántok és a boák világa, ha kosztümös partikról, évzáró bulikról, farsangi kiöltözésről van szó. Egy ilyen meghívás kapcsán beszélgettem nemrég egy középkorú vendégemmel arról, hogyan is tudná reprodukálni a húszas évek esszenciáját úgy, hogy utána ne csak egy drága, vállfán árválkodó ruhával legyen gazdagabb, és a korához, személyiségéhez is passzoljon a végeredmény. A legtöbb nőnek még egy átlagos esküvői megjelenés is fejtörést okoz, nemhogy egy tematikus feladvány. Az első lehetőségünk ilyen esetben természetesen egy jelmezkölcsönző, viszont ez nem mindenkinek jelent megoldást bizonyos kor, bizonyos ruhaméret, vagy csak a fizikai távolság okán. Ha magunktól szeretnénk megoldani a kérdést, az első és legfontosabb, hogy nem kell nagyon túlaggódnunk a megjelenésünket.

Ez a húszas évek ugyanis már nem az a húszas évek

Ezek az alkalmak leginkább csak a hangulatról szólnak.  Az ilyen eseményeken a vendéglátók sem várják el az alsóneműig korhű megjelenést. Sőt! Többnyire úgy képzeljük el a húszas éveket, ahogy azt a legutóbb a moziban láttuk. Az igazi húszas évek még a húszas években sem állt igazán előnyösen a nők többségének.

Funkcionalizmus és egyenes vonalvezetés


Ha húszas évek partiról van szó, többnyire mindenkinek a lázadó, fülledt jazzt hallgató, cigarettázó, rövid szoknyás flapper generáció jut eszébe. Elég sok minden más is végigszaladt a divatvilágban a két háború közötti időszakban, de a húszas évek derekán elsősorban az art deco éreztette a hatását. Az öltözködés egyszerűsödött, sportossá, a nők részéről kifejezetten férfiassá változott. A magazinokban oly látványos nyúlánk, vékony, melletlen nők ideálképe a valóságban azonban egészen másként mutatott az idomokkal és kerekséggel megáldott hölgyek többségén, így láthatunk némi önellentmondást a légies divatrajzok, és a valóság között.

A ruhákban eltűntek az alkatok. Az egyenes szabásvonalak, a laza tunikák, a zárt, egyszerű nyakkivágások, a csípőt, derekat, melleket elrejtő (akár lenyomó) ruhák kerültek a középpontba. Se a mellformázók, se a derékszűkítők nem voltak dominánsak ekkoriban. A ruhákon minden figyelem az alsótestre irányult. A derékvonal, az öv, a dekoráció a csípőn alulra tolódott. A korszak újítása a kivillanó térd lett, ami megmutatta a harisnyát, a vastagabb sarkú, pántos cipőt. A szoknyák végződése nagyon változatos volt, cakkos, rojtos, rakott, réteges, hullámos. Új anyagtípusok kerültek a figyelem középpontjába, mint a krepdesin, a szatén, a batiszt. A csíkos, kockás, geometrikus mintavilág mellett kevesebb lett a csipke, alkalmi ruhákon inkább gyöngyöket, flittert használtak.

A húszas évek kevésbé a fényűzésről szólt, egy ideig például praktikus rövidségben maradtak a női frizurák, ami kedvezett a kor arcba húzott, bukósisak szerű kalapdivatjának és a fejéknek is. A színek között már akkor is uralkodó volt a fekete, de a pezsgőszínek, pasztellszínek is feltűntek a nők ruhatárában.  A sminkek tüntetően karakteresekké váltak a világháború szűkössége után, a szemöldök tűvékony vonalként ült az arcon, az ajkak, szemek hangsúlyosak lettek. (Mai szemmel kissé karikatúraszerűen túlzón.)

Az elmélet sudár, könnyed, légies.


Nézzük át, mi lapul a szekrényünkben!

A korszak hangulatát a legegyszerűbb tunikaruhával megragadhatjuk. Ha találunk a gardróbunk mélyén egy egyenes szabásvonalú alkalmi ruhát, máris félig megoldottuk a kérdést! Segíthet az összkép kialakításában, ha a ruha elől zártabb, akár ujjatlan, hátul nyitott, hiszen a húszas évek alkalmi ruháinak erogén zónája sokkal inkább a női hát volt, mint a dekoltázs. Az aszimmetrikus végződések is nagyszerűen működnek, akár elől rövid, hátul hosszú, alul rojtozott, húzott ruhákat is kereshetünk. A legegyszerűbb és legköltséghatékonyabb megoldás egy hímzett alkalmi szoknyára ujjatlan selyem toppot húzni és alaposan körbe ékszerezni.

Térd környéki végződések, zártabb dekoltázs


A kiegészítőkkel ugyanis ebben az esetben is csodákat tehetünk!

A gyöngy elemi része a fellépésünknek, akár hosszabban lógatott, megcsomózott, akár többlépcsős verzióban is megfelelő. Kérjünk kölcsön a barátnőinktől legalább háromsornyi karperecet, a legjobb, ha strasszosak. Akár mindkét csuklónkon is lehet ékszer. A brossok, kitűzők a kor nagy kedvencei voltak, egy látványosabb darabbal trükkösen ejtett csípőt tűzhetünk a ruhánknak, vagy a mell környékére is tehetjük, hogy megtörjük egy kicsit a magas záródás monotonságát. Biztos mindenki szekrényében kallódik egy fémszálas, lakkos, flitteres, tükörbársony borítéktáska, ideje leporolnunk.  Jó hír a kellemetlenségben, hogy akár az egész esküvőt végigtáncolhatjuk, ugyanis nyugodtan félretehetjük erre az estére a tűsarkút! Fél lábbal a húszas években vagyunk egy tömörebb sarkú, pántos cipővel. Ha hosszú a hajunk, ne hagyjuk szabadon. Göndörítsük, tűzzük oldalra. Hajrá, marcell hullám! Akár egy selyemkendő mögé is rejthetjük, turbánszerű megkötéssel.

Amikor a kiegészítők fontosabbak, mint a ruha


"Az életünkben a dolgoknak megvan a maguk ideje. A maguk helye. A folyamatoknak van elejük, közepük és végük. Magasságuk és mélységük. Az életnek van ritmusa, ciklikussága, súlya és könnyedsége, hossza és rövidsége. Ha ezt szem elől tévesztjük, úgy kiesünk a realitásból, hogy sosem tudunk igazán jól lenni." Pál Ferenc


]]>
http://stilusmentor.hu/hogyan-oltozz-huszas-evek-vendegnek/feed/ 0
Neked milyen színű a szemöldökceruzád? http://stilusmentor.hu/neked-milyen-szinu-a-szemoldokceruzad/ http://stilusmentor.hu/neked-milyen-szinu-a-szemoldokceruzad/#comments Sat, 30 Mar 2019 13:12:42 +0000 http://stilusmentor.hu/?p=29044 A sminktanácsadások sarkalatos pontja a szemöldök formája és színezése. A nők többsége bizonytalan benne, milyen árnyalatot is érdemes használnia erre a célra. Nem segít a döntésben az sem, hogy számos márka nem viszi túlzásba a szemöldökre javasolt termékek színválasztékát. Sok esetben duó színpárokat, vagy túl sötét, túl világos árnyalatokat találunk a boltok polcain.

Ha szemöldök, akkor barna?

Amikor annak idején sminkelni kezdtem, komoly ellenérzéseim voltak a szemöldökformázással kapcsolatban, mert túl durvának, erősnek, idegennek találtam a végeredményt. Utólag visszagondolva ugyanazon tévedések mentén hagytam sokáig festetlenül a szemöldökömet, mint sokan mások. Ahogy majdnem mindenki, én is túl sötét és túl barnás szemöldökfestékkel próbálkoztam a legelején.

Ennek a vizuális hatása kettős:

 1. Talán mindenki ismeri azt az alapszabályt, hogy a szemöldökceruzának/pornak nagyjából hasonló sötétségűnek kell lennie, mint a haj. Ha eleve túlbecsüljük a hajunk természetes színmélységét (ami tudjuk, hogy a legtöbbször nem is barna, hanem szőke), könnyen járhatunk úgy, hogy egy sötétbarna szemöldökceruzával gonosz keleti boszorkánnyá maszkírozzuk magunkat az Ózból.
 2.  Ha hideg színtípusként túl sárgás, rezes, csokoládés szemöldökceruzát alkalmazunk, a szemöldökünk külön életet fog élni a hajszínünktől. Jobb esetben csak halványan érzékeljük ezt a disszonanciát, rosszabb esetben a szemöldökünk olyan lesz, mint egy kikopó, besárgult sminktetoválás.

Ha szemöldök, akkor inkább szürke

Olyan erősen él a köztudatban, hogy a szemöldökszín csak barnás lehet, hogy annak idején úgy éreztem, szabályszegő vagyok, mikor elkezdtem szürkésebb színeket próbálgatni a témában. Nem véletlen, hogy szinte mindenki megdöbben, mikor barna helyett nagyon lágy szürkésbarnákat, hamuszíneket alkalmazunk, de az eredmény mindig magáért beszél. Nincs többé külön életet élő szemöldök az arcon.

Pedig logikusan, ha a hajszínünk hamvas, szürkés miért is lenne a szemöldökünk más fényű? Különösen fontos kiemelnünk a Tél típusok akár kékes fényben játszó sötétbarna hajszínét, ami mellett nagyon falsnak hat egy gesztenyés, aranybarnás szemöldökfesték. Egy Hófehérke típuson jellemzően akár antracitszürke, vakondszürke szemöldökpor a legharmonikusabb választás. Időskorban, megőszülve nyugodtan használjunk akár kőszürkét, középszürkét, galambszürkét is a szemöldökünkre, ha kedvünk tartja! Maximalizálhatjuk vele a megjelenésünk ezüstösségét.

A szemöldökformázás célja az egységesítés

Nappali sminkhez bőven elegendő az apró egyenetlenségeket, szálkopásokat, finom hiányokat kitölteni a szemöldök ívében. Ehhez még csak feltétlenül sötét festék sem szükséges, hiszen itt csak a szálak közötti bőrfelületnek szeretnénk egy kis árnyékot adni. Inkább legyen egy árnyalattal lágyabb, tompább a szemöldökfestékünk, mint sötétebb a kelleténél.

A Nyár típusok mindig tört hűvös taupe árnyalatokat, szürkésbarnákat, a Tavasz típusok puha, halvány bézs tónusokat, lágy mokkaszíneket nézegessenek. Kevésbé kelt természetes hatást direkt vöröset tenni vörösesszőke, aranyszőke hajszín mellé, itt inkább a hajtömegben játszó meleg fényű árnyékokhoz legyünk közelebb. Mivel a Tavaszok szemöldöke többnyire inkább láthatatlanul szőke, már egy kicsi kontraszt is bőven elegendő az arcukra. Csak sejtessük a megjelenés aranyló üdeségét egy puha őzbarnával, dióbarnával, fahéjszínnel.


Por, vagy ceruza?

Egyéni ízlés és megszokás kérdése, hogy szemöldökceruzát, vagy matt festéket alkalmazunk-e a szemöldökformázáshoz. Ha nincs komolyabb hiányosság, heg, kikopás stb. a szemöldökünk ívében, bőven elegendő egy kis porral halvány árnyékot csalni a szálak közé. Nagyon természetes hatást kelt, és könnyen korrigálható, ha esetleg túlzásba visszük. Ne ijedjünk meg, ha nem találjuk elsőre az ideális árnyalatot, bármilyen matt szemfesték alkalmas a szemöldökünk formázására is!

Alkalmi sminkhez, vagy a hiányos részek pótlására (ahova nem tud megtapadni a por), használjunk szemöldökceruzát. Ügyeljünk azonban rá, hogyha utána porral fixáljuk, a színe besötétedhet! Kerüljük a túl lágy, olvadó szemöldökceruzákat, mert elmosódhatnak, a szemöldökceruzának félkeménynek, keménynek érdemes lennie.


"A saját utamat kell járnom halálom órájáig, ugyanis mások elgondolásait nem érthetem, nem követhetem és nem válthatom valóra, csak a magamét." Charlotte Bronte


]]>
http://stilusmentor.hu/neked-milyen-szinu-a-szemoldokceruzad/feed/ 4
Nóri színei http://stilusmentor.hu/nori-szinei/ http://stilusmentor.hu/nori-szinei/#comments Fri, 22 Mar 2019 07:33:53 +0000 http://stilusmentor.hu/?p=29000 Nóri Élénk Tél típus. Mikor először találkozott a színtípusok témakörével, a típusleírásokból rögtön levonta ezt a következtetést, ösztönösen és azonnal látta magában a tiszta kontrasztokat, Hófehérke karakterét.

Majd idővel elbizonytalanodott. Valóban jó lenne a fekete? Nem túl sok rózsaszín? Mivel a környezetében mindenkit erőteljesebb színvilágúnak ítélt magához képest, lassan arra a következtetésre jutott, hogy ő mégsem rendelkezik elég intenzitással ahhoz, hogy Tél típus lehessen. Mivel azzal tisztában volt, hogy nem lehet meleg színtípus, kizárásos alapon megbékélt a Nyár típusok hűvös, lágy színvilágával. Természetesen valami belső sugallat mégsem hagyta nyugodni, hiszen végül eljött egy színtanácsadásra. Ahol persze kiderült, hogy Élénk Tél típus. 🙂

Nóri színei élénkek, sötétek, világosak, ragyogók.


Nem egyedi eset, hogy valakinek a legelső gondolata, megérzése bizonyul helyesnek a színtípusával kapcsolatban. Az sem ritka eset, hogy egy Tél típus visszavonulót fúj, mert mégsem találja magát kellően karakteresnek a tiszta színekhez, holott minden tekintetben kontrasztos, élénk megjelenés jellemzi.

Mint oly sokan Nóri is inkább lélekben harcolt egy kicsit a színeivel. Megütközött benne a vagány, merész, előbújni vágyó nő azzal, aki inkább a háttérben maradna, és békésen elbíbelődne a pasztellszínekkel. A Nyár típus színeiben azonban egy Tél típus mindig csak önmaga árnyéka lehet, a színek pusztán beteljesítetlen ígéretekként kísérik az útján. Akár egy megvilágítatlan színpadon, úgy vesznek el  a Tél típusban rejtőző csodás lehetőségek a pasztellszínek bátortalanságában. Az összkép jó, de mégis túl kevés, túl lágy, túl finom, túl erőtlen. Különösen egy élénk típuson.

Nóri lágy és puha pasztellszínekben.


Azt, hogy a meleg színvilág nem illik hozzá, Nóri zsigerből érezte, de a kendőpróbán nagyon hamar be is bizonyosodott, hogy hideg színtípusként tankönyvszerűen vörösödik és sárgul a bőre a meleg árnyalatok közelségében. Az arc elszíneződése és a szem letompulása mellett a természetes hajszín is mindig árulkodó! A Tél típusoknál a hajszín feketésbarna árnyalata ugyanis élesen elüt a meleg színektől. Különösen az őszies színkombinációktól, hiszen túl hamvas, túl sötét a földszínekhez képest.

Nórinak mind a Tavasz, mind az Ősz színei előnytelenek.


Ahhoz, hogy kihangsúlyozzuk Nóri adottságait nagyon kevés smink is elegendő, hiszen már önmagában a színei is élénkebbé teszik a szemeit, áttetszőbbé a bőrét, kontrasztosabbá a haját.

Az alapozás homogenitása fantasztikusan élettelivé teszi a Tél típusok megjelenését. Már a bőrtónus egységesítése, a szemöldök átrajzolása, egy frissítő szemfestés, egy leheletnyi pirosító is bőven elegendő nappali sminkként. Nóri rúzsa egy középerős fukszia, ami azonnal mosolygóssá teszi az arcát, és felerősíti a szemszínét.

Nóri színkombinációinak csak a fantáziája szabhat határt


A színvilágunk felfedezése egyszerre izgalmas kaland és önismereti út, hiszen a legtöbbször pontosan látjuk a tükörben a válaszokat. Akarva-akaratlanul elrejtőzhetünk a színeink elől, ez különösen jellemzi a Tél típusokat, akik közül sokan bizonytalanul és óvatosan közelítenek egy királykék, egy kékespiros, egy püspöklila felé. Valóban lehetek ennyire figyelemfelkeltő? Ez is én vagyok? Igen, és igen! Egy Tél típus a kezdeti időszakban biztos támaszként hagyatkozhat a színpalettájára, az előnyös színek bátorsága kívülről, belülről ragyogón öltözteti majd! 🙂


"A divatnak nem az a lényege, hogy mi illendő. Az öltözködés sokkal élvezetesebb, ha téged tölt el örömmel." Alexander Wang


]]>
http://stilusmentor.hu/nori-szinei/feed/ 4
Az év (két)szava: sportosan-elegáns http://stilusmentor.hu/az-ev-ketszava-sportosan-elegans/ http://stilusmentor.hu/az-ev-ketszava-sportosan-elegans/#comments Thu, 24 Jan 2019 18:56:51 +0000 http://stilusmentor.hu/?p=28629 Ha már évről évre kikiáltjuk az év színét (az idei a korall, ha valaki még nem hallott volna róla), akár az év szavát is prognosztizálhatjuk, ami az öltözködés témakörét illeti.

2018 (két) szava a stílustanácsadásokon a “sportosan elegáns” volt. Igazából ez volt 2017, 2016, 2015, 2014… szava is, úgyhogy várhatóan idén sem lesz különösebb változás ezzel kapcsolatban. Talán senki se tudná meghatározni, mikor született meg az igény, hogy összeforrasszuk a divatvilág hatalmas kohójában ezt a két fogalmat, az viszont biztos, hogy napjaink megkerülhetetlen szópárosításáról van szó!

Most akkor lehet, vagy nem lehet?

Egyes megközelítések szerint a sportos és az elegáns öltözködési stílus nagyjából úgy fér meg egymás mellett mint a tűz és a víz, és mindenféle párosítgatás meddő próbálkozás, hamis önáltatás csupán. Mert akkor hol is húzzunk határt? A blézerhez felkapott farmernadrágnál? A tütühöz viselt “New York” feliratú basic pólónál? Vagy a susinacihoz felvett tűsarkú cipőnél?

Mások viszont kifejezetten a sportos elegancia égisze alatt próbálnak valamiféle választ adni a huszonegyedik század öltözködési kihívásaira, és komplett márkákat építenek arra az üzenetre, hogy mindent mindennel szabad, lehet, sőt! Elvárás.

Vajon  összegyúrható hihető kombinációvá ez a két fogalom, vagy a sportosan elegáns öltözködés se volna több mint egyfajta hóbortos önellentmondás, mint mondjuk az “egészséges cigaretta”, vagy a “10% gyümölcsöt tartalmazó 100%-os gyümölcslé”?

Mit is várunk el egy sportosan elegáns viselettől?

Annyit hallottam ezt a szókapcsolatot az elmúlt években, hogy a fülemben egy kicsit már szinonimája lett a “halvány fogalmam sincs”- megállapításnak. Ugyanis ha megkérdezek valakit, hogy szuper, sportosan elegáns szeretne lenni, de mit ért ezalatt? A legtöbben nem tudják rá a választ. Ha beszélgetünk róla, nagyon hamar kiderül, hogy nem konkrét ruhadarabokról van szó, hanem az öltözködésünkre kivetített szempontrendszerünkről! Hogyan is fogalmazzuk meg az elvárásainkat? A lista érthetően mindig szubjektív, de többnyire hasonló, ha sportosan elegáns megjelenésről van szó.

Melyek azok a leggyakrabban elhangzó jelzők, érvek, amit a nők többsége pozitívumként emel ki a két oldalról?

Amikor szeretnénk, hogy a tűsarkú cipőnk legyen dögös és szuper kényelmes is egyben.


És melyek azok az ellenérvek, amik a legtöbb emberben felmerülnek ezekkel a halmazokkal kapcsolatban?

Amikor se beleolvadni nem szeretnénk a tömegbe, de kitűnni sem szeretnénk a sorból.


A kérdés valóban tele van ellentmondással, mintha két nagyon távoli, egymást gyanakodva méregető rokonunkat próbálnánk egymás mellé ültetni a díszvacsoránál, és fogalmunk sincs, lesz-e bármilyen, közös témájuk? Másfelől mi van akkor, ha nem is konkrét stílusirányzatokról beszélünk, hanem egyszerűen csak megváltozó élethelyzetekről?

A jelenlegi társadalmi elvárások és öltözködési kódexek alapján a legelegánsabbnak nevezhető megjelenési forma, a non plus ultra, a white tie, ami nekünk, földi halandóknak többnyire kimerül az Oscar díjátadó ruhakölteményeinek megcsodálásában. Ha ennek a megjelenésnek az elegancia értéke mondjuk 100 pont, logikusan kijelenthető, hogy a vasárnap délutáni, szabadidőnadrágban kenyérért közértbe kiszaladó, sportosan lezser megjelenés elegancia értéke 0 pont. (A létfenntartási értéke természetesen 100, hiszen életmentő egy hétvégén is nyitva tartó kisközért az ember lakóhelyének vonzáskörzetében.)


Látható, hogy a két végpont között milyen hatalmas a távolság (éppen annyi, ami a sarki kisbolt és az Oscar gála között térben és időben csak létezhet). Ezért tehát ha egy napon úgy érezzük, hogy egyszerűen kinőttük/meghaladtuk/szétfeszítettük az átlagos farmer-póló szettjeink adta kereteket, teljes természetességgel szörnyedünk el már egy kiskosztüm láttán is.

A régi cipőt kinőttük, az új még szorít

Az öltözködésünknek van egy természetes fejlődési pályája, ami ideális esetben együtt halad életünk lépcsőfokaival. A gyerekkori öltözködés fő irányelve a biztonság és a praktikum, a későbbiekben egyre nagyobb szerephez jut a személyiség, az esztétikum, majd a felnőtté válással az öltözködés összetettebb funkciót kap, komplexebbé válik, és ideális esetben kiforr egy társadalmilag, szociálisan elfogadhatónak nevezhető, számunkra is kényelmes és ön-azonos ruhatárrá.

Ehhez az ideális fejlődési ívhez képest napjainkban inkább az figyelhető meg,  hogy nagyon sok ember megreked a kamaszkori és az érettebb, tudatos öltözködés között, azaz akár a harmincas-negyvenes éveiben kezd el megfogalmazódni benne a változtatás iránti igény. Amikor tehát sportosan elegáns öltözködésről beszélünk, sokszor inkább azt az útkeresést definiáljuk, amivel szeretnénk leválni a sportos, kamaszkori sémákról, és közelebb pozícionálni az öltözködésünket az életkorunkhoz, az elvárásainkhoz és a lehetőségeinkhez. A sportosan elegáns öltözködés iránti vágyunk ebben a kettősségben lebeg a leggyakrabban, próbálunk arany középutat találni a régi és az új között.

Több lehetőség, kevesebb támpont

Arra vonatkozóan, hogy miként is illik kinéznie valakinek X évesen, Y pozícióban sokkal letisztultabb szabályok vonatkoztak akárcsak ötven-hatvan évvel ezelőtt. Minden korszaknak meg voltak a maga szabályszegői, viszont a nagy többség jól el tudott tájékozódni ebben a témakörben. Kódolhatóbbak voltak az öltözködési normák, gondoljunk csak a centiméterrel szoknyahosszakat mérő tanerőre. Mit is látunk napjaink öltözködési káoszában? A lassan kortalanná és nemtelenné váló homogenitást, a globalizációt.

Visszafelé haladnánk? Vagy inkább kialakult egy olyan hétköznapi élettér, életminőség, amit a régi öltözködési mintákkal nehezebben lehet belakni, és valamiféle közmegegyezéssel a sportosan elegáns fogalmával próbálunk meghatározni? Mivel világméretű jelenségről van szó, nem lehet a kérdésre egyszerű igennel, vagy nemmel felelni. Az biztos, hogy bár a “divat változik, a stílus örök”, a stílusosság fogalma is alakulóban van, csak sokkal lassabban formálódik.

Szeretünk az öltözködéssel kapcsolatban az állandóság illúziójában ringatózni, holott az elmúlt kétezer év divattörténete semmi másról nem szólt, csak a változásokról. Elpihegtünk a női fűzőkben párszáz évet, aztán a végén mégis el lett égetve mind. A hajmosás nyűgét is elég sokáig parókákkal próbáltuk megoldani. A változások néha lassabbak voltak, máskor pedig egy világháború fújta el tollpiheként a régi berögződéseket, technológiákat.

Korunk öltözködési alapértékei sem állandók, száz év múlva akár teljesen meghaladottá is válhatnak! Azt, hogy a sportosan elegáns öltözködés iránti igény valóban divatforradalom, vagy csak egy kellemetlen vadhajtás lesz a divattörténet lapjain (volt már jó néhány! 🙂 ),  az idő fogja eldönteni. Jelenleg ez a terület inkább egyfajta vadnyugati bádogvároshoz hasonlítható, ahol a dress code-ot hirdető konzervatívok állnak szemben a kocsma ajtaját, (és az Oscar gála vörös szőnyegét) edzőcipőben berúgó divatkalandorokkal. A status quo valószínű még évekig eltart.


"Amikor azt érezzük, hogy itt a változás ideje, gyakran estétől reggelig akarunk valakivé válni. Ennek ellenére tartós eredmény nem születik egy pillanat alatt. Olyan fejlődési folyamat ez, amit nem lehet erőltetni, mert természetes módon megy végbe. A változások apránként, napról napra történnek." Yehuda Berg

]]>
http://stilusmentor.hu/az-ev-ketszava-sportosan-elegans/feed/ 16
Top 5 – 2018 legnépszerűbb cikkei http://stilusmentor.hu/top-5-2018-legnepszerubb-cikkei/ http://stilusmentor.hu/top-5-2018-legnepszerubb-cikkei/#respond Tue, 01 Jan 2019 17:41:59 +0000 http://stilusmentor.hu/?p=28553 Kezdjük a 2019-es évet egy kis visszatekintéssel! Idén is összegyűjtöttem a Stílus mentor blogjának legolvasottabb, legnépszerűbb bejegyzéseit!

Köszönöm minden olvasómnak, aki itt járt 2018-ban, köszönöm a támogatást, a hozzászólásokat, a véleményeket, a meglátásokat! Remélem idén is velem tartotok!

Most pedig lássuk, melyek voltak

2018 legnépszerűbb cikkei a Stílus mentor blogjában! *


5. Vágjunk rendet – 10 pontban az alapokról és a színtípusokról

Mivel mindig van, akinek újdonság, összeszedtem néhány gyakran előforduló alapkérdést a színtanácsadással kapcsolatban.

Elolvasom


4. Mindennapi korrektor tévedéseink

Nagyon sokan automatikusan vesznek egy világos korrektort a szemük alatti területekre, és két fontos szempontról feledkeznek el közben: az árnyalatáról és a fedéséről.

Elolvasom


3. Beszéljünk ugyanarról! – akkor most ki a sárga, és ki nem?

Az, hogy sárga fényt látunk a bőrünkben pusztán csak egy tényező, nem jelent azonnali és egyértelmű kategóriát! Nem a sárgaság teszi minket Ősz típussá!

Elolvasom


2. Árulkodó színhatás – eltűnő és feltűnő hajszínek

Érdemes megfigyelnünk, hogyan is változik, erősödik, tompul a hajszínünk szín-és fényhatása egy-egy árnyalat közelségére. Az talán biztosan mondható, hogy egy sötétbarna/fekete hajszín és a tompa színek csatájából sose az előbbi kerül ki vesztesként.

Elolvasom


1. Beszéljünk ugyanarról! – azaz miért gondoljuk a szőkéről, hogy barna?

A színtanácsadás esetében sarkalatos pont, hogy közös fogalmaink legyenek a hajszínekről. Mert a barna a legtöbbször még csak szőke, ahogy a vörös is csupán aranyszőke, ha precízen próbáljuk meghatározni.

Elolvasom


*A listán a 2018. január és 2018. december között publikálásra került cikkek közötti sorrend olvasható.

Érdekelnek az előző évek? Az alábbi linkeken találod az összefoglalókat:

2017
2016
2015
2014
2013


"A divat olyan, mint az építészet: minden az arányokon múlik." Coco Chanel

]]>
http://stilusmentor.hu/top-5-2018-legnepszerubb-cikkei/feed/ 0
Ne nyanyásítsunk! http://stilusmentor.hu/ne-nyanyasitsunk/ http://stilusmentor.hu/ne-nyanyasitsunk/#comments Fri, 14 Dec 2018 22:13:59 +0000 http://stilusmentor.hu/?p=28444 Ha öt forintot kezdtem volna el gyűjteni, ahányszor csak valaki “nyanyásnak” titulált az elmúlt években egy színt, jó sok gombóc fagylalt kijött volna már belőle. Érdekes, hogy tulajdonképpen már az összes színcsoporttal kapcsolatban használta valaki ezt a jelzőt, tehát elmondható, hogy nincsen olyan árnyalata a színgömbnek, amit ne fenyegetne a “lenyanyásítás” veszélye.

Valamiért azt, hogy egy színnel nem érzünk lelki közösséget, szeretjük nagyon kreatív köntösbe bújtatni az egyszerű “nem tetszik” helyett. Azonnal megszemélyesítjük az árnyalatot. Elképzeljük, hogy szerintünk ki viselné az adott színt, tehát ahelyett, hogy saját magunkra koncentrálnánk, teljesen felesleges időt és energiát pazarolunk arra, hogy létező, vagy nemlétező társadalmi csoportokat kompletten lilákba, zöldekbe, feketékbe, kékekbe öltöztessünk.

A színek szerinti (érzelmi) kódolás ősidők óta jelen van az életünkben az ellenséges vár zászlójának színétől át a “Fradi-zöld – Újpest-lila” ellentétének feloldhatatlanságáig, szóval itt sincs sok újdonság a nap alatt.

Az adott színre vonatkozó élményeinket, érzelmeinket összekapcsoljuk egy olyan személlyel, csoporttal, akik számunkra kevésbé szimpatikusak, így igazoljuk az adott szín által kiváltott belső ellenszenvünket. Nagynénikkel, szomszédnénikkel, suhancokkal, kalauzokkal, sőt, még azzal a furcsa és ódon szagú nénivel is hajlamosak vagyunk azonosítani egy színt, akit öt évesen egyszer egy zsúron kötelességből meg kellett puszilnunk.

A “nyanyásítás” fegyverét nap mint nap alkalmazzuk, amikor valami olyat látunk, ami nekünk nem tetszik. Különösen, ha öltözködésről van szó.  Olyannyira rettegünk ettől a címkétől, hogy akár le is mondunk egy ruhadarabról csak azért, hogy a környezetünk ne ítélje meg ily módon. És vele együtt minket is. A színek “lenyanyásodása” ugyanis a legtöbb ember fejében tulajdonképpen státusz-zuhanás.

Én nem lehetek “nyanyás”. Én nem viselhetek “nyanyás” színeket! Mi van, ha mások “nyanyásnak” gondolják? – mivel mi magunk is szinte folyamatosan és előszeretettel negatív képeket társítunk ehhez a jelzőhöz, rettegünk, mikor is kapjuk őket vissza valaki mástól. És a kör tulajdonképpen be is zárult.

Természetesen a “nyanyás” film továbbra is és kizárólag a mi fejünkben forog! Mert honnan is tudhatnánk, hogy a másik mit is ért éppen “nyanyás” alatt, amikor fintorogva a padlizsánlila pulóverünkre néz? Ódivatú özvegyasszonyokat hatvan fölött? Vagy sarki kisközértben rágógumit pattogtató Marikát, aki szörnyen elhanyagolt padlizsán pulóverben ácsorog a pénztárnál? Ki tudhatja?

Kicsit olyan ez, mint az autódudálás. Mindenki azt gondolja, hogy minél hosszabban nyomja, annál jobban kommunikál a segítségével, holott egy dudálásból nem lehet szót érteni. Szerencsére a “nyanyásítás” mumusával szembe lehet nézni. Minél többször halljuk, annál kevésbé tűnik rémisztőnek. Sőt. Kijelenthetem, hogy immunissá is válhatunk a “nyanyás” színekkel szemben.

Mivel “nyanyás” színek nem léteznek!

A jó lilák és a rossz lilák. A csúnya barnák és az öreges narancsok. AZOK a pudliszínek. A förtelmes izékékek. Minél kacskaringósabban kifejtett “nyanyásítással” találkozunk, próbáljuk meg elképzelni szegény, kitaszított színeket, ahogy egy nagy táblával a nyakukban bebandukolnak a “nyanyás” ajtón a többi “nyanyás” színhez, “nyanyás” színközösséget vállalni.

Ott ül a sarokban a szomorúan csüggedő ibolya. A héten már negyedszerre dobták félre, mert olyan szottyadt. Mellette a falat bambulja a szürke, ha már olyan unalmas, ő is unatkozik. A khaki napok óta senkihez se szól, megsértődött, hogy megint lekakizták. Bejön az ajtón a lehangolt narancsvörös. Kérdezik tőle, miért van itt? Áá, ne is mondd! Megint vér-ciki vagyok egy elrontott frizurában!

Miért is nem érdemes tehát “nyanyásítanunk” egy színt?

 • Mert a világon semmi, de semmi ráhatásunk nincs arra, hogy kinél, mi fogja benyomni a “nyanyás” indítógombot. Ne feledjük: a mi “nyanyás” színünk nem mindenki “nyanyás” színe!
 • Ha nálunk indul el az a bizonyos “nyanyás” film, inkább gondolkozzunk el azon, miért is törnek fel belőlünk oly intenzitással a “békávékék” emlékek?
 • Valóban annyira fontos számunkra, hogy mások mit gondolnak a ruhánk színéről? Vagy megfordítva a kérdést: miért érezzük fontosnak, hogy felcímkézzük amit viselünk, amit mások viselnek?
 • Minél több színnel szemben tanusítunk ellenállást, annál színtelenebbé fakítjuk a világot! A színek egyenrangúak és tökéletesen harmonikusak. Pusztán annyira szerencsések vagyunk, hogy érzékelhetjük őket. A szemünk látja, az agyunk értelmezi őket. A “nyanyásításuknak” nagyjából annyi értelme van, mint egyesével szidni a csillagokat: – Te, ott! A Kis Göncöltől jobbra! Te kis fényű! Te, igen! Nagyon nem tetszel nekem!
 • Utolsóként, de talán legkiemeltebben. Ha kicsit is ismerjük a színtípusok világát, a továbbiakban teljesen értelmetlen és érthetetlen, miért is ragaszkodnánk ehhez a megközelítéshez, hiszen tudjuk és tapasztalhatjuk, hogy nincsenek rossz színek, pusztán nem megfelelő emberen látott színek!

Ahhoz, hogy kilépjünk a “nyanyásító” sokadalomból egyetlen dolgot kell pusztán megtennünk:

Fejezzük be a “nyanyásítást”!

Ne használjuk se ezt, se más negatív jelzőt egy színre vonatkozóan, próbálkozzunk meg helyette a jó öreg, és végtelenül egyszerű: Nekem nem tetszikkel! – melynek előnye többek között, hogy nem félreérthető, nem töltünk vele fölöslegesen sok időt, és nem minősítünk vele egyetlen munkáját végző ellenőrt, kardigánjához ragaszkodó, idős hölgyet sem. Tényleg, gondoljuk át. Ő lehet, valakinek az édes, aranyos nagymamája.

Ha azt mondjuk, “nekem nem tetszik, de máson lehet, hogy szép!“, vagy “nekem nem tetszik, de ha te jól érzed magad benne, elfogadom, a te döntésed.” – egyfelől felszabadulunk az ítélkezés súlya alól, másfelől a másikat sem hozzuk kényelmetlenül “nyanyás” helyzetbe.

Hagyjuk a színeket (és az embereket) olyanoknak lenni, amilyenek! Ha ezt megtesszük, onnantól tulajdonképpen azt is megengedhetjük másoknak, hogy “nyanyásnak” titulálják a kedvenc ruhánkat, hiszen valaki “nyanyás” színe lehet a mi legeslegtündöklőbb Jolly Joker színünk. És tudjuk, hogy ez így is van jól.


"Amikor azt érezzük, hogy itt a változás ideje, gyakran estétől reggelig akarunk valakivé válni. Ennek ellenére tartós eredmény nem születik egy pillanat alatt. Olyan fejlődési folyamat ez, amit nem lehet erőltetni, mert természetes módon megy végbe. A változások apránként, napról napra történnek." Yehuda Berg

]]>
http://stilusmentor.hu/ne-nyanyasitsunk/feed/ 2
Messziről villanó részletek és testrészek http://stilusmentor.hu/messzirol-villano-reszletek-es-testreszek/ http://stilusmentor.hu/messzirol-villano-reszletek-es-testreszek/#comments Thu, 22 Nov 2018 20:05:16 +0000 http://stilusmentor.hu/?p=28313 Van a téli hónapoknak egy jellemző, gyakorta előforduló jelensége, a fekete holmik közé ékelt testrészek vonulása (és távolodása), ami nemektől függetlenül bárhol felbukkanhat előttünk. Nyugodtan bevallhatjuk, mindannyian beleestünk már ebbe a vizuális önveszélyeztetésbe, ha máskor nem is, a kamaszkor farmer-bőrdzsekit bújó korszakában. Egyszerűen azért, mert a szekrényünkben aktuálisan nem volt más, csak fekete cipő, fekete harisnya, fekete felső és fekete ruha. Így annak az egy darab fehér/pink/királykék/pepita/lila stb. színnek, amivel feldobni kívántuk magunkon a fekete egyeduralmát, mondhatni esélye sem volt a menekülésre. Vagy az esztétikus megjelenésre.

Klasszikus példája ennek a vizuális öntagolásnak (nevezhetjük a testalkatunk arányaira nézve öncsonkolásnak is), a fekete dzseki alól kibújó, messziről világító pulóver, szoknya, de férfiaknál akár ing, akár hosszúra nyúlt póló formájában is találkozhatunk “távolodó fenekekkel”.

Miért alakulnak ki ezek az előnytelen világos-sötét blokkok az öltözködésünkben?

Ami elölről megmagyarázható, hátulról közel sem egyértelmű!


Csak a fekete

A jelenség alapvető problémaforrása legtöbbször az, hogy a téli ruhatárunk építőköve a fekete. És… nos, a fekete. Színek nélkül lehetőségünk sincs egy összeállítás kontrasztjain alakítani. Sokszor a “fekete slankít” – meggyőződésével húzunk sötét színeket egy világosabb holmi köré, holott ezzel éppen azt emeljük ki, amit eltakarni szeretnénk.

Hiányzik az egész alakos tükör

A legtöbb ember csak előről értékeli az összeállítását. Amennyire sok figyelmet vagyunk hajlamosak szentelni a próbafülkékben a hátsónk tüzetes ellenőrzésének (Ugye nem nagy benne??? Ugye???) – annyira hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről a területről a hétköznapokban.

Fontos, hogy egy adott összeállítással kapcsolatban megkérdezzük magunktól, hogyan is láthatnak benne mások 2-3-4 méter távolságból? Ha felmérnénk, hogy a fekete harisnya és a fekete pulóver közé beszorult tulipiros szoknyánk egy kihúzófilc élességével rajzolja körbe a fenekünket, valószínű, hogy nem viselnénk ebben a kombinációban.

Nem vagyunk tisztában a testalkatunk hosszanti arányaival

Az egyes ruhadarabok végződése alapjaiban határozza meg a megjelenésünket. Ha egy dzseki, egy blézer, egy póló, egy blúz esetlegesen, vagy a testalkatunkra nézve előnytelen helyen tagol fel minket, tehetünk bármit, eltorzul az összkép.

Ne feledjük, hogy minél élesebb vízszintes vonalak jelennek meg rajtunk, annál figyelemfelkeltőbbé válnak! A fekete színek közé ékelődő világos, vagy élénk árnyalat lézerpontos elvágásként működik, és azonnal arra a testrészünkre vonzza a figyelmet, ahol végződik!

Ha tehát például nem az alsótestünk az erősségünk, nem a legszerencsésebb egy kivilágító szoknyával túlzóan kiemelnünk. Ugyanezt a vizuális hatást érjük el egy fenékre húzott, kabát alól kibukkanó pulóverrel is, nem kell feltétlenül szoknyát viselnünk hozzá, hogy optikalag szélesítsük magunkat.

Jó dolog, hogy van egy színes, tarka szoknyánk, de még jobb, ha látszódunk is benne


Hogyan orvosoljuk a vizuális buktatókat?

Nem könnyű kibújni a “csak a fekete” bűvköréből különösen, ha irodai megjelenésről, netalán hivatalos eseményről, díjátadóról, ünnepélyről stb. van szó. Az alábbi példa jól tükrözi az eddig leírtakat, a kevésbé átgondolt koncepció sajnos a szoknya vibráló mintázatát, és előnytelen szabásvonalát hangsúlyozza a viselője helyett.

Mit tegyünk, hogy a szoknyánk ne egy keresztrejtvényhez hasonlítson a képeken?


Mire is lenne lehetőségünk, ha még  öt percre visszafuthatnánk a gardróbszekrényünkhöz?

 1. Cseréljük le a rövidke blézert egy megfelelő hosszúságú, ágyékot takaró felsőrészre. Ezzel nemcsak a testarányainkat egyensúlyozzuk ki, de a vibráló alsórészből is kevesebbet mutatunk.
 2. Viseljünk merészebb színblokkot, toppot a szoknya felett, így elvonjuk a figyelmet a kevésbé fényképbarát mintázatról. (Akár egy látványosabb nyaklánc is felvehető!)
 3. Cseréljük le a szoknyát egy sötétebb árnyalatúra (ami nem fekete).
 4. Legyen a blézerünk színe vagány, így egészen biztosan háttérbe szorítjuk a kiugró szoknyát!
 5. Viseljünk elegánsabb, magasabb sarkú cipőt, ami többet mutat a lábfejünkből, így jobban nyújtja azt.
 6. Világosítsuk a felsőtestet egy mintában szereplő, világos színnel, így nyújtjuk az összképet, és eltereljük a figyelmet a szoknyáról!
 7. A fenti lépésekkel inkább csak a megjelenés frontális nézetét tudjuk kicsit lágyítani. Ha hátulról is megnézzük magunkat, ott a blézer hosszával és színével tudunk csak játszani, illetve a harisnya színét tudjuk módosítani ahhoz, hogy kiszabadítsuk a szoknyát a szorult helyzetéből. Ehhez már egy vékonyabb fekete, sötétszürke harisnya is megfelelő választás lehet.

Látható, hogy egy félresiklott koncepció mindig finomítható, ha átgondoljuk, hogyan tudjuk korrigálni a látottakat.

 

Képek forrása: google


"A vonzó ajkak érdekében, mondj kedves szavakat. A kedves szemekért, keresd a jót az emberekben. A karcsú alakért, oszd meg ételed az éhezőkkel. A szép hajért, hagyd a gyermeknek, hogy ujjaival végigsimítsa naponta. A lelki egyensúlyért, sétálj azzal a tudattal, hogy sohasem vagy egyedül." Audrey Hepburn

]]>
http://stilusmentor.hu/messzirol-villano-reszletek-es-testreszek/feed/ 2
Drágakövek hideg színtípusoknak – zöld áramlás http://stilusmentor.hu/dragakovek-hideg-szintipusoknak-zold-aramlas/ http://stilusmentor.hu/dragakovek-hideg-szintipusoknak-zold-aramlas/#comments Sun, 18 Nov 2018 11:01:00 +0000 http://stilusmentor.hu/?p=28280 A zöldek kékkel összeolvadó árnyalataiban mindig érezni valamiféle misztikus kisugárzást. Magukban őrzik az ég és a víz találkozásának határtalanságát. A hideg színtípusok különleges és enigmatikus türkizzöldjeit akár ékszerként is viselhetjük!

balról jobbra: akvamarin, apatit, amazonit, aventurin


Akvamarin – A berillcsoport tagja. Nevét a tengereket idéző színéről kapta. A tengerészek szerencseköve, a legenda szerint a hableányok féltve őrzött kincsei közül való. A legkeresettebb a mélykék színváltozat, de előfordul világoskék, zöldeskék, égszínkék, áttetsző verziókban is. A színeloszlása egyenletes. A rómaiak azokat az akvamarinokat találták értékesnek, melyek egybeolvadtak a tengervíz színével.

Apatit – Ritka üvegfényű ásvány, a vízmentes foszfátok közé tartozik.  Neve a görög apaté-ből származik (csel, csalás), mert sokféle ásvánnyal összetéveszthető, úgy mint a berill, a topáz, a turmalin. A zöld változatot spárgakőnek hívják.

Amazonit – Zöld földpát. Nevét Amazoniáról kapta, érzékeny a nyomásra. Összetéveszthető a jádéval, a türkizzel.

Aventurin – A kvarccsoport tagja. Nevét egy üvegfajta után kapta a XVII. században, amikor egy üveggyárban egy véletlen alapanyag-keveréknek köszönhetően egy aventurinra megszólalásig hasonlító, csillogó üveget állítottak elő. Az alapszíne a legtöbbször szürkészöld, zöldes.


balról jobbra: malachit, dioptáz, krizokolla, türkiz


Malachit – A neve görög eredetű, de már az egyiptomi időkben is népszerű amulett, drágakő volt, porrá törve szemfestékként is használták. A középkorban boszorkányok ellen viselték, vagy orvosságként alkalmazták. Malachitból készítették a hegyizöld festéket.

Megcsiszolva koncentrikus gyűrűket látni rajta, sávokkal, rajzolatokkal. Csak ritkán találkozhatunk egyszínű malachittal. A nagyobb példányok inkább gyűjtői darabok. Nyersen üvegfénye, polírozva selyemfénye van. Régebben orosz cári rezidenciák falborításához, dekorációjához, berakásaihoz is felhasználták. Napjainkban is kedvelt ékkő, díszítőkő, iparművészeti tárgyakba, nyakláncokba, ékszerekbe egyaránt felhasználják.
Összenőhet türkizzel, azurittal, krizokollával úgynevezett eilátkővé.

Dioptáz – Kicsi, üvegfényű kristályok jellemzik, nevezik még rézsmaragdnak, rézkovandnak is. Összetéveszthető a smaragddal. Vízben oldódik. Neve a görög Diopteia névből származik (“áttetsző”). Már az ókori időkben is a gazdagság kövének számított, ritkasága okán keresett volt.

Krizokolla –  Rézkova. Zsíros, üvegfényű, átlátszatlan kő.  Türkizzel és malachittal eliátkővé nőhet össze. Színét a víztartalom befolyásolja. Ékszerkőként is használják, por állagban festékek elkészítésére is szolgált.

Türkiz – Égszínkék, kékeszöld, almazöld színezetben egyaránt előfordulhat. A neve azt jelenti, “török kő”. A másik neve, a kallait (“szép kő”) kevésbé ismert. Magas hőmérsékleten fakózölddé változik. A fény, verejték, olajok, napsütés hatására elveszíti a nedvességtartalmát, így a színében is jelentkezhetnek kisebb-nagyobb változások. Tisztálkodáskor, kézmosáskor vegyük le a türkiz ékszereket! Fényesítéssel a színe kiemelhető.

Ritka a tiszta kék szín, többnyire valamilyen erezettséget, pöttyözést megfigyelhetünk rajta. Összenőhet malachittal, krizokollával. Tömött masszákban, fürtösen, csomókban fordul elő hasadékokban.

Használták ékkőként, amulettként, a biedermeier korában az égszínkék türkiz nagyon közkedvelt volt.Igyekeztem a lehető legpontosabban párosítani a drágaköveket és az ékszereket, de a tévedés jogát fenntartanám.

Forrás: pinterest (képek, ékszerek)
Szöveg: Wikipédia, Walter Schumann – Drágakő Biblia


"Soha se feledjük: a jólöltözöttség nem a ruhatárunk nagyságától függ! Kevésből előnyösen felöltözni ugyanannyi ideig tart reggel, mint sokból előnytelenül." Molnár Tímea

]]>
http://stilusmentor.hu/dragakovek-hideg-szintipusoknak-zold-aramlas/feed/ 2