Drágakövek hideg színtípusoknak – lilás fények

A hideg színtípusok világába illeszkedő, kékes féldrágakövek bemutatása után induljunk el a lilásabb, rózsásabb színhatások irányába.

balról jobbra: achát, fluorit, ametiszt, iolit


(lila) Achát – A kvarccsoport tagja. Már az ókorban is ismerték. Az achát sávos kalcedon, melybe néha opálanyag rakódik. Az egyes sávok színeikben igen különbözők lehetnek. Az egyik legváltozatosabb ásvány, a világ minden táján megtalálható.

Fluorit – Színét a szennyeződések okozzák,  az egyik legszínesebb ásványtípus. Jellemző rá a sávosság, ezért is nagyon népszerű díszítőkő. Sokféle drágakővel összetéveszthető. Régen folypátnak nevezték, a kohászatban használták az olvadáspont csökkentésére.

Ametiszt –  A kvarccsoport legkedveltebb köve, melynek régen természetfölötti erőt tulajdonítottak, és talizmánként hordozták. Az állhatatosság jelképe, a püspöki, bíborosi gyűrűk gyakori ásványa. A kristályai mindig valamilyen alapra nőnek. Napfénytől védeni kell, mert fény hatására kifakulhat.

Iolit – Más néven vízzafir, dikroit, cordierit. A látomás köve. Nevét a zafírhoz hasonló színéről kapta. Zsíros, üvegfényű.


balról jobbra: kianit, tanzanit, kunzit


Kianit, disztén – Gyakori ásványnak nevezhető, neve a görög sötétkék szóból ered. Nehezen csiszolható, kényes kristály, színe gyakran réteges, üvegfényű. Összetéveszthető a zafírral és az akvamarinnal. Régen a szónokok köveként ismerték.

Tanzanit – Nevét Tanzánia államról kapta. A jó minőségű kövek színe ultramarin, vagy zafírkék. Rendkívül ritka.  Minél intenzívebb színű, annál értékesebb.

Kunzit – nevét G.F. Kunzról kapta, aki elsőnek írta le a követ 1902-ben. A színe kifakulhat. Többféle rózsás kővel összetéveszthető. A szeretet ásványának is nevezik.Igyekeztem a lehető legpontosabban párosítani a drágaköveket és az ékszereket, de a tévedés jogát fenntartanám.

Forrás: pinterest (képek, ékszerek)
Szöveg: Wikipédia, Walter Schumann – Drágakő Biblia


"A nő szépsége nem az arcápolásból ered, hanem a lelkéből tükröződik: abból a törődésből, amit szerető szívvel ad, és abból a szenvedélyből, amit mutat." Audrey Hepburn

By | 2018-01-28T12:20:29+00:00 2018. január 28.|cimke: , , |2 hozzászólás

A szerzőről:

Hiszem, hogy kortól, nemtől függetlenül mindenkiben ott rejtőzik a vitalitás ahhoz, hogy (újra) megtalálja legbelső erőforrásait, hogy a jó megjelenés fortélyai bárki számára megtanulhatók és segítségükkel kifejezhetjük mindazt a szépséget, ami bennünk lakozik.

2 hozzászólás

 1. Julcsi 2018-02-02 - 09:53 - Válasz

  Juj, de gyönyörűek!!! És a többségük szerencsére jól is áll a Lágy nyaraknak. 🙂 Imádom az ametisztet és a fluoritot is. Kunzittal és iolittal még nem találkoztam eddig (igaz, nem is kerestem, mert a létezésükről sem tudtam), de nagyon tetszenek!

  • Molnár Tímea 2018-02-06 - 18:23 - Válasz

   Szia Julcsi!

   Köszönöm a hozzászólást!

   Szerintem is gyönyörűek, mondjuk mindegyik fél-és drágakő az. 🙂
   Üdv!
   Timi

Hagyj üzenetet