Beszéljünk ugyanarról! – azaz miért gondoljuk a szőkéről, hogy barna?

A színtanácsadás sarkalatos pontja az ideális hajszínek meghatározása, és sok esetben az egyszer volt, vagy a festék alatt rejtőző természetes hajszín meghatározása is.  Egyik sem könnyű feladat, de talán az utóbbi a nagyobb kihívás. Főként, ha valaki homályosan, vagy (makacsul) pontatlanul emlékszik a saját, eredeti hajszínére. A munkám ezen a téren töretlen önismétlés: tulajdonképpen nőket próbálok felvilágosítani arról, hogy valójában nem barnák, hanem szőkék.

Ez a hajszín-káosz érthető következmény.

Egyfelől ott a józan, paraszti ész, és a vizuális tény: ha a haj sötét, akkor bizony barna. (És végeredményben mondhatjuk, tényleg az.) Viszont ezen megközelítés alapján minden ember fejében teljesen egyedülálló hajszínskála létezik a kicsit barnáktól a nagyon barnákig, a vörösöktől az aranyszőkékig stb.
Közös nevező hiányában pedig nagyon könnyen elbeszélünk egymás mellett, mint ahogy folyamatosan el is beszélünk, ha például a színtípus besorolásról van szó.

Szabványosítsunk!

Nem véletlenül születtek meg a fodrászati hajszínskálák, és nem véletlenül lettek szabványosítva. Hogy (közel) minden fodrász, a világ (közel) minden tájékán ugyanazt az árnyalatot keverhesse a vendége hajára. No és hogy értékesíthetőbbek legyenek a termékpaletták.

Tulajdonképpen csak használnunk kell(ene) egy már meglévő eszközt egy olyan témában, ami szinte teljes (elméleti) átfedésben van azzal, amire alkalmazzák. Mert nemcsak a fodrászatokban lenne szükség közös nyelvezetre, hanem a színtanácsadók, stylistok, sminkesek stb. között is! (Ami tudom, naív álom… de hátha…)


Emlékszem, mennyi bizonytalanságot okozott számomra a legelején, hogy akárhol is tájékozódtam az évszaktípusokkal kapcsolatban, mindenhol mást írtak a hajszínekről. Teljesen elveszettnek éreztem magam ebben a témában, mert úgy tűnt, nagyjából bármilyen hajszín feltűnhet bárhol, különösebb szabályszerűség nélkül, ami végképp megfoghatatlanná tette az egyes típusok közötti különbségeket… Pedig nem így van!

Miért gond, ha mélyebbnek gondolod a hajszíned, mint amilyen?

A félreértelmezett hajszín a leggyakrabban a Nyár típusok problémája. Számtalan esetben találkozom az alábbi szituációval:
1. A vendég régi, kopott fényképek, az emlékei, vagy a vizuális felmérése alapján azt gondolja, hogy az ő hajszíne barna.
2. Vásárol/festet egy barna hajszínt, ami természetesen lesápasztja, öregíti és fakítja, mivel a barna nem a Nyár típusok színmélysége.
3. Elmegy a kedve az egész hercehurcától.
4. Téves következtetéssel (mely szerint akkor neki az eredeti hajszíne biztosan nagy melléfogás), még kevésbé előnyös hajszínekkel kezd el kísérletezni, és teljesen eltávolodik az ideális világos-középszőkék irányából.


A hajszínek, hasonlóképp a színtulajdonságokhoz, egy -tól, -ig skálán mutatják az adott színtípus karakterjegyeit.
Egy bizonyos sötétségi értéktől például az ember már nem lehet Nyár típus. Miért? Mert egy Nyár típuson nincs semmilyen fizikai jegy, ami közel fekete lenne. A hajszíne sem lehet túl mély, maximum sötétszürke-értékű!
Ha azt mondjuk, hogy egy adott színtípus közepes színvilágú (nem is túl világos, nem is túl sötét), egyben azt is állíthatjuk, hogy a hajszínskálája is közepes színvilágú, azaz nem is lesz platinaszőke, és nem is lesz sötétbarna. (Se a hideg, se a meleg oldalon!)

Nem véletlen, hogy a legtöbb Nyár típus egérszínűnek nevezi a hajszínét, pontosan ezen okok miatt. A hajszín erőtlenebb, fakóbb a szó minden értelmében, ezért tartozik valaki a visszafogottabb színtípusok közé.

Hasonlóképp nincs fekete, sötétbarna hajú Tavasz. (Bármit is állít az Internet végtelen bugyra például Beyonce színtípusáról. Egy afro-amerikai karakter nem lesz Tavasz típus csak azért, mert átfesti a haját mézszőkére.) 😀
Ha valakinek valóban karakteres, mély barna hajszíne van, akkor Tél, esetleg ritkábban Ősz típus.


A hajszínek nem mindig azok, amiknek látszanak!

Amit tehát barnának nevezünk, számtalanszor még mindig csak szőke. Amit vörösnek hívunk, valójában valamilyen melegszőke. Még az Ősz típusoknál is gyakrabban látni a sötét szőkék karamellás, dohányszínű, gesztenyés, aranybézs árnyalatait, mint a sötétbarnát!

Ezen az oldalon következetesen a fodrászati hajszínskála színmélységi rendszerét igyekszem használni a színtípusok definiálásakor, azért, mert közös terminológia nélkül minden csupán tippelgetés, és számtalan félreértést szül.


Az alapelveik a hajszínskáláknak ugyanazok. Az, hogy mi valósítható meg velük a gyakorlatban, már egészen más kérdés. Vannak márkák, amik divatszínekben gazdagabbak, mások inkább az alapokra fektetnek hangsúlyt. (A natúr, természetes árnyalatok minden márkánál közel azonosak!) Más színválasztéka van egy profi márkának, és más egy drogériás termékcsaládnak.

Semmi se tökéletes. Viszont jelenleg nincs pontosabb eszköz a kezünkben, amivel egyszerűbbé és átláthatóbbá tehetnénk a hajszínek sokféleségét és változatosságát, így ha nem is profi szinten, de a kötelező minimum ismeretével érdemes felvértezni magunkat velük kapcsolatban, főként akkor, ha hajfestésen, hajszínváltáson gondolkodunk.

Képek forrása: google


"A divat első számú parancsa, hogy érezzük jól magunkat a viselt ruhában. Nincs stílustalanabb nő annál, mint aki bizonytalannak érzi magát a ruhájában. " Coco Chanel

A szerzőről:

Hiszem, hogy kortól, nemtől függetlenül mindenkiben ott rejtőzik a vitalitás ahhoz, hogy (újra) megtalálja legbelső erőforrásait, hogy a jó megjelenés fortélyai bárki számára megtanulhatók és segítségükkel kifejezhetjük mindazt a szépséget, ami bennünk lakozik.

17 hozzászólás

 1. Julcsi 2018-05-02 - 13:21 - Válasz

  Kedves Timi!

  A képek alapján értem és látom is a különbséget. Mégsem bánom, hogy a köztudatban a leegyszerűsített (téves) elnevezés terjedt el. (Kb. abból adódóan, hogy ha csak 12 színű temperánk lenne és le akarnánk festeni az illetőt, a sötétszőkéket inkább a barna árnyalataiból kevernénk ki, míg a szőkéket a citromsárgából.)
  Azért az elég durva, hogy a fodrászati skála szerint jóformán mindenki SZŐKE. Nem csak a “barnák”, de még a rézvörösek és a vörösesbarna Ősz típusok is! Hát milyen egyhangú lenne már mindenkit a fodrászati festékpaletta szerint megnevezni!
  Egyébként is ránézésre sokkal látványosabb tónusbeli különbség van egy világosszőke és egy sötétszőke között, mint egy sötétszőke és egy világosbarna között. (Extra Intense Dark Blonde – Light Brown – például ez a kettő nekem ránézésre tök egyforma, még a képernyő feltételezett színhelytelenségét figyelembe véve is.) Ráadásul a 6-os sor látványra ugyanannyira közel áll az 5-öshöz, mint a 7-eshez.
  Ennyi erővel miért kell a barnákat elkülöníteni? Esetleg lehetne a fekete az extra-extra sötétszőke. 🙂 🙂 🙂 (Na, jó, ez már tényleg csak vicc.) Szóval kíváncsi lennék, hogy igazából mi indokolta a fodrászoknál a szőke-barna közti választóvonalat? Mert nyilvánvalóan nem a látvány. Akkor mi? Más pigmentek vannak a természetes barna hajban?
  És tényleg nem kukacoskodni akarok, csak kíváncsiságból kérdezem. 🙂

  Üdv: Julcsi

  • Molnár Tímea 2018-05-02 - 15:41 - Válasz

   Szia Julcsi!

   Gondolom ugyanaz a részletes felosztás lényege, mint bármelyik másik szakterületen, egyszerűen finomabban meg kell határozni a hajszínskálát, hogy finomabb árnyalatkülönbségek létrehozhatók legyenek, és ne mindenki másról beszéljen, amikor például barnára gondol.
   Másfelől az se baj, ha egy hajszín reprodukálható újra és újra, és nem csak hasraütés szerűen barna, vagy szőke. 🙂

   A hétköznapi életben ezt nem alkalmazzuk, ahogy például a kerámiában használatos árnyalatneveket sem, vagy a festészetben, vagy mondjuk a lótenyésztésben használatos árnyalatneveket sem.
   Nincs rá szükségünk, de attól még van egy precízen kialakított, részletes iránymutatás azoknak, akiknek meg igen. 🙂

   Üdv!
   Timi

   • Julcsi 2018-05-03 - 09:16 - Válasz

    Szia Timi!

    Köszönöm a választ. Igen, ez teljesen logikus és jogos igény. De az még mindig érdekelne, hogy a valódi barnában ugyanaz a pigment van, mint a sötétszőkében, csak több? Vagy más színű pigmentből van a sötétszőkében maximális mennyiség (ami a világos szőkében minimális)?

    Üdv: Julcsi

 2. Gabriella 2018-02-26 - 13:09 - Válasz

  Kedves Timi!

  Egy meleg ősz 7-es árnyalattal mennyire mehet el a világosabb hajszínek felé ezen a táblán, ami még elég kontrasztos is? Illetve a mézszínű hajszín ezen a palettán melyik? Írtad még korábban egyik kérdezőnek, aki szintén meleg ősz volt, hogy mézszínek között válogasson? Tudnál képet linkelni, hogy nálad ez melyik szín?

  • Molnár Tímea 2018-03-02 - 22:25 - Válasz

   Kedves Gabriella!

   A meleg ősz típusnak a világos aranyszőkék kicsit már fakók (lásd pl: Julia Roberts).
   A világosabb aranyszőkéket inkább melírként érdemes a hajszínbe csalni.

   A mézszőke valahol (nekem) a 8-9-es mélységnél van ezen a palettán.
   (pl: https://i.pinimg.com/564x/9d/2b/46/9d2b46177fdc487a759d7cb66bee000a.jpg)
   De persze érdemes fizikailag is kézbe venni egy skálát, hogy pontosan meg lehessen határozni.

   Üdv!
   Timi

 3. Kinga 2018-02-21 - 10:32 - Válasz

  Szia Timi!

  Annyit kérdeznék,hogy ez a hajszínskála mennyire jó arra,hogy kiválasszuk,hogy milyen színre fessük a hajunk. Tehát mennyit lehet előre vagy hátra lépni az eredeti hajszínünkhöz képest,hogy az új szín még természetesnek hasson?

  • Molnár Tímea 2018-02-21 - 15:31 - Válasz

   Szia Kinga!

   Úgy tudom, hogy a fodrászok általában az eredetihez képest 2-3 árnyalatnyi különbséget javasolnak, ami még nem drasztikus változtatás, de még természetesnek hat.

   Üdv!
   Timi

 4. Orsi 2018-02-20 - 18:12 - Válasz

  Kedves Timi !

  A leírásaid nyomán -alapos átgondolás mellett- átmenetek nélkül festettem át az agyon szőkített hajam sötét barnára (szinte fekete). Félelmetesen jobban áll, megdöbbentő a különbség: kiderült, hogy a bőröm “fehér, mint a hó” és nem sárga :D. Azt hiszem sötét tél vagyok…és tényleg “nem színem a szőke”. Kár, hogy erre hamarabb nem jöttem rá. És nem, nem öregít, sőt: úgy mínusz10 év, ha esetleg valaki mást is érint az ügy. Sokáig azt hittem sötét hajjal olyan lennék, mint egy banya, az általad is említett tévesen rögzült hiedelmek miatt…de banya helyett inkább hófehérkés lettem.
  Kb.: 2000 Ft-ba került a mutatvány, nem pénz kérdés, azt hiszem.
  Ajánlgatom is az oldaladat mindenkinek, mert nagyon hiteles.
  Köszönöm, nagyot segítettél.

  Orsi

  • Molnár Tímea 2018-02-20 - 21:49 - Válasz

   Kedves Orsi!

   Köszönöm szépen a hozzászólásodat, és a tapasztalataid megosztását!
   Nagyon örülök, hogy az oldal segített tisztábban látni a hajszínekben, és eredményesen alkalmazod a tanultakat! 🙂
   Ez tényleg nagyon inspiráló!
   🙂

   Üdv!
   Timi

 5. Niki 2018-02-16 - 22:00 - Válasz

  Kedves Timi!
  Egy angol nyelvű oldalon azt olvastam, hogy ha valaki szőkének születik és csak később barnul be, akkor kizárt, hogy tél legyen. Minél többet olvasok a színtípusokról és főleg minél többet gyakorlom az ismeretek alkalmazását annál inkább kételkedem ebben. Tél típus vagyok, de egyszer kb 10 éve rádumáltak egy sötétszőke árnyalatra. Egy hónapig hallgattam, hogy de nyúzott meg sápadt az arcom, beteg vagyok-e vagy csak nemnalszom? Két éves koromig világos szőke voltam, általános iskola elsőben én voltam a legsötétebb hajú az osztályban. Szóval, ugye a születési hajszín nem befolyásolja a színtípust. Vagy mégis?
  Illetve a szemöldök színe ha az nem festett támpont az eredeti hajszín meghatározásában, ugye? Mármint a szín azonos csak sötétebb vagy világosabb.

  • Molnár Tímea 2018-02-17 - 08:47 - Válasz

   Szia Niki!

   Köszönöm a hozzászólást!
   Én azt gondolom, ez a felvetés nem állja meg a helyét, mivel léteznek egészen világos hajú Tél típusok is, akik szőkének születtek, majd szőkék is maradtak. 🙂
   Van, aki szőkének születik, és bebarnul, van, aki fekete hajjal születik, aztán gyereknek szőke, majd ismét barna lesz, ez teljesen változó!

   Szerintem nem kell több jelentőséget tulajdonítani a születési hajszínnek, mint ami volt neki. (Idővel eltűnt)
   Engem a születési hajszín csak akkor érdekel, ha vörös volt. 🙂 (Mert akkor valószínűbb a meleg színtípus) 😀

   Üdv!
   Timi

   • Kinga 2018-02-17 - 15:12 - Válasz

    Kedves Timi

    És mi van az átmeneti hajszínnel? Merthogy én kicsiként szőke voltam (az a szőke, amit mindenki szőkének hív) most meg szintén szőke vagyok (az a szőke amit barnának hívnak),viszont egy nagyon nagyon rövid ideig legalábbis a képek alapján vörössesszőke haj fürtjeim is voltak

    • Molnár Tímea 2018-02-18 - 10:27 - Válasz

     Kedves Kinga!

     A régi, kopott fényképek alapján ezt nehéz objektíven megítélni.
     Érdemes leginkább arra támaszkodni, ami a jelenlegi fizikai állapotunkat tükrözi bőrtónus-szemszín-hajszín hármasságban. 🙂

     Üdv!
     Timi

  • Nell 2018-03-07 - 09:20 - Válasz

   Kedves Niki!
   Nem értek veled egyet, ugyanis saját példámat tudom felhozni. Kb. három éves koromig szőke, göndör hajú, kékszemű(!) kislány voltam. Teljesen úgy nézek ki a fényképeimen, mint egy miniatűr Marilyn Monroe:-)
   Most, röpke három évtizeddel később egyenes, feketébe hajló sötétbarna hajam, zöldesbarna szemem van, hideg bőrszínnel, ez bizony Sötét Tél 🙂

 6. Kinga 2018-02-16 - 19:50 - Válasz

  Szerintem laikusként azért lehet megzavarodni, mert ahogy én látom nincsen annyira éles határvonal a sötétszőke és a világosbarna között

  • Molnár Tímea 2018-02-17 - 08:44 - Válasz

   Szia Kinga!

   Köszönöm a hozzászólást. Valóban, a színskála a középszőkétől a világosbarnáig nagyon csekély eltérést mutat. 🙂

   Üdv!
   Timi

Hagyj üzenetet

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..