Akinél ott van a Jolly Joker kártya – az Élénk Tavasz

Szeretem az Agymenőket, nemcsak jópofa, vicces, és könnyed kikapcsolódást nyújtó vígjátéksorozat, hanem nagyon érdekes színtípus-megfejtő is egyben.
Ha valaki ismeri a főszereplőket, talán tudja, hogy Melissa Rauch karaktere (Bernadette Rostenkowski) egy igazi tűzről pattant menyecske: amilyen pici, olyan harcias, és bizony bármit elér, amit csak a fejébe vesz.

Berni sorozatbeli ruhatárát érdekes kettősség jellemzi: amilyen monoton fazonokban (megválaszthatnák a kardigánok koronázatlan királynőjének), olyan dinamikus színvilágban: mindig feltűnő, mindig vidám, mindig apró mintás, és (szinte) mindig tavaszi színvilágú, amit különösen üdítő ennyire konzekvensen látni egy tévésorozatban.
(Ahogy a többi szereplő megjelenése is nagyon átgondolt és jól bekategorizálható természetesen.)

bernadette

Színek és vasakarat. Berni egyszerre törékeny és karakán


Melissa Rauch egy pici kis nő. Százötven centiméterével, szőke hajával, kék szemével különösen ártatlannak és gyermekinek látszik harmincöt éves kora ellenére is.  Mégis, mondhatni magasan ki tud emelkedni a tömegből ezen adottságaival. Hiszen élénk típus.

Csodáknak tükre a szemed…

Mivel főként különc zsenik és maguknak való professzorok közegében játszódik az Agymenők, szinte kötelező jelleggel visel minden második szereplő (okos) szemüveget. Bernadette tökéletesen megtestesíti a szexis doktornő imidzst, talán ez az egyik oka annak, hogy a képernyőn keresztül rejtve marad, mennyire szikrázó a szeme, ami már önmagában megér egy Hűha! – felkiáltást. És nézzük meg ezeket a szemeket. Még egyszer. Hűha!

bernadette2

Melissa “civilben” sem ijed meg a színektől


Az élénk típusok szemszíne, még ha nem is feltétlenül ezt a világító erejű kékséget tükrözi, mindig figyelemre méltó: ékszerként ragyog fel az arcból, villanó a szemfehérje, vagy karakteresen hangsúlyos az írisz gyűrűje, vagy szimplán csak olyan szín, amitől elakad a lélegzetünk, vagy sose láttunk még hasonlót. (A tavasz típusoknál azért a kék-türkiz-zöld nagy százalékban feltűnik.) 🙂

Tiszta és tündöklő

Talán ezek a jelzők lehetnek az elsők, amik a bőrtónusról eszünkbe jutnak. Az élénk típusok bőrszíne nagyon jellemző.
Mintha önmagában is egyfajta finom, szórt fényt tükrözne, üde és kicsattanó, hiszen csakis egy ilyen bőrszín mellett kelhetnek életre a hozzá hasonlóan pompás árnyalatok. Szemben a lágyabb típusok bőrtónusával, ami kicsit mindig fénytelen, tompa, viaszos… nos, lágyabb.

És miért is tartom az Élénk Tavaszt szemtelenül szerencsésnek?

Mert bármit felvehet, ami elég élénk és elég tiszta hozzá, legyen szó egy kirobbanó napsárgáról, egy tündöklő smaragd-zöldről, egy erőteljes korallpirosról, narancsvörösről, violáról, málnaszínről. Sőt, még a szikrázó strasszok sem állnak rosszul a számára! (Ellentétben a többi meleg színtípussal.)

Belátható, miért is jelent igazi Jolly Joker kártyát a színtípusok világában ez a típus, bármit felcsaphat, bármit felkaphat, bármit üthet a (szín) pakliból, ha elég merész hozzá. A szabály ugyanis egyszerű:

Csak tompa és sötét ne legyen!

Egy Élénk Tavasznak bőven elegendő ennyi intelmet megjegyeznie ahhoz, hogy mindig fantasztikusan fessen! Érdemes elkerülnie az adottságaihoz mérve jelentéktelenebb, fáradtabb, mosottabb árnyalatokat.
A tavasz típusokhoz hasonlóan kevésbé mutat rajta a fekete (esetleg csak sminkkel, vagy ékszerekkel ellensúlyozva), kissé sápasztják a színpadias, mély, tél típusú, és a komor, ősz típusú árnyalatok… különösen, ha a hajszíne éppen aranyszőkében pompázik.

bernadette3

Fáradt és fakó, sötét és komor – távolabb áll az Élénk Tavasztól


Itthon nem túl gyakori jelenség

egy Élénk Tavasz, ha valaki élénk, többnyire inkább tél típus, mely semmivel sem kevésbé izgalmas, csak inkább kissé jegesebb hangulatú a vidám, vibráló, csacska tavasznál.
Akármelyik (al)típushoz is tartozzon, élénk típusként pusztán egy feladat adott: megtalálni a legideálisabb összhangot a színek, az életstílus és a személyiség között. Egy biztos: elbújni ezen csodás árnyalatok elől nem érdemes. Hiszen ki máson is tündökölhetnének teljes pompájukban, ha nem rajtuk?

Még több inspiráció az Élénk Tavaszról a Pinteresten!


"Amikor azt érezzük, hogy itt a változás ideje, gyakran estétől reggelig akarunk valakivé válni. Ennek ellenére tartós eredmény nem születik egy pillanat alatt. Olyan fejlődési folyamat ez, amit nem lehet erőltetni, mert természetes módon megy végbe. A változások apránként, napról napra történnek." Yehuda Berg

By |2016-12-01T22:18:18+02:002016. augusztus 17.|cimke: , , |9 hozzászólás

A szerzőről:

Hiszem, hogy kortól, nemtől függetlenül mindenkiben ott rejtőzik a vitalitás ahhoz, hogy (újra) megtalálja legbelső erőforrásait, hogy a jó megjelenés fortélyai bárki számára megtanulhatók és segítségükkel kifejezhetjük mindazt a szépséget, ami bennünk lakozik.

9 hozzászólás

 1. Mandi 2017-08-04 - 23:01 - Válasz

  Kedves Timi!
  Agymenők és Élénk tavasz rajongó is vagyok egyben, így többször böngészgettem ezt a bejegyzést, illetve a Pinterest albumot is, az Élénk tavaszi képek nagyon elbűvölnek, bár időről időre mindig más színtípusért kezdek rajongani, de az Élénk tavasz örök favoritom, már gyerekként is mindig ilyen színekkel rajzoltam, utáltam színes ceruzákkal satírozgatni meg vízfestékkel festeni, mert mindkét technikából hiányzott nekem az élénk színek intenzitása. (Folyton filckészletet meg temperát kunyeráltam a szüleimtől 🙂 ) Na de elkanyarodtam. Melissa képeit is nézegetve, az jutott eszembe, hogy oké, hogy se sötét, se fakó színeket ne viseljen az ember, ha Élénk tavasz típusba tartozik, de mi van a világos színekkel? Mondjuk ha olyasmit vesz fel, mint ami egy Világos tavasznak tuti, valami éteri, könnyed, világos türkizt vagy valami finom vaníliasárgát (nem élénk nárciszsárgát). Ebben az esetben mindez olyan “kevés” lesz rajta? Mondjuk, mint egy keret nélküli kép? Én arra gondolnék, hogy míg egy lágy típuson zavaróan világít mondjuk egy pipacspiros rúzs (mint abban a jó blogbejegyzésedben Für Anikón), addig egy élénk tavasz típusról meg fájdalmasan hiányzik ugyanez a pipacspiros, és egyszerűen jelentéktelennek tűnik élénk színek nélkül. Vagy ez nem így van, mert az élénk típus élénksége megmarad akkor is, ha épp – például – világos barackrózsaszín az a rúzs?

  • Molnár Tímea 2017-08-05 - 08:23 - Válasz

   Szia Mandi!

   Köszönöm a hozzászólást! Mindegyik tavasz típus nagyon elragadó, és általánosságban elmondható, hogy egy tavasz típusnak mindig jól állnak az üde, friss, világos színek. Némi igazságtalanság talán annyi, hogy míg egy Világos Tavasz színeit mondhatni bármelyik meleg színtípus viselheti (az Ősz típusok alapként), addig ő semmilyen más típus színvilága felé nem kacsinthat.

   Az Élénk Tavasznak önmagában is jól állnak a világos színek, némiképp visszafogottabb, lágyabb összhatást mutat bennük, de nem előnytelen rajta egy barackrózsaszín, egy vaníliaszín, egy világos türkiz, egy világos korall. Ha szeretné persze feldobhatja sminkkel, vagy élénkebb kiegészítőkkel, de egészében az, hogy valaki élénk típus nem feltételnül jelenti, hogy csak élénk színek mutatnak jól rajta. A tavaszi színek összhatása világos, meleg és tiszta, ezen színtulajdonságok bármelyikét próbálgathatja egy Élénk Tavasz. 🙂

   Üdv!
   Timi

 2. Judit 2016-09-03 - 07:30 - Válasz

  Kedves Timi. Pirityi Ėva egyik előadását láttam, ott azt mondta, hogy az élénk tavasz viselhet feketét is. Mivel én is ebbe a típusba tartozom, biztosan állíthatom, hogy igaza van, a fekete is remekül áll. Egyébként a sötétkék és a sötétzöld is. A hideg pasztell színek a legrosszabbak.

  • Molnár Tímea 2016-09-03 - 08:22 - Válasz

   Kedves Judit!

   Köszönöm a hozzászólásodat.

   A tavasz típus nem lép át bizonyos sötétségi értéket a színpalettáján, mivel alapvetően középsötét-világos típusról van szó.
   Ez alól az élénk tavasz sem kivétel. (Nem érik el a feketét és környékét a színgömbben.)

   A fekete nem a legjobb színe az élénk tavasznak, bár a többi tavaszhoz képest kevésbé mutat rajta rosszul. Sminkkel, ékszerrel kiegyensúlyozva, vagy kisebb felületen, távolabb az arcától ajánlott inkább viselnie, izgalmas lehet a vibráló színei mellett.

   Üdv!
   Timi

 3. Julcsi 2016-08-30 - 10:42 - Válasz

  Nekem kimondottan inspiráló, mikor a saját színeiben van! Sőt, azt veszem észre, hogy a legutolsó képen még a fekete is jól áll neki – annak ellenére, hogy nem az ő színe – mivel élénk típus, ez még határeset számára. Ami kimondottan sápasztja, azok a fakó, tört színek! Azokat tényleg jobb, ha kerüli. Én nagyon szívesen lennék élénk típus, nekik tényleg majdnem minden jól áll!

  Más: látom, hogy változáson megy át az oldal. Ugye, Timi, ez még nem a végleges design? Szerintem a korábbi sokkal kifinomultabb volt, jobban tetszettek a betűtípusok és hogy a blogbejegyzések előtt kis ikonképek voltak, nem csak ez az “egyen naptár”. Ettől függetlenül gratulálok a honlapodhoz, még csak pár hónapja követem, de máris rengeteget tanultam belőle! Korábban nem tudtam kiigazodni az évszaktípusok világában, azt gondoltam, belemagyarázás az egész. Itt kezdtem megérteni, és mostanra már meg is szerettem őket. Köszönet érte! 🙂

  • Molnár Tímea 2016-08-30 - 22:32 - Válasz

   Szia Julcsi!

   Köszönöm a hozzászólásodat, örülök, hogyha tetszik az oldal, és inspirálónak találod a színtípusok témakörét. 🙂

   A design valóban változott (változik) valamennyit, bár még sok apró igazítás, finomítás hátra van, sajnos egy új téma, sok régi “kacatot” termel. Ez a megjelenés kicsit valóban más hangulatú, mint az előző, talán letisztultabbnak mondanám. (Bár annyira gyökeresen mégsem más talán.) 🙂

   Remélem, ha majd vissza-visszanézel, tetszeni fognak az újdonságok (blog képek biztosan lesznek valamilyen formában!)

   Üdv!
   Timi

   • Julcsi 2016-09-01 - 08:51 - Válasz

    Kedves Timi!

    Uppsz… Be kell látnom, hogy a betűtípust illetően tévedtem. A munkahelyi nagyképernyős számítógépen ragyogóan olvasható és egységes. Az otthoni kis laptopomon jelent/jelenik meg furcsán, ott egy sima mondaton, sőt szavakon belül is bizonyos betűk vastagabbak, összefolynak. Ha azonban 125%-ra állítom az oldalt, már ott is rendben van.

    Örülök, hogy az ikonképecskék is visszakerültek a bejegyzésekhez, nekem így sokkal könnyebb keresgélni köztük. 🙂

    Szép napot kívánok és remélem, sok érdekes, elgondolkodtató írást olvashatunk még Tőled!

    Üdv: Julcsi

 4. Kira 2016-08-17 - 12:42 - Válasz

  Hát lehet az én szememmel (vagy inkább izlések és pofonok 😀 ) -al van a baj de én ezt a nőt sajnos minden szinben és cuccban rémesnek és közönségesnek látom. Minél élénkebb neki annál közönségesebben hat. És valahogy irritálónak, innen képernyőn keresztül is. Én mindegyik szinben szörnyünek találom a kisugárzását és túl élénknek zavarónak ami átmegy valami másba. Valahogy az a nő jut róla eszembe aki akkor is beszél ha nem kéne és inkább ciki vagy idegesitő jelenség. Ráadásul a hosszú csúcsos állához szörnyen áll neki ez a lógó haj, még jobban egy törpe benyomását mutatja igy a magassága sajnos. Ez az első olyan nő és stilus akit ide belinkeltél és számomra a legzavaróbb már ha lehet ilyet mondani…..bár nem gondoltam volna hogy fogok tudni.

  Még azt akartam irni. Hogy szerintem az élénk lila és a sárga rémesen áll neki. Legalábbis én úgy látom. Én a legjobban a legalsó képsorozat balról az első képén találom a legideálisabb szinü összeállítást neki jónak mert ott valahogy nem tünik “túl soknak” és töménynek. Mert a stilusával együtt és a ruhákkal amit visel túl sok. Plusz az előnytelen asszonyos haj. Én valahogy nem látom harmóniában az egész csajt ahogy van. 😀 De mondom ez ahogy én látom…..Azt hittem Susan Sarandon előnytelen cuccain és mellén kívül nem látok rosszabbat. Most tévedtem. Ezt a csajt valahogy az elvileg előnyös szineiben sem látom kerek egésznek…..A harmóniát hiányolom belőle.

  • Molnár Tímea 2016-08-17 - 19:37 - Válasz

   Szia Kira!

   Köszi a hozzászólást, sajnálom, hogy Melissa Rauch ilyen zsigeri ellenszenvet vált ki belőled, bár ez nem igazán befolyásolja a színtípusát. Viszont ebben az esetben semmiképp se nézd az Agymenőket, főleg eredeti hanggal, mert ehhez a pici kis termethez pici, vékonyka hangocska járul!
   🙂 😀

   Üdv!
   Timi

Hagyj üzenetet

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

A Stílus mentor sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal igénybevételével elfogadod a sütik használatát. Bővebben

2015. október 1-től az EU-s jogszabályokhoz igazodva a hazai weboldalakon is kötelező tájékoztatni a látogatókat arról, ha a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ.

A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal/szolgáltató helyez el a látogató számítógépén, hogy minél egyszerűbbé, és hatékonyabbá tegye a böngészést. A weboldal igénybevételével együtt elfogadod a sütik használatát. Amennyiben nem szeretnél sütiket kapni, akkor zárd be a weboldalt, vagy tiltsd le a sütiket a böngésződ beállításaiban.

Bővebb információt az Adatvédelmi nyilatkozatban olvashatsz.

Bezár