A mai bejegyzésben szeretnék néhány ötletet, tippet adni azoknak, akik számára a látványos és a közhiedelemmel ellentétben kevésbé csodatévő övek különböző okokból nem jelentenek alternatívát.

A kérdés tehát az, mit is tehetünk, ha nem a derekunk a testalkatunk fő erőssége? Mert rövid, esetleg lágyabb ívű, egyenes/fiús, vagy netán pocakos a középtájékunk? Vagy egyszerűen csak nem szeretnénk övet viselni? A válasz viszonylag egyszerű: bátran hagyatkozzunk egy kis optikai csalásra!

A paneles trükkök

Az emberi agyat viszonylag könnyű negatív és pozitív formákkal becsapni, nincs ez másként az öltözködésben sem. A kihasított darabok, kanyargó formák, oldalról ívelt szabásvonalak kellemesen nyújtják a viselőjüket, és karcsúbbá varázsolják a derekat a külső szemlélő tekintete előtt.

A paneles ruhák közismerten a homokóra formák és a vékony derekak varázsló-nagymesterei, de néhány apróságra azért nem árt figyelnünk velük kapcsolatban.

A negatív-pozitív hatások szinte észrevétlenül szobrászkodnak

Fontos megjegyezni, hogy lehet egy ruha mintájában karcsúsított, de sziluettjében előnytelen!
Ha valaki például erősebb csípővel visel paneles – és egyben szűkülő ceruzaszoknyájú ruhát, nagyon torz végeredményt láthat viszont a tükörben! (lásd: első példa balról) Hiszen ilyenkor a felsőtest az optikai hatástól még jobban elvékonyodik, az alsótest pedig egy óriás vázához válik hasonlatossá!

Tapasztalataim szerint sajnos az itthon kapható paneles ruhák formavilága (körvonala) általában rettentő sematikus, szinte csak tapadós-beszűkülő sziluettel kaphatók, így nagyon fontos próbálni, mielőtt vásárolnánk!

Másik jellemzőjük, hogy a leggyakrabban fekete fehérek, ami szuper látványos, azonban egy visszafogottabb színvilágú típus nem sok mindent tud kezdeni velük, hiszen karcsúbb derék ide-vagy oda, a sakktábla jellegű, vibráló színvilágban csak eltűnni lehet.


Diagonális vonalak, betétek

Futhatnak hosszan a testen, nyílhatnak sugár irányban, rajzolhatnak fordított háromszöget, vagy hullámokat is akár: karcsúsításban a ferde vonalak verhetetlenek, persze csak addig, amíg közelebb esnek a függőleges tengelyhez.

A ferde vonalak hosszan futtatják a tekintetet

Fontos persze a ritmusuk, a szélességük, a színviláguk is, de összességében nyújtanak és közben kellemesen karcsúsítanak is. Nem véletlen, hogy az alma, egyenes típusok legjobb darabjaiban ott vannak a diagonális trükkök, érdemes kísérleteznünk velük.

Izgalmas vonalvezetés, lágyuló formák


Húzások, ráncok, ívek

A megfelelő helyre illesztett behúzások, ráncok nemcsak trükkösen összehúznak, terelnek és formáznak, de egyben nagyon nőiessé teszik is a ruhánkat.

Próbáljuk ki a ráncokat, behúzásokat, lágyabb formázásokat is!

Az egyneműen, minimalistán omló/tapadó anyagok helyett mindig jobb választás egy mozgó, húzott, csavart karakterű ruha, hiszen miközben ápol és eltakar, egyben gyönyörűen formáz is!
Ezen típusú ruhák másik gyakori vizuális trükkje az aszimmetria: kimozdítják a tekintetet, megtörik a problémás arányokat.

Látványos és egyben előnyös is. Kell ennél több?


Hagyatkozz a hosszanti vonalakra!

Különösen igaz ez a pocakos, alma, vagy galamb típusokra, akiken nagyon torzan állhatnak a felsőtestet (és egyben a derékvonalat) rövidítő megoldások, keresztirányú elvágások.

Akár kabátban, blézerben, kardigánban, akár ruhákban érdemes a derékhangsúly helyett a hosszanti panelekre, díszekre, vonalvezetésre, a hosszított fazonokra koncentrálniuk. Fontos persze, hogy mindez nem váljon egy lobogó, formátlan sátorrá rajtuk.

A megnyújtott távolságok egyben keskenyednek is


Robbants egy mintával!

Bár sokan kifejezetten félnek a mintáktól, nincs is megbízhatóbb harcostárs náluk, ha az öltözködés csatamezejéről van szó. A testalkatunkhoz igazodó minták elterelhetik a figyelmet a kényes helyekről, akár egy feltűnő részlettel, akár a szem számára kibogozhatatlan kuszasággal.

Felpróbálni őket viszont kötelező, mert okozhatnak kellemetlen meglepetéseket!

A minták kiemelnek, formáznak, alakítanak, vagy csak szimplán elrejtik a kényes részeket.


Tedd máshova a fókuszpontot!

Ha nem a derekunk az erősségünk, keressünk másik helyet az izgalmas részletek megjelenítéséhez! Lehet ez egy formás láb, egy karcsú boka, egy szép dekoltázs, egy kerekded vállvonal…
A választás csak rajtunk múlik!

Följebb, vagy lejebb… a lényeg, hogy máshol legyen a hangsúly


Ne feledd, a trükköt fel kell építeni!

Zárásként ismét szeretném hangsúlyozni, hogy önmagában egy mutatós vizuális megoldás még nem tesz egy ruhát előnyössé a számunkra!

Fontos, hogy a minta léptéke, a ruha mérete, az anyagvastagság karaktere, és a fő sziluett is működjön rajtunk, máskülönben ez a fegyver fordítva sülhet el, és nagyon erős vizuális torzulásokat eredményez!

Amikor az elmélet jó, a kivitelezés előnytelenné válik


Az én legnagyobb szívfájdalmam ezekkel a megoldásokkal kapcsolatban az, hogy nehezen lehet találni visszafogott, diszkrét változatokat belőlük.
Szinte mindegyik harsány, karakteres, feltűnő betétes/csíkos stb., ami ugyan jó irány, viszont ezzel szerintem inkább kiterítjük a kártyáinkat ahelyett, hogy szépen, a háttérből segítene minket egy ferde szabás, egy ügyesen elhelyezett minta, egy karcsúsítás.

Másfelől nem mindenki vágyik a legszembetűnőbb ruhára, a változatosabb szín-és formavilág kihasználhatóbb is lehetne a hétköznapokban.

Képek forrása: google


"Az életünkben a dolgoknak megvan a maguk ideje. A maguk helye. A folyamatoknak van elejük, közepük és végük. Magasságuk és mélységük. Az életnek van ritmusa, ciklikussága, súlya és könnyedsége, hossza és rövidsége. Ha ezt szem elől tévesztjük, úgy kiesünk a realitásból, hogy sosem tudunk igazán jól lenni." Pál Ferenc