A hatos színtípus felosztás

Johannes Itten megfigyeléseinek manifesztálódása a divatban, illetve a négy évszakos színtípus felosztás elterjedése a hetvenes-nyolcvanas évek Amerikájában zajlott le.
Az évszaktípus besorolás kirobbanó sikere ösztönzött egymástól függetlenül számos színszakértőt, öltözködési szakembert, hogy tovább fejlessze, vagy teljesen újragondolja a színtípusok rendszerét. Ahogy bővül(t) a színekkel, színtannal kapcsolatos ismeretanyagunk, illetve a színtechnológia lehetőségei, ezek a besorolások is egyre specifikusabbá váltak, válnak.
Vannak egymásra épülő, lineáris irányba mutató színtípus felosztások. Mások gyökeresen új alapokra helyezték gyakorlati tapasztalataikat, és hátrahagyva a négyes felosztást, saját színelméletet alkottak.

A négyes évszaktípus felosztás alapelvei mentén alapult meg az egyik legrégebbi színtanácsadói hálózat is, a CMB (Color Me Beautiful), hiszen alapítója, Carole Jackson Itten tanítványa volt. A későbbiekben a CMB hálózat égisze alatt jelent meg a hatos és a tizenkettes altípus besorolás is, így elmondható, hogy mindkettő a négyes besorolás kibővítésének tekinthető.

Neked mi a legdominánsabb jegyed?

A hatos színtípus felosztás a négyes és a tizenkettes között helyezkedik el. (Vagy értelmezhetjük úgy is, hogy a tizenkettes a hatos letisztázása.)

A besorolás maga a megjelenés legdominánsabb, vagy legjellemzőbb jegyeit határozza meg. Így a hatos rendszerben elsősorban nem is annyira évszakokat keresünk, hanem fő tulajdonságokat.

Hatos felosztás Négyes felosztás
Hideg, vagy meleg? Tél/Nyár, vagy Ősz/Tavasz?
Világos, vagy sötét? Tavasz/Nyár, vagy Ősz/Tél?
Élénk, vagy Lágy? Tavasz/Tél, vagy Ősz/Nyár?

A hatos felosztás a hideg és a meleg altípusokon kívül a többi altípus esetében nem tesz szigorú különbséget a palettán szereplő színek hideg és meleg tónusai között. Az, hogy ki, melyik színhőmérsékletet kövesse, inkább csak javaslatként szerepel ebben a rendszerben, de nem válik specifikus, altípust befolyásoló tényezővé, mint a részletesebb felbontással élő tizenkettes beosztásban.

A hatos rendszer úgymond egy kalap alá veszi a lágy, a világos, a sötét és az élénk típusokat, így nagyobb mozgásteret is nyújthat azok számára, akik a hideg és a meleg árnyalatok területére egyaránt szeretnének át-átkacsintani. A hatos színpaletták tulajdonképpen a tizenkettes testvér-évszakok közös halmazait tükrözik, kisebb-nagyobb különbségekkel.
(pl.: A Világos altípusok palettáján szerepelnek Világos Nyári és Világos Tavaszi színek egyaránt.
A Sötét altípusok palettáján szerepelnek Sötét Téli és Sötét Őszi színek egyaránt.)

A hatos felosztás fő jellemzői

A Munsell skála alapján az alábbi színtulajdonságokat veszi figyelembe:

 • A színérzet (hideg, kékes, vagy meleg, sárgás a szín?)
 • Világosság-sötétség (mennyi az adott színben a fehér, vagy a fekete?)
 • Élénkség-lágyság (telített, telítetlen, tiszta vagy tört a szín?)

Milyen egyéni sajátosságokat figyel a besorolásnál?
A hajszínt, a szemszínt, a bőrtónust. A megjelenés domináns karakterjegyét próbálja meghatározni az alábbi altípus besorolás szerint:

Altípus elnevezése A csoport domináns színtulajdonsága Jellemző
hajszín
Jellemző
szemszín
Jellemző
bőrtónus
HIDEG TÍPUS hideg, kékes színek hamvas szőke, sötétbarna vagy
ősz
kék, szürke vagy hideg barna rózsás, kékes arcszín
MELEG TÍPUS meleg, sárgás színek vörös, vagy
aranybarna
zöld, kék
vagy barna
világos,
szeplős, aranyló
VILÁGOS TÍPUS világos, fehérrel derített színek természetes
szőke, vagy ősz
világos kék,
zöld,
lágy barna
világos, porcelán
SÖTÉT TÍPUS sötét, feketével mélyített színek sötétbarna,
fekete
sötétbarna világos, vagy sötét
LÁGY TÍPUS lágy, szürkével finomított színek középtónusú,
napszítta tónusok
Lágy, tompa-kék,
zöldesbarna
középárnyalatú
ÉLÉNK TÍPUS tiszta, keverésmentes színek sötétbarna vagy fekete ragyogó zöld, kék vagy topáz világos, vagy sötét

Az alábbi táblázatban láthatod a különböző típusfelosztások közötti hasonlóságokat

Hatos Négyes Tizenkettes
Hideg Nyár és Tél Hideg Nyár és Hideg Tél
Meleg Ősz és Tavasz Meleg Ősz és Meleg Tavasz
Világos Nyár és Tavasz Világos Nyár és Világos Tavasz
Sötét Tél és Ősz Sötét Tél és Sötét Ősz
Élénk Tél és Tavasz Élénk Tél és Élénk Tavasz
Lágy Ősz és Nyár Lágy Ősz és Lágy Nyár

Mint látható, ez egy nagyon rugalmasan kezelhető megközelítése az évszaktípus elméletnek.
Az, hogy melyik besorolást használjuk, csak rajtunk múlik. Akár nagyobb perspektívából tekintünk a színpalettákra, akár a szűkebben számított legjobb színeinket keresgéljük (a jók között a legjobbakat), mindegyik besorolás választ adhat a kérdéseinkre.

Forrás:
Típusok – CMB – Colour Me Confident
(Itthon “Találd meg a színeidet” címmel jelent meg a témában könyv)


"A divatnak nem az a lényege, hogy mi illendő. Az öltözködés sokkal élvezetesebb, ha téged tölt el örömmel." Alexander Wang

By |2018-01-14T20:01:35+00:002015. július 03.|cimke: , |8 hozzászólás

A szerzőről:

Hiszem, hogy kortól, nemtől függetlenül mindenkiben ott rejtőzik a vitalitás ahhoz, hogy (újra) megtalálja legbelső erőforrásait, hogy a jó megjelenés fortélyai bárki számára megtanulhatók és segítségükkel kifejezhetjük mindazt a szépséget, ami bennünk lakozik.

8 hozzászólás

 1. Idi 2018-03-20 - 10:13 - Válasz

  Kedves Tímea!-
  Olvasgatva a témában talán Ősz tipusnak gondolnám magam, azonban van pár dolog ami összezavar.
  Arcbőröm alapvetően kicsit szeplős, amibe azonban erősen bekavar a rosacea és ezáltal kipirosodó arcbőr.
  Szemem barna némi zölddel és sárgával, útlevelemben mixed colors megnevezés került.
  Hajam eredetileg seszínű barnás, vagy melírozott jellegű festékkel javítom az egérszínt vagy némi vöröses tónussal, amit sajnos hamar ledob a hajam. Mindezek mellé, fekete a szemöldököm és a szempillám, születéskor sötét hajjal születtem, apukám fekete, gondolom ez a genetikai örökségem. Mindenesetre furcsa és néha cikinek is érzem, mintha festve lenne a szemöldököm.
  Szerinted ezek alapján azért ősz tipus vagyok?
  Még egy valami: mivel a fekete borzalmasan áll, a little black dress helyett mit vehetek fel amikor az lenne illő? Érdekes, hogy az egész sötét kék már nem annyira borzalmas rajtam. Helyettesíthetem avval vagy van jobb megoldás is?
  Köszönöm előre is válaszod

  • Molnár Tímea 2018-03-20 - 12:04 - Válasz

   Kedves Ildi!

   Köszönöm a hozzászólásodat.
   Látatlanban sajnos nem tudok érdemben segíteni a színtípusodat illetően, főként, mint ahogy írod, félvér megjelenésed, genetikád van.

   Ha úgy érzed, sápaszt a fekete, a “kis fekete” lehet középkék, esetleg sötétkék, ha hideg színtípus lennél bordó, sötétszürke, ha meleg színtípus, akkor a mélyebb azúrkékek, tengerkékek, semleges bézses-barnás tónusok.

   Üdv!
   Timi

 2. Anna 2015-08-23 - 21:55 - Válasz

  Köszi a válaszodat 🙂
  A hajam nem annyira világos, viszont törtebb, mintha melírozva lenne. Vegyesen vannak benne sötétebb és egészen szőke részek. A szemem pedig a legtöbb képen teljesen feketének hat (mintha nem is lenne pupillám), bár a valóságban világosabb. Talán a (gyerek) Emma Watsonéhoz tudnám leginkább hasonlítani a színeimet. Az élénk színek nagyon elnyomnak, betegesnek nézek ki bennnük, ezért a tavasz és tél típust rögtön kizártam. Lehetek esetleg meleg ősz vagy hideg nyár?

  • Molnár Tímea 2015-08-24 - 18:31 - Válasz

   Kedves Anna!

   Látatlanban nem tudom megmondani a színtípusodat.
   Ha bizonytalan vagy, nyugodtan gyere el egy színtanácsadásra! 🙂

   Üdv!
   Timi

   • Anna 2015-08-24 - 19:31 - Válasz

    Tudom, természetesen nem azt akartam, hogy most azonnal beossz, szeretnék is majd elmenni hozzád tanácsadásra, csak még spórolok rá 🙂 A kérdésem arra irányult, hogy általánosságban azok, akik sötétebb szemmel és világosabb hajjal rendelkeznek, azok általában milyen színtípusba tartozhatnak (nem kifejezetten magamra gondoltam, csak példának akartam felhozni, de ez kicsit félrevitte a beszélgetést). Mint ahogy gyakran felmerül, hogy a sötét hajú, sötét szemű emberek általában sötét telek (vagy őszök), vagy hogy az enyhe kontrasztú, hamvasabb színekkel rendelkező ember általában lágy nyár (vagy ősz) típus. Viszont sosem láttam olyat, hogy sötét szemű, világos hajú emberekről beszélnének, mert mindig az az alap feltételezés, hogy az embernek csak világosabb szeme lehet a hajszínénél. Tehát csak általános információt szerettem volna szerezni, nem önmagam beosztásához akartam tanácsot kérni.

    • Molnár Tímea 2015-08-24 - 20:15 - Válasz

     Szia Anna!

     Lehetséges, hogy valakinek sötétebb a szeme, mint a hajszíne (pl: barna szem, szőke haj kombináció), szerintem ez mind a négy típusnál előfordulhat. Nem alapfeltételezés, hogy az embereknek csak világosabb lehet a szeme a hajszínénél.

     Üdv!
     Timi

 3. Anna 2015-08-23 - 10:58 - Válasz

  Szia Timi 🙂
  Megint én vagyok, dehát fiatal vagyok, és sok a kérdésem, sokszor még a régebbi bejegyzéseiddel kapcsolatban is felmerülnek újabbak. A jelenlegi az lenne, hogy melyik típusba férnek bele azok, akik sötétebb szemmel és annál világosabb árnyalatú hajjal vannak megáldva (nem kevert barna szem, szőke, világosbarna hajjal). Már egy korabbi kommentemben is írtam, amikor épp kicsit kétségbe voltam esve a megjelenésemmel kapcsolatban, hogy ilyen eseteket ritkán látok képen vagy leírásban (leginkább csak vöröses hajú őszöknél). Világos, szeplős bőröm és világosbarna hajam van, viszont azokhoz képest sötét, kontrasztos szemem.

  • Molnár Tímea 2015-08-23 - 11:31 - Válasz

   Szia Anna!

   Leírás alapján nagyon nehéz ezt konkretizálni, mert hát kinek-mi a sötét szem, világos haj. 🙂
   A kontrasztos szemszín – világos haj kombináció lehet egy élénkebb típus, akár tél, vagy tavasz is. Bár itthon ritkábban fordul elő.

   Javaslom, próbálj néhány alapszínt magadhoz, és lehet közelebb jutsz a megfejtéshez! 🙂

   Üdv!
   Timi

Hagyj üzenetet

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

A Stílus mentor sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal igénybevételével elfogadod a sütik használatát. Bővebben

2015. október 1-től az EU-s jogszabályokhoz igazodva a hazai weboldalakon is kötelező tájékoztatni a látogatókat arról, ha a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ.

A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal/szolgáltató helyez el a látogató számítógépén, hogy minél egyszerűbbé, és hatékonyabbá tegye a böngészést. A weboldal igénybevételével együtt elfogadod a sütik használatát. Amennyiben nem szeretnél sütiket kapni, akkor zárd be a weboldalt, vagy tiltsd le a sütiket a böngésződ beállításaiban.

Bővebb információt az Adatvédelmi nyilatkozatban olvashatsz.

Bezár